G4Media.ro

Iran: Încep să apară fisuri în tabăra conservatoare în legătură cu utilizarea…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Iran: Încep să apară fisuri în tabăra conservatoare în legătură cu utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina

În Iran s-a deschis o divergență internă cu privire la furnizarea de drone către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina, un important cleric conservator, care este și editorialist al unu ziar iranian, afirmând că Rusia este în mod evident agresorul în război și că furnizarea ar trebui să înceteze, potrivit The Guardian.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut drone Rusiei, în ciuda utilizării acestora pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, dar în weekend a admis că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea războiului, o explicație care a fost respinsă de SUA și Ucraina.

Disputa privind dronele reflectă o dezbatere mai amplă de politică externă la Teheran cu privire la riscurile dezvoltării unor legături strânse cu Moscova. Este, de asemenea, neobișnuit, în sensul că criticile la adresa guvernului iranian sunt conduse de un cleric conservator și de un editorialist.

În remarcile preluate de alte ziare iraniene, clericul Masih Mohajeri, care semnează editoriale pe prima pagină a ziarului Jomhouri-e-Islami, a subliniat trei lucruri pe care guvernul ar fi trebuit să le facă: să sfătuiască partea care a început războiul, adică Rusia, să respecte reglementările internaționale care interzic invadarea teritoriului altor țări; să spună Rusiei, la începutul războiului, că nu are dreptul să folosească în Ucraina dronele pe care Iranul le-a furnizat; să mențină relații mai puternice cu țara invadată.

Adresându-se ministrului iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, el a adăugat: „De ce nu ați anunțat Rusia, după începerea războiului din Ucraina, că nu are dreptul să folosească dronele iraniene în războiul din Ucraina? Mai mult, de ce nu ați condamnat în mod deschis Rusia pentru declanșarea războiului și de ce nu ați depus un efort intens pentru a media între cele două părți pentru a pune capăt acestui război malefic?”.

El a spus că Iranul ar fi putut juca acest rol fără a-și deteriora relațiile cu Rusia.

Abdollahian a pus capăt în weekend unor săptămâni de tergiversări în Iran în legătură cu dronele, recunoscând – în timp ce se afla alături de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Vershinin, în marja unei conferințe internaționale – că a furnizat un număr mic de drone înainte de război. El a declarat că, dacă se va dovedi de către Ucraina că dronele sale au fost folosite în război, Iranul nu va fi indiferent.

Ucraina crede că Moscova a achiziționat 2.400 de drone din Iran, inclusiv drona „kamikaze” Shahed-136, cu formă triunghiulară distinctivă, care explodează la impact.

Mohajeri a descris schimbarea de poziție a ministrului de externe ca fiind de „bun augur” în articolul său din ziar. „Încă mai aveți timp să schimbați politica privind războiul din Ucraina”, a spus el. „Nu ar trebui să vă puneți toate ouăle în coșul rusesc. Această metodă contrazice politica „nici est, nici vest”, care este nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran”.”

El a adăugat: „Cel puțin ceea ce … Iranul ar fi putut face în războiul din Ucraina ar fi fost să negocieze mai întâi cu ambele părți, formând un comitet de mediere pentru a le face să fie de acord cu o încetare a focului și cu un sfârșit al războiului. Chiar în zilele de la începutul războiului, Teheranul ar fi putut anunța Moscova că nu are dreptul să folosească dronele furnizate de Iran în războiul din Ucraina”.

Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins recunoașterea Iranului. „Dovezile sunt clare: dronele vândute Rusiei sunt folosite împotriva civililor ucraineni. Poate că liderii iranieni au crezut că pot scăpa de consecințele ajutorului secret acordat agresiunii brutale a Rusiei, dar nu au putut.”

Un fost ambasador iranian la Moscova, Nematollah Izadi, a declarat că se pare că nu a existat o cooperare adecvată între aripa militară și cea diplomatică a statului iranian, lăsând, probabil, Ministerul de Externe în întuneric. Se pare că o parte a guvernului a considerat profitabil să vândă drone Moscovei pentru a fi folosite în război sau în alte scopuri, a declarat Izadi, și „se pare că am cedat unei operațiuni de înșelăciune din partea Rusiei, care, în opinia mea, nu servește deloc intereselor noastre naționale”.

Un consilier neoficial al echipei iraniene de negociere cu privire la viitorul acordului nuclear iranian, Seyed Mohammad Marandi, a exemplificat însă opoziția față de Ucraina în cadrul unor părți ale regimului, criticându-l pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru că a trimis felicitări guvernului israelian nou-ales.

Protestele de stradă împotriva regimului, care au început după moartea în septembrie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost reținută de poliție pentru că ar fi încălcat legea strictă a țării privind hijab-ul, păreau să încetinească, dar în weekend două echipe sportive internaționale iraniene victorioase – echipa iraniană de fotbal pe plajă și echipa de lupte – au refuzat să își sărbătorească victoriile.

În cadrul regimului se poartă dezbateri aprinse cu privire la răspunsul adecvat la proteste, de la unii parlamentari conservatori care cer execuții la alții care fac apel la auto-reflecție cu privire la modul în care principiile revoluției și-au pierdut influența asupra unei generații.

Unii lideri recunosc în mod sincer nedumerirea. Ministrul turismului și culturii, Ezzatollah Zarghami, a declarat duminică că unul dintre anchetatorii miilor de protestatari reținuți a recunoscut că nu i-a înțeles pe aceștia. „Am interogat mari personalități politice o viață întreagă, iar în ultimele zile am interogat sute de persoane”, a declarat Zarghami, potrivit căruia anchetatorul i-a spus. „Acesta a fost cel mai dificil interogatoriu al meu, deoarece nu înțeleg ce spun ei și ei nu înțeleg ce spun eu. Oricât de mult m-aș strădui, nu pot”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...