G4Media.ro

Israelul respinge „pauzele umanitare extinse” cerute de rezoluţia Consiliului de Securitate al…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Israelul respinge „pauzele umanitare extinse” cerute de rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU: „Nu există loc pentru pauze cât timp 239 de ostatici sunt în continuare în mâinile teroriştilor Hamas”

Israelul a respins, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, ideea de a permite ‘pauze umanitare extinse’ în Fâşia Gaza, aşa cum cere rezoluţia adoptată miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, atât timp cât 239 de ostatici sunt ţinuţi captivi de gruparea islamistă Hamas, transmite dpa, citată de Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care ‘cheamă la pauze şi culoare umanitare extinse şi urgente peste tot în Fâşia Gaza’, timp de ‘un număr suficient de zile pentru a permite (…) accesul deplin, rapid, sigur şi neîngrădit al agenţiilor umanitare ale ONU şi partenerilor lor imediaţi’.

În replică, Ministerul de Externe israelian a transmis, într-un comunicat, că ‘nu există loc pentru pauze umanitare extinse atât timp cât 239 de ostatici sunt în continuare în mâinile teroriştilor Hamas’.

Rezoluţia Consiliului de Securitate include un apel la eliberarea tuturor ostaticilor.

La rândul său, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat că rezoluţia adoptată de Consiliu este ‘ruptă de realitate’, şi a adăugat că ‘este regretabil’ că acesta ‘continuă să ignore şi refuză să condamne sau măcar să menţioneze masacrul comis de Hamas la 7 octombrie’.

Rezoluţia, introdusă de Malta, se concentrează puternic pe suferinţa copiilor palestinieni.

Numele Israelului nu este amintit deloc în document, în timp ce Hamas este menţionat doar într-o cerere de eliberare a ostaticilor israelieni.

Textul nu face nicio menţiune la o încetare oficială a focului.

Consiliul de Securitate al ONU a convenit asupra rezoluţiei după îndelungi negocieri.

Statele Unite nu au recurs la dreptul de veto, abţinându-se de la vot, la fel cum au procedat şi Rusia şi Marea Britanie. În favoarea textului au votat 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, ale cărui rezoluţii sunt constrângătoare în baza dreptului internaţional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...