G4Media.ro

Istoricul Timothy Garton Ash: Victoria lui Orbán în Ungaria îngroașă întunericul care…

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Istoricul Timothy Garton Ash: Victoria lui Orbán în Ungaria îngroașă întunericul care cuprinde Europa

Articol de Timothy Garton Ash (istoric britanic) publicat de The Guardian., citat de Rador:

Duminică seară, în timp ce mă aflam într-o mulțime de oameni înghețați și dezolați din centrul Budapestei care-l ascultau pe liderul opoziției ungare Péter Márki-Zay acceptându-și înfrângerea la alegerile generale, fluxul de Twitter de pe telefon mi se umplea de fotografii cu civili ucraineni omorâți în orașul Bucea. Unii dintre ei aveau mâinile legate la spate. Lângă o femeie ucisă se putea vedea un breloc cu stelele galbene pe fundal albastru ale drapelului UE. Ororile din Ucraina sunt în mod evident mult mai rele decât nenorocirile din Ungaria, însă între ele există o legătură funestă.

Este de o ironie amară faptul că, exact când am aflat de unele dintre cele mai grave atrocități comise în războiul terorist purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, cel mai loial aliat al lui Putin dintre liderii UE, premierul ungar Viktor Orbán, a fost reales, în parte și pentru că a transformat tocmai acel război într-un avantaj politic. Pe lângă faptul că a exploatat oricum toate avantajele pe care și le-a integrat deja într-un sistem politic profund măsluit, cum ar fi configurarea favorabilă a circumscripțiilor electorale și dominarea covârșitoare a peisajului mediatic, Orbán a câștigat și pentru că le-a spus ungurilor că nu-i va implica în acest război – și că facturile lor la încălzire nu se vor scumpi, grație acordurilor preferențiale pe care le are cu Putin.

În discursul său victorios, premierul ungar și-a enumerat „opozanții” pe care i-a înfrânt. Printre ei regăsim presa internațională, birocrații de la Bruxelles și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a criticat dur pe Orbán pentru că se opune livrărilor de arme și unor noi sancțiuni, de care Ucraina are nevoie cu disperare. Așadar, el ne-a spus explicit cine îi sunt inamicii – iar amicul Putin s-a grăbit să-l felicite pentru măreața lui victorie.

Dacă ar fi câștigat coaliția opoziției formată din șase partide și condusă de Márki-Zay, Ungaria ar fi devenit un aliat de încredere al Vestului în fața agresiunii ruse, la fel cum se dovedesc a fi alte țări din Europa Centrală, precum Polonia și Cehia. „Rușilor, plecați acasă!”, au scandat câțiva tineri la finalul priveghiului dezolant al opoziției din Budapesta, amintindu-și un slogan din vremea invaziei sovietice din Ungaria, în 1956. La miezul nopții, traversând Piața Eroilor acum pustie, mi-am amintit că fix acolo l-am auzit în iunie 1989 pe însuși Orbán, tânăr și aparent idealist, cerând retragerea trupelor sovietice din Ungaria. În prezent însă, acest politician îmbătrânit și cinic refuză categoric tranzitul armelor occidentale prin Ungaria pentru a ajuta armata ucraineană să-i trimită pe ruși acasă. Mă întreb ce vede el atunci când privește în oglindă.

Un guvern ar actualei opoziții ar fi aderat și la parchetul UE, ceea ce ar fi permis anchetare cazurilor bine documentate de corupție implicând fonduri europene. Ar fi dat afară din țară și Banca Internațională de Investiții, despre care opoziția afirmă că are legături strânse cu regimul Putin. Și ar fi pornit procesul dificil de restaurare a Ungariei sub forma unei democrații liberale autentice.

În schimb, partidul Fidesz condus de Orbán și-a asigurat din nou o super-majoritate de două treimi, care-i permite să amendeze constituția după bunul plac. Orice asigurări mieroase va fi transmițând spre Bruxelles și Washington, partidul va continua consolidarea statului pe care politologii îl definesc drept regim autoritar electoral. Sistemul politic al Ungariei s-a apropiat acum mai mult de cel al statului non-UE Serbia – unde s-a înregistrat în weekend victoria simultană a altui naționalist autoritar electoral, președintele Aleksandar Vučić – decât de cel al unor democrații precum Franța sau Portugalia. Orbán și Vučić au de altfel o alianță strânsă.

Și opoziția are neajunsuri considerabile. Cele șase partide nu sunt atât de unite pe cât ar fi trebuit să fie și e clar că, în afara Budapestei, candidatul lor n-a reușit să-i convingă pe alegători. Per total, opoziția chiar a pierdut voturi, deși a câștigat unele circumscripții cu reprezentant unic din Budapesta. Dar sub nici o formă nu pot fi considerate corecte aceste alegeri.

