
Iranul se declară dispus să accepte limitări temporare la nivelul de îmbogăţire a uraniului în cadrul programului său nuclear
Iranul este dispus să accepte limitări temporare la nivelul de îmbogăţire a uraniului în cadrul programului său nuclear, a reiterat marţi viceministrul de externe Majid Takht-Ravanchi, precizând că discuţiile cu SUA nu au intrat încă în detalii, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
SUA şi Iranul au încheiat duminică a patra rundă de discuţii pe tema dosarului nuclear, fără a anunţa progrese, dar afişând un optimism prudent.
‘Pentru o perioadă limitată, putem accepta o serie de restricţii asupra nivelului şi volumului de îmbogăţire’ a uraniului, a declarat viceministrul de externe iranian, citat de agenţia Tasnim.
‘Încă nu an intrat în detaliile cu privire la nivelul şi volumul de îmbogăţire’, a adăugat el.
Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la nivelul de 60%, mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear din 2015, în condiţiile în care pentru uz militar este necesar un nivel de 90%.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a subliniat luni că Iranul este singura ţară din lume fără arme nucleare care îmbogăţeşte uraniu la un asemenea nivel.
Discuţiile începute pe 12 aprilie vizează încheierea unui nou acord care să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică – ambiţie pe care Teheranul a negat-o permanent -, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor ce paralizează economia ţării.
În primul mandat al lui Donald Trump, Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, făcându-l astfel caduc.
Ministrul de externe iranian a început cele mai recente negocieri reafirmând că ţara sa va continua să îmbogăţească uraniu şi că ‘nu există loc de compromis’ pe acest subiect.
El a subliniat că Iranul ‘ar putea fi deschis faţă de limitarea nivelului de îmbogăţire (a uraniului) pentru a ajuta la instaurarea încrederii’.
Discuţiile dintre Iran şi SUA, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, sunt primele la acest nivel de la retragerea americană din acord în 2018.
În pofida discuţiilor, Washingtonul continuă să impună sancţiuni ce vizează programul nuclear şi industria petrolieră ale Iranului, cele mai recente fiind anunţate chiar luni.
‘Nu există niciun dubiu că suntem supuşi unei presiuni puternice’, a declarat Ali Larijani, consilier apropiat al ghidului suprem iranian, precizând însă că nu toate problemele Iranului sunt cauzate de sancţiuni.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.