G4Media.ro

Iohannis: Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre…

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Iohannis: Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, marţi, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, în care subliniază că stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie „dur sancţionate”.

„Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei şi bărbaţi victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalităţi îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă şi către cei care au supravieţuit ororilor şi urmaşilor acestora. Anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian. Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuaţi şi condamnaţi să trăiască în condiţii inumane şi insalubre, lipsiţi de hrană şi obligaţi la muncă silnică. Dintre aceştia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supravieţuiască. Statul român şi-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, a afirmat şeful statului, în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer în cadrul unei ceremonii organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

Potrivit preşedintelui, „nu putem lăsa să cadă pradă uitării imensele drame prin care au trecut aceşti oameni, umilinţele la care au fost supuşi şi traumele suferite”.

„Comemorarea Samudaripenului menţine vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenţi şi să nu permitem propagarea în societate a mesajelor şi atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob. Fiecare viaţă nimicită în acest cumplit masacru este pentru noi o moştenire de care trebuie să ne îngrijim, dar şi o lumină care ne ghidează paşii pe drumul nostru european”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat că România, ca şi întreaga Europă, se află de mai bine de doi ani într-un context dificil, generat de pandemia de COVID-19 şi de războiul ilegal dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, iar în această perioadă au fost înregistrate creşteri „îngrijorătoare” ale tendinţelor de instigare la ură, ale mesajelor şi comportamentelor discriminatorii şi rasiste, mai ales în spaţiul public.

„Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acţiuni menite să intoxice societăţile democratice, să le facă să renunţe la valori şi principii”, a completat el.

„Declaraţiile cu caracter rasist sau şovin sunt inacceptabile, iar astfel de atitudini şi de manifestări trebuie ferm respinse şi condamnate. Traversăm vremuri complicate şi tocmai de aceea este esenţial ca societatea românească să fie unită, să ofere un exemplu de toleranţă, de acceptare, de apreciere şi de respect faţă de diversitatea etnică şi religioasă”, a transmis Iohannis.

El a evidenţiat că Holocaustul romilor necesită o mai mare atenţie, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

„Trebuie să ne asigurăm că generaţiile tinere şi cele viitoare cunosc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi populaţiile europene de romi au fost persecutate şi ucise. De asemenea, este important ca tinerii să afle cum autorităţile de la acea vreme au acţionat împotriva cetăţenilor săi de etnie romă şi i-au supus unor tratamente crunte şi înjositoare, fiind nevoiţi să îndure foametea, frigul şi boala”, a mai afirmat preşedintele.

Conform acestuia, „cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acţiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgenţă rămâne, în continuare, educaţia”.

„Este imperativ să facem eforturi constante pentru a creşte gradul de conştientizare asupra pericolelor antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi urii şi să apărăm şi să promovăm drepturile fundamentale, demnitatea umană, libertatea şi democraţia. Poveştile supravieţuitorilor despre experienţele cutremurătoare pe care le-au trăit ne încurajează şi ne inspiră să fim mai solidari şi deschişi faţă de alte culturi. Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi. De asemenea, avem datoria de a promova şi cultiva respectul şi grija faţă de semeni. În România de astăzi, membrii comunităţii rome nu trebuie să trăiască cu teama că vor fi supuşi prejudecăţilor sau izolaţi de societate”, a indicat şeful statului.

Preşedintele a mai subliniat că este esenţială existenţa unui cadru legislativ adecvat pentru a preveni şi combate orice fel de act discriminatoriu şi xenofob, precum şi a instrumentelor necesare pentru a acţiona împotriva marginalizării minorităţilor.

„România este un model regional, fiind printre primele state membre ale Uniunii Europene care au adoptat o strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. De Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, am convingerea că autorităţile publice centrale şi locale vor continua, cu responsabilitate şi energie, demersurile de asumare a trecutului dureros, iar societatea românească îşi va întări ataşamentul faţă de valorile europene şi democratice”, a declarat Klaus Iohannis.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Iohannis, tu lauzi minoritatile ca sa ai justificare pentru mentinerea iredentistilor si rasistilor UDMR in guvernul Ciuca PSD-PNL. Tradatorilor!

  2. Dar tu si tampeanu de ce discriminati minoritatea elevilor romani saraci care nu au bani sa se inscrie la colegiile de top?

  3. daca spui ca johannis klaus e un tradator al poporului roman care l-a votat si un ticalos atunci e discurs al urii impotriva unui minoritar?

