G4Media.ro

Ipocrizie sau incompetență? Trudeau oferă încă 500 de milioane de dolari pentru…

Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP

Ipocrizie sau incompetență? Trudeau oferă încă 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce soldații canadieni trebuie să-și cumpere singuri echipamente, iar Ottawa ratează ținta de cheltuieli de 2% pentru apărare

Premierul Justin Trudeau a fost supus unui tir de critici după ce a anunțat sâmbătă că Ottawa alocă încă 500 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, inclusiv prin trimiterea de mai multe arme, în condițiile în care s-a aflat că soldații canadieni staționați în Europa trebuie să-și cumpere singuri căști de protecție și echipament de ploaie în ceea ce unele voci au descris drept o „lipsă penibilă de echipament.” Aceasta după ce, într-un alt moment stânjenitor pentru liderul progresist canadian, un document scurs de la Pentagon a indicat în aprilie că premierul de la Ottawa le-a spus oficialilor NATO în privat că țara sa nu va îndeplini niciodată ținta de cheltuieli a alianței pentru apărare, iar deficiențele militare ale Canadei afectează legăturile cu aliații.

Noi bani pentru Kiev

Sâmbătă, în timpul unei vizite surprize la Kiev, premierul Trudeau a declarat că Canada oferă încă 500 de milioane de dolari pentru a ajuta armata Ucrainei să lupte împotriva forțelor lui Vladimir Putin, inclusiv prin trimiterea de mai multe arme.

Potrivit National Post, șeful guvernului de la Ottawa a anunțat noul ajutor în timp ce se afla alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul celei de-a doua sale vizite la Kiev după începutul invaziei Rusiei. Premierul Trudeau s-a deplasat în Ucraina pentru a arăta sprijinul Canadei pentru țara atacată, pe fondul semnelor că contraofensiva mult așteptată a forțelor armate ucrainiene este în desfășurare.

Liderul liberal a spus că Canada va face parte din eforturile multinaționale de a antrena piloți ucraineni și de a se alătura unei alianțe de țări care ajută la întreținerea tancurilor folosite de trupele guvernului de la Kiev, oferind în același timp alte sute de rachete și muniție suplimentară.

Premierul Trudeau a anunțat, de asemenea, că ajutorul existent pentru Ucraina va fi folosit pentru a-i sprijini pe cei care se confruntă cu o situație umanitară înrăutățită în sudul Ucrainei după distrugerea barajului de la Kahovka la începutul acestei săptămâni.

Reamintim că Kievul a acuzat Rusia că a aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul din interiorul centralei, care se află sub control rusesc încă din primele săptămâni a ceea ce Kremlinul numeşte „o operaţiune militară specială.” De partea sa, Moscova a dat vina pe Ucraina. Cauzele distrugerii barajului sunt neclare, însă o analiză CNN a unor imagini din satelit a arătat că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă.

Tot sâmbătă, Trudeau a anunțat, de asemenea, mai multe sancțiuni împotriva a 24 de persoane și 17 entități pentru presupusa susținere a invaziei Rusiei în Ucraina.

În același timp, la o conferință de presă cu Zelenski în capitala Kiev, Trudeau a spus că lupta Ucrainei are consecințe pentru toate democrațiile și pentru respectarea regulilor internaționale.

„Gucci Gear”

Anunțul lui Trudeau privind noul ajutor pentru Ucraina a venit în contextul în care un material publicat de CBC, o instituție media finanțată de guvernul de la Ottawa, a dezvăluit că soldații canadieni staționați în Europa au fost nevoiți să-și cumpere singuri o parte din echipamentul necesar.

Jurnaliștii candieni s-au referit la echipamentul pe care soldații și-l cumpără uneori ei înșiși pentru a completa ceea ce le oferă armata.Militarii îl numesc „Gucci Gear” sau „echipamentul Gucci,” după designerul de modă de lux.

Pentru trupele canadiene desfășurate în Letonia, acele achiziții private „au fost mai degrabă practice decât luxoase,” potrivit CBC, având în vedere faptul că ei participă la exerciții de antrenament cu muniție de război menite să descurajeze Rusia să atace țara baltică.

