G4Media.ro

Isărescu: BNR a cumpărat titluri de stat de 4,4 miliarde de lei…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Este minunat că ați investit în titluri de stat, domnule Mugur Isărescu. Vă rog să anunțați public când va adopta România moneda EURO.

    Comunicați vă rog stadiul îndeplinirii planului de adoptare a monedei comune europene, stabilit de BNR împreună cu guvernul României și care sunt măsurile concrete pe care BNR le întreprinde pentru înfăptuirea lui în termenele prevăzute.

    • Adoptarea euro e o mare prostie. Te face doar sa pierzi un instrument util intr-o criza: devalorizarea monedei nationale pt a stimula exporturile si a putea face platile in intern.

      Nu ma crezi? Uita-te la cazul Greciei in 2008-2010. Daca Grecia ar fi avut atunci drahma ar fi trecut mult mai usor prin acea criza.

    • E foarte adevarat Florine. Ideea este ca dupa ce treci la Euro nu-ti mai poti permite sa-ti bati joc de economie si sa o bagi in criza, si pe urma sa furi bani din buzunarul oamenilor tiparind bani fara acoperire, ca sa rezolvi criza.

      Deci trecerea la Euro este un lucru bun. Evident, nu suficient. Trebuie si mecanisme care sa previna intrarea in criza, monitorizarea transparenta a situatiei economice, nu cifre statistice falsificate din pix ca la greci.

    • @Florin _ „…un instrument util intr-o criza: devalorizarea monedei nationale pt a stimula exporturile”

      Încurcați puțin lucrurile, fundamental al BNR îl reprezintă asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, iar politica de curs a României este de flotare administrată a monedei naționale.

      Intervențiile BNR pe piața valutară sunt pentru a păstra controlul asupra inflaţiei. Prioritatea politicii valutare a constituit-o evitarea deprecierii accentuate a leului – nu aprecierea lui, întrucât economia românească a duduit doar în mintea d-lui CP Tăriceanu – şi ca mijloc de absorbţie a lichidităţilor.

      Deprecierea monedei în vederea creșterii competitivității produselor oferite la export funcționează în state precum Elveția sau Japonia, care au o producție considerabilă de bunuri și servicii competitive pe piețele internaționale. Produsele românești sunt necompetitive la export, au valoare adăugată mică și calitate proastă. Noi exportăm masă lemnoasă și cereale, pentru a importa produse finite din lemn și aluat congelat.

      În ceea ce privește Grecia, adusă în incapacitate de plată de către politicienii populiști, apartenența la Eurozonă a fost cea care a salvat-o. Revedeți vă rog presa vremii.

  2. Deficitul de lichiditate pe piața monetară s-a menţinut la cote relativ importante”

    „s-au derulat 12 emisiuni ale MFP, în valoare totală de circa 10,0 mld. lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise

    Două afirmații care se bat cap în cap.
    Sau statul se împrumută la dobânzi exorbitante, de vreme ce lumea se înghesuie să-l crediteze…?

  3. de aia i-au scos dosarul l-a inaintare ?

  4. pentru a platii privilegiile castelor e nevoie de lichiditati, nu gluma!
    sume mari se vor duce pe masini de lux, pe vile, in conturi de pe alte tarmuri…

    sa intelegem ca e mai greu cu umprumuturile de afara ?