  4. Se pute sa nu apara imediat panaramele useriste sa mai arunce ceva laturi.
    Vad ca g4 tace malc cu alea 2 ong-uri care cet reducerea productiei de gaze la Romgaz.

  5. Dragoste cu forta nu se poate, asa si cu trebuie sa… intai educi omul, ii explici, etc si isi va schimba modul de gandire. Gandurile sunt libere si cand exista oportunitatea unii varsa tot….
    Cand increderea in politica este atat de jos… cine ii mai asculta????

  6. Iohanis stie sa citeasca la fel ca viorica! Ca de inteles nu prea. Daca ar fi inteles macar 10% din textele pe care le citeste la diferite evenimente si- ar fi actionat in consecinta, devenea o persoana de incredere a romanilor si tara mergea pe o cale buna. Dar duplicitatea este maxima la acest personaj. Una spune alta face.

  7. asa este omenirea nu mai poate trai cu sute de ani in urma .

  8. nu cadeti in capcana nationalismului de timp orban

  9. Vorbe goale…. de 32 de ani de democratie, minoritatea Roma din Romania continua sa fie discriminata, desi vorbele goale precum astea prezidentiale de azi, curg de fiecare data!
    Miliarde multe de Euro a pompat UE in diferite Programe de integrare a Comunitatii rome la care Romania s-a angajat!
    Banii i-au furat politrucii nostri, comunitatea roma e discriminata si saraca si marginalizata, iar Romania nu face nimic pentru INTEGRAREA Comunitatii rome..
    Doar vorbe goale, rusine!!

  10. Am postat un comentariu cu proiectul dlui Haos „Romania lucrului bine facut”, cu care a castigat prezidentialele in 2014… evident ca G4media nu l-a dat!
    Cautati-l, are 76 de Pagini de vorbe goale, fix ca proiectul Romania educata!
    Gasiti acolo CE INSEAMNA ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT!
    Rusine, dle Haos!!!

  11. „Misiunea mea, ca Președinte al României, este aceea de a construi, împreună
    cu toți românii, o țară a lucrurilor bine făcute.
    Ca să ajungem la ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT, trebuie să ieșim din
    tipare, să demolăm tabuurile, prejudecățile și barierele care au ținut în loc
    societatea românească până acum. Am auzit foarte des că „în România nu
    se poate, că la noi e altfel”. Nu cred în mitul conform căruia România este o
    excepție. Nu cred nici în mitul conform căruia românii s-au obișnuit cu răul.
    Am mai auzit și de mentalitatea extrem de păguboasă „lasă că merge și așa”.
    Am ferma convingere că filosofia lucrului bine făcut este una care se
    potrivește mult mai bine românilor. Vine din trecutul nostru plin de realizări
    temeinice, cu care ne mândrim azi și care au căpătat recunoaștere în plan
    extern. Sunt convins că doar leadershipul politic a fost răspunzător de
    nevalorificarea corectă a potențialului imens al românilor în spiritul lucrului
    bine făcut. Și în România se poate schimba paradigma politică, așa cum
    s-a întâmplat în alte state prospere și cu democrație consolidată. România
    nu este altfel decât statele europene, România poate fi o națiune la fel de
    prosperă și de respectată.”

    Vorbe goale!!!

  12. Specialii fiind și ei o minoritate.

  13. „Cadrul strategic al UE privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor.
    Cadrul strategic al UE privind romii a stabilit o Strategie Post 2020(post Covid) care va consta intr-o o evaluare intermediară și o evaluare ex-post a cadrului strategic al UE privind romii.
    Pentru ca Miliarde de Euro au primit Tarile din UE(cu Romania in frunte) opentru integrarea romanilor, dar rezultatele nu se vad, la fiecare doi ani, Comisia va publica Rapoarte periodice de monitorizare.
    Începând din 2023, statele membre vor raporta, la fiecare 2 ani, cu privire la punerea în aplicare a Cadrelor naționale strategice privind romii, inclusiv în ceea ce privește măsurile de promovare a egalității, a incluziunii și a participării și utilizarea deplină a portofoliului de indicatori. Raportarea se va axa pe punerea în aplicare a angajamentelor stabilite în cadrele naționale, inclusiv îndeplinirea obiectivelor naționale, după caz. Aceste rapoarte vor fi făcute publice, pentru a spori transparența și pentru a promova învățarea în materie de politici.”