Ziariștii au scris că soldații canadieni și-au cumpărat propriile căști balistice moderne, echipate cu protecție auditivă încorporată, care funcționează ca și căști. De asemenea, canadienii au achiziționat personal echipament de ploaie și veste și curele pentru a transporta apă și muniție. În același timp, numărul de plângeri cu privire la echipamentele de protecție nepotrivite oferite femeilor soldat a crescut dramatic.

CBC News a precizat că aceste achiziții – făcute de cele mai multe ori prin comercianții online cu amănuntul – implică echipamente tactice sau accesorii pentru arme, de obicei un brand cunoscut, care fac echipamentul existent al soldaților mai personal sau mai confortabil de purtat.

Trupele canadiene din Letonia se confruntă, de asemenea, cu lipsuri mai urgente de echipament. Grupului de luptă format din aproximativ 1.500 de soldați, inclusiv peste 700 de canadieni, îi lipsesc arme antitanc moderne, sisteme de combatere a dronelor și un sistem dedicat de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune pentru a se proteja de elicoptere și avioane de atac.

Frustrările soldaților canadieni legate de lipsa de echipament au fost amplificate după sosirea mai multor trupe aliate – printre ei soldați danezi care, în unele cazuri, sosesc cu echipament cumpărat din Canada, care îi face mai bine echipați decât soldații canadieni.

„În general, a fost îngrijorător până la stânjenitor să observăm diferențele între noi și danezi în ceea ce privește echipamentul soldaților,” a afirmat locotenent-colonelul Jesse van Eijk, comandantul grupului de luptă canadian din Letonia, într-un e-mail datat 12 mai 2023 și obținut de CBC News.

Comandantul canadian a mai spus, referindu-se la soldații danezi: „Acest lucru a fost agravat doar de faptul că ei transportau puști Colt fabricate în Canada mai avansate, lunete canadiene Elcan DR mai avansate și faptul că majoritatea sistemelor care le lipseau soldaților noștri erau ușor disponibile pe piața liberă și nu reprezentau un fel de tehnologie atent păzită.”

CBC a scris că, de mai bine de trei decenii, danezii folosesc o varietate de arme fabricate în Canada, inclusiv puști de asalt C7 și carabine C8.

Răspunsul armatei canadiene

CBC News a solicitat un interviu cu van Eijk, dar acesta a refuzat prin intermediul Departamentului de Apărare Națională (DND). Departamentul a afirmat într-o declarație scrisă că e-mailul comandantului contingentului canadian din Letonia a fost un răspuns la preocupările ridicate în timpul unei vizite recente a personalului direcției de echipamente și management al programului din cadrul armatei.

Jurnaliștii au scris că obținerea unei protecții auditive mai bune pentru soldați a fost un efort de lungă durată pentru armata canadiană. În prezent, mulți soldați folosesc dopuri galbene din spumă pentru a-și proteja auzul de zgomotul artileriei și al armelor grele.

DND a recunoscut că absența unei protecții adecvate pentru urechi a fost semnalată comandanților superiori într-un raport din 2019 al școlii de infanterie care a semnalat deficiențele de echipament.

Într-o declarație scrisă, purtătoarea de cuvânt a DND, Jessica Lamirande, a afirmat că sunt în derulare proiecte de achiziții pentru a oferi soldaților căști tactice moderne, veste, cizme, „costume de ploaie convergente, pălării de soare și cămăși hibride de luptă.”

Departamentul Apărării a spus că îmbrăcămintea urmează să fie livrată anul viitor.

Potrivit informațiilor, DND a atribuit în februarie un contract pentru căști mai bune cu protecție pentru urechi pentru așa-numitele „forțe ușoare” (forțe speciale și alte trupe de infanterie). Oficialii DND au precizat că vor valorifica ceea ce au învățat din acel contract atunci când va veni timpul să înlocuiască toate căștile din armata canadiană.