Oriunde am mers în ultimele cinci zile am văzut străzi și vagoane de metrou tapetate cu afișe plătite de guvern înfățișându-l pe Orbán într-o ipostază de unchi afabil alături de sloganul „Protejăm pacea și securitatea Ungariei”. Un alt afiș omniprezent înfățișa o tânără mamă cu un copil mic alături de sloganul „Protejați copiii”. Acesta reprezenta o reclamă la un referendum promovat de guvern, organizat concomitent cu alegerile, cuprinzând astfel de întrebări precum: „Sunteți de acord cu promovarea terapiei de conversie sexuală pentru minori?” (Referendumul nu a întrunit pragul obligatoriu de 50% din voturi valide.)

Presa de stat a promovat necontenit varianta pro-Orbán, cum face de mai bine de un deceniu, ba chiar și-a rupt un pic din timp pentru a da efectiv vina pe ucraineni pentru războiul din țara lor. Márki-Zay a primit nu mai mult de cinci minute la televiziunea de stat pentru a explica programul opoziției. Facebook a fost și ea tapetată cu reclame pro-regim plătite, confirmându-se astfel încă o dată năravul rușinos al platformei de a-i ajuta pe inamicii democrației liberale în schimbul profiturilor murdare.

Totuși, după ce a împărțit cu generozitate pomeni fiscale și sociale pentru a câștiga alegerile, guvernul Orbán are acum nevoie de banii UE pentru a-și acoperi marea gaură din buget. Cu excepția cazului în care UE este pregătită să accepte că pur și simplu acum are un stat autoritar printre membrii ei, ea ar trebui să impună în sfârșit condiții exigente pentru acordarea fondurilor europene, care constituie de multă vreme una dintre sursele puterii lui Orbán. Ceea ce înseamnă menținerea înghețării subvențiilor și creditelor pentru redresarea post-pandemică, din moment ce un regim care este efectiv clădit pe utilizarea coruptă a banilor UE nu poate garanta transparența. Înseamnă de asemenea declanșarea în sfârșit a mecanismului de condiționare a fondurilor de statul de drept, ceea ce ar duce la înghețarea unor părți semnificative din finanțarea venită de la bugetul ordinar al UE. (Și ar fi bine ca UE să nu se lase păcălită să acorde Ungariei prea multe fonduri pentru refugiații ucraineni care în realitate doar au tranzitat țara.)

Dar aici avem o problemă. Confruntată cu cele mai noi probe privind comportamentul barbar al trupelor ruse din Ucraina, Europa trebuie să-și înăsprească sancțiunile contra lui Putin. Dar, când Orbán s-a întors de la cele două conferințe succesive NATO și UE de la Bruxelles de luna trecută, guvernul a trimis fiecărui cetățean ungar înscris pentru vaccinare anti-Covid-19 un e-mail prin care îl informa că „pe agendă au fost incluse propuneri împotriva cărora Ungaria a fost nevoită să-și apere interesele”. Guvernul lui nu va permite niciodată tranzitarea Ungariei de livrările de armament pentru Ucraina și nici sancțiuni vizând petrolul și gazul rusești, care asigură 64%, respectiv 85% din necesarul Ungariei. Drept răspuns la atrocitățile din Bucea, lideri UE precum președintele francez Emmanuel Macron propun acum noi sancțiuni, inclusiv privind petrolul rusesc. Autoproclamații „realiști” pot argumenta că UE e obligată să fie permisivă cu Ungaria pentru a-l menține pe Orbán în frontul comun european în chestiunea Ucrainei.

Însă UE ar trebui acum să adopte măsuri dure deopotrivă în privința inamicului extern rus și a inamicului intern ungar. Dar e ea capabilă și dispusă să le facă pe ambele simultan? Iată încă o dilemă pe care acest weekend întunecat și deprimant i-o așează în față unei Europe profund zdruncinate.

Traducerea Rador: Andrei Suba / Foto: Facebook – Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Ungaria = Rusia, Orban = Putin

  2. Multe probleme se arată la orizont pentru Teleormanul de pustă!

  3. Cum încearcă toți sa spună ca Orban e de vina…
    Nu e el, el e doar beneficiarul voturilor…
    Ungurii, ei l-au votat, ei își doresc starea asta de fapt. Putem spune ca majoritatea ungurilor, acum, susțin războiul si crimele rușilor, așa cum si Orban, ala de l-au ales, le susține

    • Așa este. Dar cum au ajuns ungurii, sau rușii așa? Probabil prin existența unică în spațiul media a unor televiziuni de genul A3 + ROMÂNIA TV. Nici noi nu suntem foarte departe. Norocul nostru( până acum) că toți politicienii care au încercat ceea ce face Orban au avut anvergura unor mici borfași de cartier mărginaș. Altfel, acolo eram și noi. Și noi am mai avut-o pe Kodruța 🙂

  4. Ingroasa o laie. Ungaria este nesemnificativa in UE si va ramane asa. Nu mai tot amenintati cu planurile cacaciosilor de la Kremlin ca nu mai tine.