    Pariez ca in Romania Cadrul national care va transpune Deciziile Comisiei Europene in domeniu va ramane o poveste frumoasa pe hartie… iar dl Haos va vorbi frumos pe subiect, citind dupa foi ca si acum…

  14. postez din nou…

    Iar „Romania lucrului bine facut” promisa de dl Haos in 2014 cand a candidat prima oara a ramas pe hartie, cititi:
    https://www.presidency.ro/files/userfiles/Program-prezidential.pdf

    Mai tineti minte??!
    Cred ca 99% dintre romani au si uitat!
    Ca si proiectul Romania educata, alta gogomanie prezidentiala din 2014!

    • @John: Eu inteleg ce spuneti, dar eu vorbesc despre ANGAJAMENTUL pe care Romania si l-a luat privind Integrarea minoritatii rome, Angajament ce rezulta dintr-un Plan european de integrare a minoritatii rome!
      Gasiti pe net „Strategia GUVERNULUI ROMÂNIEI DE INCLUZIUNE A CETĂŢENILOR
      ROMÂNI APARŢINÂND MINORITĂŢII ROME PENTRU PERIOADA 2021-2027.
      Are 37 de Pagini si 6 Anexe!
      Zice asa:
      „Reafirmând dreptul cetățenilor români aparținând minorității romilor, de a participa activ la
      elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice la nivel
      județean/național, referitoare la îmbunătățirea situației membrilor comunităților vulnerabile;
      Urmărind respectarea celor 10 principii de bază1 comune privind incluziunea, prezentate în
      cadrul reuniunii Platformei europene pentru incluziunea romilor de la Praga din 24 aprilie
      2009 și promovate de Consiliul de miniștri responsabili de afacerile sociale din Statele
      Membre UE
      Ținând cont de concluziile Raportului elaborat în 20194 de Comisia Europeană privind
      punerea în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor, care prezintă recomandările de care Statele Membre trebuie să țină seama în procesul de revizuire a politicilor pentru romi în viitoarele SNIR;
      Susținând Concluziile Conferinței la Nivel Înalt privind Cadrul UE al Strategiilor Naționale
      pentru Incluziunea Romilor, organizată în marja Președinției române a Consiliului UE, în
      martie 2019, concluzii prezentate tuturor Statelor Membre în Consiliul EPSCO
      Pentru îndeplinirea acestora SNIR(Strategia naționala de integrare a romilor) trebuie să trebuie să conțină, respectiv să îndeplinească următoarele patru criterii:
       măsuri destinate să accelereze integrarea romilor, să prevină și să elimine segregarea,
      luând în considerare dimensiunea de gen și situației tinerilor romi, și să stabilească
      valori de bază, precum și obiective de etapă și ținte măsurabile;
       modalități de monitorizare, evaluare și revizuire a măsurilor de integrare a romilor;
       modalități de luare în considerare a aspectelor legate de incluziunea romilor la nivel
      local și regional;
       modalități pentru a se asigura că concepția, implementarea, monitorizarea și revizuirea
      sa se desfășoară în strânsă cooperare cu societatea civilă romă și cu toate celelalte părți
      interesate relevante, inclusiv la nivel regional și local”

      O gasiti usor, uite de ce insist!
      Statul roman are azi o SNIR(Strategia naționala de integrare a romilor, care transpune la nivel de Tara Strategia UE privind Integrarea romilor!!!
      Are, dar pe hartie!!!

  15. Între o repriză de golf şi un concediu, preşedintele eşuat se preocupă de nu mai poate de rasism. Între timp, în România REALĂ judecători rasişti găsesc oameni vinovaţi că nu au acceptat rasismul cu zâmbetul pe buze.

    https://www.libertatea.ro/stiri/femeia-saraca-batuta-de-un-sofer-de-microbuz-a-fost-condamnata-la-amenda-sau-inchisoare-iar-barbatul-a-primit-cu-suspendare-4228459

    Evident că i se rupe în 14 Dulapului. Di-scursuri la nivel general cu toţii ştim. Mai greu este în concret să luăm măsuri concrete. Discursul rasist al lui Orban a fost rasist şi urât, dar îl vom primi şi la anul în România şi vom fura cot la cot cu UMDRusia.

    Rasismul este rău la nivel declarativ pentru domnul Iohannis, dar la nivel practic merge.

    Concediu plăcut în continuare!