Departamentul a mai spus că lucrează la cumpărarea de noi arme pentru soldați, noi mitraliere de uz general și puști cu lunetă.

CBC News a precizat că declarația DND nu a abordat în mod direct plângerile soldaților și nu a explicat de ce a durat mai mult de trei ani pentru a aborda preocupările cu privire la pierderea auzului de către militarii canadieni. Acest lucru a dus la creșterea numărului cereri de invaliditate înaintate Departamentului pentru Afacerile Veteranilor.

„Asigurarea siguranței și bunăstării membrilor noștri rămâne o prioritate de vârf,” a spus Lamirande. „Obținerea protecției auditive pentru soldați reprezintă un efort complex, deoarece trebuie să echilibreze reducerea zgomotului, greutatea și capacitatea utilizatorilor de a comunica eficient.”

În ceea ce privește achiziționarea de arme mai grele, Lamirande a declarat că departamentul a inițiat „un proces riguros și sistematic,” cu o cerere pentru propuneri care va fi lansată în această vară.

Un nou sistem antitanc portabil va fi probabil livrat anul viitor, a afirmat departamentul, în timp ce sistemele antidrone și antiaeriene sunt încă în „faza de analiză a opțiunilor.” Liderii armatei nu se așteaptă ca contractele pentru acestea să fie atribuite mai devreme de iarna viitoare.

Trudeau, criticat

Premierul care conduce guvernul de stânga de la Ottawa a fost criticat de unele voci pentru faptul că a neglijat dotarea soldaților canadieni cu echipamentul necesar și că s-a grăbit să anunțe un nou ajutor pentru Ucraina în condițiile în care armata Canadei suferă din cauza lipsei de echipament. Trudeau a fost arătat cu degetul pentru că „a făcut pe grozavul” oferind noi arme guvernului de la Kiev și neglijând echiparea corespunzătoare a soldațiilor proprii.

Deputata Lindsay Mathyssen, critic al apărării din partea Noilor Democrați – care susțin guvernul minoritar liberal al lui Trudeau – a spus că este profund îngrijorător faptul că trupele canadiene din Letonia nu sunt echipate pentru a-și face treaba.

„Nu doar că este jenant că, în primul rând, (soldații canadieni) își cumpără propriul echipament, dar este problematic faptul că soldaților nu li se oferă echipament de siguranță adecvat, astfel încât să nu sufere daune pe termen lung ale auzului,” a afirmat Mathyssen.

„De asemenea, este inacceptabil că guvernul încă nu a furnizat femeilor echipament special conceput pentru a fi confortabile. Noii Democrați vor susține întotdeauna ca forțele noastre armate să aibă instrumentele de care au nevoie pentru a-și face treaba, în special cele care sprijină națiunile ce se apără de amenințarea invaziei lui Putin și le cerem liberalilor să furnizeze rapid tuturor membrilor CAF (Forțele Armate Canadiene) echipamentul de care au nevoie.”

La rândul său, expertul în achiziții pentru apărare Dave Perry, de la Institutul Canadian pentru Afaceri Globale, a spus că departamentul de apărare ar trebui să înțeleagă că antreprenorii se confruntă cu o mulțime de comenzi de la izbucnirea războiului din Ucraina.

„Unele dintre lucrurile pe care căutăm să le cumpărăm în mod urgent pentru trupele noastre, sau piese de echipament, sunt lucruri pe care jumătate din planetă încearcă să pună mâna în acest moment cât mai repede posibil,” a declarat Perry. „Așadar, cu cât Canada întârzie luarea acestor decizii, cu atât va fi mai greu și cu atât va dura mai mult pentru noi pentru a primi efectiv echipamentele.”

Dezvăluirile Discord

Dezvăluirile privind lipsa de echipament „penibilă” de care suferă soldații canadieni staționați în Europa nu sunt însă singurele momente stânjenitoare pentru guvernul Trudeau în ceea ce privește apărarea.