  5. A;adar,nu poate fi pace în Europa…
    Prezența Ungariei în siajul Moscovei arată clar că revanșismul,iredentismul nu a murit,ci tocmai a înviat.

  6. Ce tot are Uk cu politica europeana? Astia tot au impresia ca inca sunt imperiu si spun de toate despre toti. Au iesit din UE, sa stea acolo la ei sa isi vada de problemele lor, de migratia incontrolabila pe care spusesera ca o stopeaza, de ogoarele lor ramase necultivate, de problemele lor cu alimentele si de alte lucruri.
    Ce tot se amesteca in treburile altora? Inteleg sa vina Franta, germania, orice tara UE sau care vrea sa intre in UE sa critice, dar UK si-a pierdut acest drept.

    • Ești din turma care sfătuia diaspora să nu se amestece in Romania construită de voi,cei ce înotați in mocirla propriilor voastre vome ?.

  7. Autorul exagereaza. Ungaria nu are nici un mijloc de constrangere a UE. NICI MACAR UNUL. Daca maine Germania decide ca poate sa supravietuiasca fara gazul rusesc (nu conteaza din ce motive), poimaine se schimba mecanismele UE si dreptul de VETO al Ungariei se evapora in neant (la fel cum in pandemie s-au inchis granite, s-au restrans exporturi..la nevoie tratele se schimba). Asta daca nu cumva Germania va folosi Ungaria tocmai ca sa se opuna acestor sanctiuni. (Gen toata Europa e de acord cu intrarea in Schengen a Romaniei (NOT), dar Olanda se opune).

  8. Poporul ungar a votat,e clar ca Ungaria nu va merge pe cale dubioasa neo-marxista bruxeleza.

    • poti sa te muti acolo , nu ne vei lipsi , promitem

  9. Ne uităm in curtea altora și nu vedem ce se intimpla la noi cu scumpirea tuturor produselor. Pe noi ne dureau problema lui Dragnea în justiție. Unde este usr ul cind ieșeau în stradă cu telefonul și minutele??!!

    • @bubi shaormar nu ? burta mare, ceafa groasa, creier mic .. nu prea intelegi care e legatura dintre justitie si faptul ca suntem un stat slab cu o economie precara

      dar voi la orice USR e de vina, managerii de pompe funebre pusi de manageri de spital, lipitorii de afise, miile de morti de nosocomiale, arsi, voi aveti un singur raspuns „voiculescu si mihaila sunt de vina „

  10. Istoric britanic?:))))ia zii domnule cum a ajuns UK sa fie stapanat de pakistanezi sí indieni? Hahaha.
    Primari in 20 Mari orase sunt musulmani. Sí mai comenteaza de.intuneric

  11. tot timpul am avut incredere in g4 media am sperat intro victorie a opozitiei . am citit fiecare articol cu victor orban .am avut incredere in g4media ,dupa atatea articole negative am sperat ca nici numai intra in parlament si fiind eu ludovic orban cu dubla cetatenie cu drept de vot pantru ca si pe mine ma cheama orban pur si simplu am votat pentru ORBAN VIKTOR,toate drepturile rezervate si fara comentarii,,poate peste 4 ani mai votez odata ,g4media nu stiu unde ati gresit ?sau eu am gresit?

  12. Victoria lui Viktor ne fericeste maxim. Felicitări! Săptămâna viitoare , cumparam casa la Mako. 🤗🤗Respect ,d.le Viktor Orban!❤

  13. istoric britanic????o intrebare in afara de crimele de razboi si nu numai si furturile pe tot mapamond domnul istoric britanic mai aveti ceva in cartile de istorie???

  14. Soros a investit mulți bani pe acest proiect de schimbarea guvernului. Acum ca investiția a fost degeaba nu rămâne decât sa găsească destui care sa planga de tragedie. Dacă nu poate spune ca s-a furat alegerile măcar atât sa facă sa asocieze pe Orban cu Putin…. Toți lideri din EU vorbesc cu Putin ca reprezinta interesele tarii dar „se deconteaza” la Orban. Se poate înțelege frustrările au investit banii mulți degeaba. Opoziția nu a fost niciodată mai slab decât în alegerea asta. Marky Zay Peter venit din Canada/USA nici măcar primăria lui nu a reușit să-l păstreze la alegeri. Câinii (liberali/globalisti) latră caravanul merge înainte…

  15. Felicitari G4Media pentru publicarea articolului lui Timothy Garton Ash care este un bun cunoscator al Europei de Est.

  16. cu picioarele pe pământ
    europa se află în acest moment pur și simplu într.un delir indus
    dar iată că apar primele semne de normalizare a situației