G4Media.ro

Iranul, sancțiuni din partea SUA chiar în ziua în care ONU celebra…

Sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Iranul, sancțiuni din partea SUA chiar în ziua în care ONU celebra „multilateralismul”

SUA au impus luni sancţiuni unilaterale controversate pentru a întări presiunea asupra Iranului, chiar în momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite celebra multilateralismul, relatează AFP.

În deschiderea summitului virtual care celebra 75 de ani de la înfiinţarea ONU, secretarul general Antonio Guterres a acuzat „un deficit de soluţii multilaterale” faţă de prea multe „provocări multilaterale”.

În baza unui nou decret prezidenţial, Donald Trump a anunţat măsuri punitive împotriva a 27 persoane sau entităţi, oficial în numele respectării sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, contestate totuşi de restul lumii.

„Guvernul meu va utiliza toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a bloca ambiţiile iraniene în materie de arme nucleare, balistice şi convenţionale”, a afirmat preşedintele Donald Trump într-un comunicat.

Printre măsuri, anunţate în cadrul unei conferinţe de presă de patru miniştri şi doi înalţi responsabili, sancţiuni care vizează Ministerul iranian al Apărării, Organizaţia iraniană a energiei atomice şi chiar pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, acuzat că ajută Iranul „să ocolească embargoul ONU asupra armelor”.

Majoritatea acestor persoane şi entităţi se aflau deja pe alte liste negre americane, notează AFP.

Aceste anunţuri simbolice marchează însă o nouă escaladare din partea administraţiei Trump, întrucât ele vizează impunerea respectării unor sancţiuni ale ONU considerate imaginare atât de adversarii, cât şi de aliaţii Washingtonului.

SUA au anunţat practic în acest weekend că „toate sancţiunile ONU împotriva Republicii islamice Iran au revenit”, în urma unei proceduri contestate pe care chiar ele au declanşat-o.

Aceste sancţiuni au fost ridicate în virtutea acordului internaţional încheiat în 2015, atunci când Teheranul s-a angajat să nu dezvolte arma nucleară.

Însă preşedintele Trump, considerând insuficient acest text negociat de predecesorul său Barack Obama, a retras SUA din acord în 2018 şi imediat a reinstituit, înăsprind chiar, propriile sale sancţiuni bilaterale.

În prezent, într-o piruetă juridică, SUA invocă statutul lor de „participant” la acest acord pentru a restabili sancţiunile, fapt contestat de cvasitotalitatea celorlalţi membri ai Consiliului de securitate al ONU.

Pentru restul lumii deci, nu s-a întâmplat nimic în acest weekend, comentează France Presse.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a minimalizat noile sancţiuni. „Nimic nou (…) SUA au pus deja toată presiunea de care erau capabile pe Iran” fără a reuşi să-i aducă pe iranieni „în genunchi”, a declarat el luni în cadrul unei conferinţe virtuale organizate de Council on Foreign Relations.

Europenii au estimat şi ei că manevra americană este „fără efect de drept”, chiar în momentul în care şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, făcea apel la ei „să aplice sancţiunile”.

„Măsurile noastre de astăzi sunt un avertisment care trebuie să fie auzit de lumea întreagă”, a spus el, contestând ideea unei „izolări” a SUA.

În urmă în sondaje cu şase săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane, Donald Trump vrea să transforme într-o emblemă politica sa de fermitate împotriva tuturor.

Luni, în deschiderea summitului virtual care celebra 75 de ani de la înfiinţarea ONU, secretarul său general Antonio Guterres a acuzat „un deficit de soluţii multilaterale” faţă de prea multe „provocări multilaterale”.

„Nimeni nu vrea un guvern mondial, dar trebuie să lucrăm împreună pentru a ameliora guvernanţa mondială”, a adăugat el în contextul în care, potrivit experţilor, pandemia de COVID-19 a pus în lumină cu cruzime pierderea de eficienţă a sistemului multilateral în contextul celei mai grave crize de după Al Doilea Război Mondial.

În cursul acestui summit aniversar, lideri din circa 180 de ţări urmează să intervină cu discursuri video înregistrate în avans şi care nu trebuie să depăşească trei minute. Printre ei, chinezul Xi Jinping, turcul Recep Tayyip Erdogan, francezul Emmanuel Macron sau venezueleanul Nicolas Maduro.

Însă administraţia Trump nu a delegat decât un diplomat de rang secund, într-o nouă manifestare a dispreţului său pentru organizaţia mondială, notează AFP.

Preşedintele american ar urma totuşi să aibă o intervenţie marţi, atunci când aceiaşi lideri vor începe, timp de o săptămână, să se exprime în cadrul Adunării generale a ONU, desfăşurată tot în mediul virtual din cauza pandemiei, cu mesaje video înregistrate care nu trebuie să depăşească 15 minute, a relatat Agerpres.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Deci cum? Multilateralismul asta ar trebui respectat doar de SUA? Prea multa politica acolo unde lucrurile tin de securitate si justitie internationala; chiar acolo unde niste golani musulmani isi fac de cap.

    Hai sa fim multilateral… toleranti, dar asta e numai cu sens unic. Cel putin asta e asteptarea. Cand trump mai baga cate-un pumn (chiar si in vant) e bai.

  2. Imaginati-va o tara in care importurile de medicamente sau avioane sunt zero, si trebuie ti le construiesti singur. Imaginati-va o tara in care softul nu poate fi importat, si totul ruleaza pe Linux. Imaginati-va o tara in care cele mai umflate-din-reclama mizerii, gen iphone, pur si simplu nu exista. Imaginati-va o tara in care nu poti cumpara legal ghiorlaielile lui Cradi B sau Al Pacino, si trebuie sa le piratezi. Imaginati-va o tara in care diplomele cetatenilor nu sunt valabile la dosarele pentru Work and Travel, si oamenii sunt nevoiti sa isi foloseasca educatia pentru toate de mai sus, in loc sa se duca in tarile cu imprimanta de bani.

    Imaginati-va o tara in care, macar din lipsa de relatii diplomatice, nu pot aduce unii si altii eliberatori cu matarangi intunecate dupa referendumuri falsificate cu urna mobila pe partia de schi. O tara in care Iliestii nu pot forma si desface CAP-urile pentru ca „asa fac hegemonii saptamana asta”. O tara in care nu ute grija de casatoria intre un ghei si un negru, pentru ca nici nu stii ce-s aia.

    Unde semnez pentru „sanctiuni”?