G4Media.ro

Iohannis: Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial…

Foto: CNSAS

Iohannis: Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, evreii au fost vânați, maltratați și asasinați

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni într-un mesaj prilejuit de comemorarea a 79 de ani de la Pogromul din Iaşi (28-30 iunie 1941) că a fost ”unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial”, denunțând ”acte de o cruzime greu de imaginat”.

În mesajul prezentat de consilierul prezidențial, Andrei Muraru, președintele arată că ”până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse și probe”.

Șeful statului a mai spus că ”amintirea faptelor trecutului trebuie să rămână mereu prezentă” și a arătat că monumente, plăci comemorative, piețe și, în curând, chiar un muzeu al pogromului, care va putea fi un veritabil centru de cunoaștere și formare, reprezintă locuri de prezervare și onorare a memoriei Holocaustului în lupta împotriva uitării.

Mesajul integral:

În urmă cu 79 de ani, un eveniment sângeros a marcat profund trecutul nostru și va continua să ne umbrească istoria și să ne țină în alertă conștiințele. Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, unde acte de o cruzime greu de imaginat au adus comunității locale o tristă faimă de abdicare de la valorile fundamentale ale umanității. Evreii au fost vânați, maltratați și asasinați, inclusiv în curtea chesturii locale, aceste acțiuni extrem de violente prefațând îmbarcarea evreilor în trenuri de marfă, sub consemnul că vor fi deportați. Mii de suflete au fost ucise, în căldura toropitoare a verii, prin sufocare și deshidratare în „trenurile morții”, dintre care mulți copii și bătrâni. Până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse și probe.

Efortul de a înțelege trecutul este întotdeauna și un avertisment. În 1941, crima a fost ridicată la rangul de virtute când statul a fost deturnat de la cea mai importantă misiune a sa – apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. Instituțiile care ar fi trebuit să apere populația evreiască împotriva unui act deliberat de asasinat nu doar că nu au făcut-o, ci au acționat tocmai pentru lichidarea propriilor cetățeni. Oricâte cărți se vor scrie, oricâte producții cinematografice se vor realiza și oricât de mult se va vorbi despre Pogromul din Iași, niciodată nu va fi de-ajuns pentru a înțelege cum a fost posibil un asemenea masacru în mijlocul Iașului și de ce nu i-a apărat nimeni pe evreii români.

Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care, nevinovați fiind, au fost exterminați la Iași, acum aproape opt decenii, în numele unei ideologii odioase. Rememorarea acestor acte pline de cruzime reprezintă un act necesar pentru păstrarea vie în conștiința noastră a memoriei celor dispăruți, dar și un angajament ferm de a lupta împotriva tendințelor extremiste care amenință pacea socială a societății europene din zilele noastre.

România se schimbă în fiecare zi, însă amintirea faptelor trecutului trebuie să rămână mereu prezentă. Dacă până nu cu mult timp în urmă se putea spune că nu există mai nimic despre Pogromul din Iași, aici, în orașul pogromului, acum lucrurile stau cu totul altfel. Monumente, plăci comemorative, piețe și, în curând, chiar un muzeu al pogromului, care va putea fi un veritabil centru de cunoaștere și formare, reprezintă locuri de prezervare și onorare a memoriei Holocaustului în lupta împotriva uitării. Este un motiv de mândrie pentru autoritățile locale și centrale, care au înțeles nevoia de a da glas memoriei victimelor inocente.

Astăzi, ura nu se mai măsoară în numărul victimelor întinse pe caldarâm sau sufocate în trenuri ale morții, în tirajul ziarelor antisemite, în numărul membrilor organizațiilor extremiste sau în voturile partidelor care își propun anihilarea democrației. Astăzi, ura este mascată în tactici populiste insidioase, prin care antisemitismul, xenofobia și intoleranța ajung să fie ignorate de către noi pentru că, nu-i așa, nu se văd atât de strident. Astăzi, ura se poate ascunde în comentarii sordide pe rețele de socializare sau pe forumurile platformelor virtuale. Să nu facem eroarea de a trece prea grăbiți, fără să mai observăm actele de discriminare și extremism și să considerăm că ele rămân doar la periferia societății. Să nu devenim, fără să ne dăm seama, martori tăcuți la relativizarea Holocaustului, la ambiguizarea scopului genocidar, la exonerarea de răspundere a autorităților române de atunci, la eroizarea criminalilor.

Extremismele sunt amplificate de manipulare și ignoranță, generate și de lipsa unei educații incluzive de calitate. De aceea, nu voi obosi să vorbesc despre „România Educată” ca despre un proiect de țară. Chiar dacă astăzi trăim într-o societate profund atașată de valorile democratice și ale statului de drept, în care respectul față de drepturile omului este fundamental, suntem încă restanți la a aplica legislația pentru a sancționa alegațiile antisemite, negarea Holocaustului, derapajele xenofobe, discursul rasist sau cel împotriva recunoașterii diversității. În fața unor asemenea pericole, pilonii unei societăți sănătoase rămân legea și educația în spiritul toleranței, solidarității și a drepturilor fundamentale.

Înțelegerea acestor fenomene este șansa noastră de a nu repeta erorile „trecutului negru”. Reiterez, așadar, cu acest prilej, angajamentul ferm al statului român pentru combaterea antisemitismului, urii și rasismului, precum și pentru descurajarea oricăror încercări de negare și falsificare a istoriei Holocaustului, prin reabilitarea celor care se fac vinovați de crime de război și genocid.

