G4Media.ro

Israel: Protestatarii care se opun reformei judiciare a guvernului plănuiesc să organizeze…

Foto: captură video

Israel: Protestatarii care se opun reformei judiciare a guvernului plănuiesc să organizeze demonstrații la Aeroportul Internațional Ben-Gurion, în încercarea de a perturba zborul premierului Netanyahu care pleacă în Germania

Organizatorii protestelor spun că mii de vehicule vor încerca din nou să blocheze drumul premierului spre aeroport, conducând încet și blocând drumurile care duc spre Ben-Gurion. Demonstrațiile sunt programate să înceapă la ora 12:30, în jurul orei preconizate pentru zborul premierului Netanyahu, relatează Times of Israel.

Ei protestează împotriva planurilor guvernului de a reforma sistemul judiciar, reducând capacitatea Curții Supreme de a acționa ca un control asupra puterii executive și legislative. În ultimele săptămâni, mitinguri la nivel național au scos sute de mii de oameni în stradă, iar pentru zilele următoare sunt planificate alte proteste de amploare.

Sute de mii de israelieni au ieșit în stradă în ultimele două luni pentru a protesta față de această revizuire radicală. Protestele locale de săptămâna trecută au fost atât de ample încât Netanyahu a fost nevoit să se deplaseze cu un elicopter la aeroport pentru a prinde un zbor pentru o vizită oficială în Italia, relatează Times of Israel.

Într-o declarație de marți, organizatorii protestelor au promis că îl vor urmări pe premier oriunde se va duce.

„Viitorul dictator Netanyahu ne va întâlni în fiecare colț, zbor sau conferință la care va participa”, au spus ei. „Nu-l vom lăsa să distrugă viziunea sionistă și să transforme statul Israel într-o dictatură”.

Deși protestatarii nu intenționează să întrerupă serviciul feroviar, un anunț publicat miercuri pe site-ul aeroportului i-a sfătuit pe călătorii sau alte persoane care merg la aeroport să își planifice timp suplimentar din cauza perturbărilor preconizate și să urmeze instrucțiunile poliției privind rutele de acces preferate.

De asemenea, lucrătorii aeroportului au fost rugați să ajungă mai devreme „pentru a se asigura că operațiunile continuă în mod normal pentru pasagerii care pleacă și cei care sosesc”.

Canalul 13 TV a relatat că aproximativ 60.000 de persoane sunt așteptate să treacă miercuri prin aeroport, împărțite în mod egal între cei care sosesc în țară și cei care pleacă.

Membrii marii comunități de expatriați israelieni din Berlin intenționează să fie prezenți pentru a protesta împotriva lui Netanyahu după ce acesta va ajunge la Berlin, unde este programată joi o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.

Marți, aproximativ 1.000 de scriitori, artiști și intelectuali israelieni au trimis o scrisoare ambasadorului german în care îi cereau Berlinului să anuleze vizita lui Netanyahu, acuzându-l pe prim-ministru că încearcă să transforme țara într-o „dictatură teocratică”.

„În fața conducerii periculoase și distructive a domnului Netanyahu și în lumina unei vaste rezistențe civile democratice împotriva distrugerii instituțiilor statului prin legiferarea nedemocratică, cerem ca Germania și Marea Britanie să-l anunțe rapid pe inculpatul Netanyahu că vizitele de stat planificate de acesta în țările dumneavoastră sunt anulate”, se arată în scrisoare. „Dacă aceste vizite vor continua așa cum au fost planificate, o umbră întunecată va plana asupra lor”.

Scrisoarea a fost semnată de scriitorul de renume internațional David Grossman, de romanciera Dorit Rabinyan, de regizorul nominalizat la Oscar Uri Barbash și de zeci de academicieni, oameni de afaceri și profesioniști.

De asemenea, scrisoarea a fost trimisă ambasadorului din Marea Britanie, unde Netanyahu se pare că intenționează să se deplaseze în următoarele săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...