G4Media.ro

Israel: Propunere ca toți parlamentarii opoziției să demisioneze în semn de protest…

Foto: Knesset

Israel: Propunere ca toți parlamentarii opoziției să demisioneze în semn de protest împotriva revizuirii sistemului judiciar

Parlamentarii partidului Yesh Atid (cel mai numeros din opoziție), condus de Yair Lapid iau în considerare o propunere ca întreaga opoziție din Knesset (parlamentul unicameral al Israelului) să demisioneze colectiv din parlament pentru a protesta împotriva propunerii guvernului de revizuire a sistemului judiciar, au declarat marți doi parlamentari pentru presa de limbă ebraică, potrivit cotidianului Times of Israel.

Dacă ar fi pusă în aplicare în totalitate, Knesset-ul de 120 de membri și toate comisiile sale ar rămâne exclusiv în mâna coaliției de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși de 64 de membri.

„Cunosc ideea”, a declarat MK Elazar Stern pentru Radioul Armatei când a fost întrebat dacă se discută o astfel de mișcare, dar a adăugat că „nu toată lumea este cu noi”, menționând că unii membri ai opoziției, în special ai partidului predominant arab Hadash-Ta’al, nu au susținut propunerea, ceea ce a făcut-o dificil de urmărit.

„Nu cred că am ajuns încă acolo”, a adăugat el. Stern a refuzat să precizeze dacă ideea a fost complet abandonată.

Deputata Debbie Biton, (Yesh Atid), a declarat, de asemenea, la radio 104.5 FM că propunerea a fost luată în considerare.

„A venit vorba despre asta. Decizia va fi luată de întreaga facțiune”, a spus ea, adăugând: „Este cu siguranță pe masă”.

Nu a fost imediat clar care ar fi consecințele în cazul în care opoziția ar face un pas fără precedent de acest fel. În condiții normale, dacă un parlamentar demisionează, locul său este luat de următoarea persoană de pe lista partidului său.

Parlamentarii opoziției au criticat guvernul după ce acesta a adoptat marți o lege care vizează modificarea Legii fundamentale: Sistemul judiciar, pentru a consolida controlul guvernului asupra numirilor judiciare și pentru a revoca capacitatea Înaltei Curți de a revizui legile fundamentale. Israelul nu are o Constituție scrisă, ci u  set de 13 legi de bază, cu caracter cvasi-constituțional.

Deși este doar primul din mai multe proiecte de lege planificate care alcătuiesc reforma judiciară de amploare a guvernului, votul a reprezentat un potențial punct de cotitură în discursul politic privind planul guvernului. Susținătorii coaliției au declarat că se vor angaja într-un „dialog” cu opoziția odată ce proiectul de lege va fi trecut de prima lectură, însă liderii opoziției au avertizat că realizarea primei lecturi ar putea fi un semnal de alarmă pentru orice negocieri potențiale, putând duce la măsuri mai drastice, cum ar fi o demisie în bloc a opoziției.

„Membri ai coaliției – istoria vă va judeca pentru această seară. Pentru daunele aduse democrației, pentru daunele aduse economiei, pentru daunele aduse securității, pentru că ați sfâșiat națiunea Israel și pentru că pur și simplu nu vă pasă”, a declarat liderul opoziției, Yair Lapid, la scurt timp după ce proiectul de lege a fost adoptat.

Liderul Partidului Unității Naționale, Benny Gantz, a declarat că a fost „o zi neagră pentru democrație” și a promis că lupta împotriva acestor planuri va continua.

Premierul Benjamin Netanyahu a aplaudat votul, considerând că a fost „o noapte și o zi minunată”.

Ministrul justiției, Yariv Levin, un arhitect cheie al revizuirii, a salutat votul ca fiind un pas spre „readucerea democrației” prin aducerea unei reprezentări mai largi în sistemul judiciar.

Sponsorizat de Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție, proiectul de lege propune transformarea procesului de selecție a judecătorilor, plasând efectiv numirile judiciare sub controlul deplin al guvernului. De asemenea, ar împiedica Înalta Curte să exercite supravegherea asupra legilor fundamentale cvasi-constituționale ale Israelului. Acest blocaj vizează, de asemenea, împiedicarea controlului Înaltei Curți asupra aceluiași proiect de lege de modificare a Legii fundamentale care creează mecanismul.

Legislația a fost aprobată în Knesset în pofida condamnării vehemente din partea opoziției, a protestelor publice în masă, a apelurilor la dialog din partea președintelui Isaac Herzog și a avertismentelor grave din partea economiștilor, a oficialilor din domeniul securității, a experților juridici și a aliaților străini.

Proiectul de lege se va întoarce la Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție a Knessetului pentru a fi pregătit pentru a doua și a treia lectură pentru a deveni lege, care sunt așteptate până la sfârșitul lunii martie.

Dacă va fi aprobată, legislația ar acorda guvernului un control total asupra numirii judecătorilor, inclusiv la Înalta Curte, ar limita drastic capacitatea Înaltei Curți de a anula legislația și ar permite Knesset-ului să legifereze din nou, cu o majoritate de 61 de deputați, legile pe care instanța reușește să le anuleze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...