Sprijinindu-ne pe lecția istoriei, Viitorul depinde de fiecare dintre noi! Pentru ca un mâine să existe, suntem datori să apărăm și să promovăm valorile democratice, să continuăm pe drumul european al păcii și prosperității împreună, pe fundamentul pe care îl punem noi astăzi.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!

Foto: Pogromul de la Iași / Sursa: CNSAS

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Eu propun sa scoatem in afara legii casa regala deoarece a sprijinit aceasta atrocitate.

    • Sunteti in eroare.
      La vreme aceea, casa regala nu avea nici pe departe puterea de care se bucura de la cooptarea regelui Duda

  2. M-as bucura ca autoritatile sa sustina la fel de intens si comerorarea victimelor din perioada dictaturii comuniste.

    Inca nu avem un muzeu al crimelor , abuzurilor si atrocitatilor comuniste in care sa poata fi studiata in format digital copia intregii arhive a securitatii si crimele care au nenorocit mii de familii in Romania. Inca Ceausestii sunt prezentati in muzeul fostei lor resedinte cu robineti auriti si mobilier frantuzesc ca si cum nu ar fi facut vreo crima. Niste patrioti care consumau doar produse romanesti desi exista marturii ca primeau zilnic mancare exotica adusa cu avionul din occident. Rusine !

    D-le Presedinte, asteptam publicarea arhivei securitatii on line, avem DREPTUL de a ne cunoaste calaii si metodele lor odioase. ACUM!

    • La Bucureşti, şanse zero pentru un muzeu precum Casa Terorii, găzduit la Budapesta chiar într-o clădire a securităţii de pe faimosul bulevard Andrássy. Muzeul Naţional de Istorie stă în reparaţii din 2002, iar Biblioteca Digitală a Bucureştilor, fie şi inobservabilă faţă de imensa Gallica, a dispărut definitiv de pe net chiar de Centenar, deşi ţara se zice că are IT-işti.

    • N-ai sa vezi.
      Securistii inca sunt la butoane! 🙂
      DUpa ce mor toti, poate, poate…

  3. Atunci România nu prea mai era neapărat condusă de Casa Regală, ci de legionarii lui Ion Antonescu și Horia Sima. Este adevărat că fostul rege Carol al II lea era antisemit ba chiar a sprijinit presa să atace evreii pentru orice nereușită a sistemului. Totuși să nu uităm că cel puțin în aceea perioadă nimeni nu-i prea agrea pe evrei nici măcar comuniștii din URSS nu-i agrea lăsa populația să-i umilească pe evrei pentru că și acolo antisemitismul era foarte puternic.

    • Esti pe din-afara monser!
      Legionarii nu mai erau din feb. 1941 la putere. Erau probabil la inchisoare, bagati de ….Antonescu!!!

    • Ce valoros esti, Dany! Ai dat bacul cu Abramburica sau cu Covrig? Te educ din documentare Neflox?

      La 28 iunie, leggionarii infundasera puscaria. Inca din februarie, pusese Antonescu tancul pe ei. Sunt poze cu tancul pe Calea Victoriei.

      Traditie veche a armatei romane, asta cu trasul in propriul popor. Dar unii sunt mai speciali, trebuie sa le plangem de mila mai mult.

  4. Stai putin, nu inteleg. Au murit 13000. La iasi in 3 zile sau per total? Parca insitutul IamWeasel zicea ca romanii au ucis 200.000 de evrei. Cine scoate cifrele astea?

  5. Cred ca e prima data cand la noi un sef al statului da un astfel de mesaj oficial si inca la o cifra aniversara obisnuita. Ma astept ca anul viitor, la implinirea a 80 de ani, Romania sa organizeze mari ceremonii, sa aratam ca suntem si noi in rand cu lumea, acum cand toata planeta e strabatuta de acest curent impotriva oricarei discriminari rasiale si cand toata lumea vrea sa rupa cu tot trecutul. Va trebui sa stabilim care dintre statuile existente mai pot ramane expuse in pietele din Romania, sa vedem daca cei reprezentati prin monumentele respective au fost prieteni ai evreilor sau antisemiti iar la 28 Iunie anul viitor sa daramam cu buldozerele acele monumente care pot aminti de antisemitism.

  6. Guvernul liberal al acelor vremuri a fost la fel de omenosi că și cel din vremurile actuale!Nu i-a interesat de cetățeni,doar de salvarea guvernării lor!!!!

  7. Ca tot se apropie luna august,n-ar vrea dl.presedinte sa se ocupe putin de ce s-a intamplat prin partile transilvane ,incepand cu cedarea Ardealului ?sau de consecintele pactului Ribbentrop – Molotov -deportari,asasinate in masa etc?

  8. Eu propun sa se faca un muzeu, finantat de evrei, in care sa fie prezentat modul in care evreii au facut rau romanilor.
    Asta incepand cu rachiul si pestele stricat dat pe datorie si medicamentele expirate, continand cu conducerea predominant evreiasca a Romaniei de dupa al doilea razboi si terminand cu oamenii de afaceri israelieni cu afaceri dubioase si care indata ce se simt incoltiti fug in tara lor mama: Israel

  9. S-au implinit zilele acestea 80 de ani de la un rapt teritorial cu consecinte tragice,care persista si azi…asta vrea presedintele sa acopere ?

  10. Cum au ajuns evreii in romania, si de ce asa multi?

    • Lumea rade de dacopati si de ungurii care zic ca Ardealul era pustiu la sosirea lor, dar in realitate, primul om carpatodanubianopontic era Un Ales. Nu stiti voi, nu aveti capacitatea.

  11. Urmasii lui Brătianu ne pot povesti mai multe tinand cont ca au fost protagoniștii acelor vremuri!!!