În aprilie, un document scurs de la Pentagon, și obținut de Washington Post, a indicat că premierul de la Ottawa le-a spus oficialilor NATO în privat că țara sa nu va îndeplini niciodată ținta de cheltuieli a alianței pentru apărare, iar deficiențele militare ale Canadei afectează legăturile cu partenerii și aliații de securitate.

Documentele scurse în februarie și martie prin Discord, o platformă de discuții pentru jocuri video, au inclus o evaluare a Departamentului de Apărare al SUA a cheltuielilor militare ale Canadei, precum și precizarea că liderul progresist i-a informat pe aliați că Canada nu va îndeplini obiectivul de 2%.

Potrivit evaluării americanilor, „deficiențele larg răspândite în apărare reprezintă un obstacol pentru capacitățile Canadei în timp ce încordează relațiile cu partenerii și contribuțiile alianței.”

Americanii consideră că Forțele Armate Canadiene au stabilit că „nu pot conduce o operațiune majoră, menținând simultan conducerea grupului de luptă NATO” în Letonia, precum și ajutorarea Ucrainei. Cu toate acestea, Canada a oferit asistență militară de peste un miliard de dolari Ucrainei de când a început atacul Rusiei în februarie anul trecut, la care se adaugă acum jumătatea de miliard de dolari anunțată de Trudeau.

The Globe and Mail a reamintit că Ottawa și ceilalți membri NATO au convenit în 2014 să cheltuiască echivalentul a 2% din producția economică anuală a fiecărei țări. Cu toate acestea, aproape un deceniu mai târziu, Canada cheltuiește doar 1,29% din Produsul Intern Brut, conform evaluării NATO din 2022-2023. Bugetul anual al Departamentului de Apărare al Canadei este în prezent de aproximativ 27 de miliarde de dolari.

Situația Canadei în domeniul apărării va fi și mai complicată în condițiile în care experții afirmă că alianța militară nord-atlantică pare să se pregătească pentru angajamente și mai îndrăznețe privind cheltuielile de apărare la summitul liderilor din capitala lituaniană Vilnius, care va avea loc în luna iulie.

Potrivit Washington Post, documentul scurs de la Pentagon dezvăluie că Germania este îngrijorată de faptul că Forțele Armate Canadiene nu vor putea continua să ajute Ucraina și să-și îndeplinească simultan angajamentele NATO, Turcia este „dezamăgită” de refuzul armatei canadiene de a sprijini transportul de ajutoare umanitare după cutremurul devastator din februarie, iar oficialii din Haiti sunt „frustrați” din cauza reticenței guvernului de stânga de la Ottawa de a conduce o misiune de securitate multinațională în țara din Caraibe, afectată de o criză politică, economică și socială de proporții.

Surse: National Post, CBC, Washington Post, The Globe and Mail

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce le place unora sa se ascundă după „redactia”. De parca n-ar fi evident cine scrie.

  2. oh, mvai, așa se spune acuma la „Adrian Novac”, redacția?
    În al doilea rând, este Kyiv, nu Kiev, așa cum este Chișinău, nu Kishinev. Asta doar dacă nu ești un amărât de răspândac rusesc, plătit cu 200 de ruble pe articol. Dacă ești, atunci poți spune ca rușii, Kishinev și Kiev 🤷

  3. O aiureala, Ucraina e in razboi, Canada nu e.

  4. ”Redacția” de la Kremlin ? Ați luato razna ? Am citit CBC nu prea e consternare ! Apoi de când hexpresiile din Orbanistan sunt ”la zi” pe aici? Anume : progresisti ? Mai rămânea să scrieți ..globaliști .. Și soldații francezi sau plâns că în România sunt cu nevoi, dar dacă Franța nu a anunțat atunci un ajutor pentru Ucraina ..nu v-ați deranjat cu un ”amplu” articol ..dedicat cu rea credință celor care AJUTĂ Ucraina !!!!
    Apropo , de când lumea nu mai vrea PROGRES ?

  5. SI EU FAC TREABA SI MAI MARE PE TINE

  6. Nu e nici o ipocrizie e doar incompetenta așa sint politicienii woke din occident ..: gura mare Ciocu mic