G4Media.ro

Iohannis: Ne regăsim într-o situaţie economică şi socială care trebuie gestionată cu…

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Iohannis: Ne regăsim într-o situaţie economică şi socială care trebuie gestionată cu maximă responsabilitate şi prudenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul celei de a XXIX-a ediţii a Topului naţional al firmelor private în care subliniază că situaţia economică şi socială trebuie gestionată cu maximă responsabilitate şi prudenţă, relatează Agerpres.

„Astăzi ne regăsim într-o situaţie economică şi socială care trebuie gestionată cu maximă responsabilitate şi prudenţă, astfel încât să putem controla criza sanitară, să asigurăm redresarea economică şi stabilitatea financiară. Este un semn bun faptul că economiile îşi revin, după un an de scădere abruptă, în 2020. Cea mai recentă prognoză plasează România, în 2021, pe primele locuri în privinţa creşterii economice, prin estimarea actuală de 7,4%. Însă pandemia, care se dovedeşte un fenomen de durată şi profund, generează în continuare anumite rezerve privind evoluţiile economice”, afirmă şeful statului, în mesajul prezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Iohannis a arătat că România „înregistrează, în prezent, o revenire economică peste aşteptări”, însă nu se poate face „abstracţie de unele dezechilibre macroeconomice în creştere, cum sunt cele externe, dar şi de alte îngrijorări generate de contextul actual”.

„Pe lângă criza sanitară, traversăm în prezent şi o criză energetică. Creşterile fără precedent ale preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi carburanţi au deja consecinţe importante asupra cetăţenilor şi mediului de afaceri, în principal asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi asupra industriei mari. În aceste condiţii, are loc intensificarea inflaţiei, care prin ritmul de 6,3% din septembrie deja depăşeşte dublul proiecţiilor de la începutul anului. Şi există riscul ca scumpirile recente să antreneze, în continuare, o spirală inflaţionistă cu efecte semnificative în plan economic şi social. Tocmai de aceea, situaţia trebuie tratată cu maximum de responsabilitate şi seriozitate, pentru a nu spori instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pe care societatea şi mediul de afaceri le resimt deja”, a precizat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că un prim pas în direcţia atenuării impactului crizei energetice a fost deja făcut prin promulgarea legii de aprobare a schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale, indicând că printre beneficiarii măsurii se află şi întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi furnizorii de servicii sociale.

„Acesta este un bun exemplu de cooperare a partidelor responsabile din Parlament, care au ales să lase deoparte orgoliile politice şi să susţină formule de acţiune în sprijinul întreprinzătorilor. Întrebarea este dacă acest exemplu poate fi extins şi replicat în continuare, pentru că economia nu aşteaptă, iar întreprinzătorii nu mai pot avea răbdare”, afirmă şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că majoritatea IMM-urilor semnalează incertitudini în privinţa evoluţiilor viitoare şi că, în acelaşi timp, numărul agenţilor economici care au fost nevoiţi să renunţe la activitate a crescut cu aproape 30% faţă de anul 2020.

„Sunt aspecte mai mult decât preocupante, care arată însă că redresarea economică are nevoie, deopotrivă, de capital românesc şi de investiţii străine. Sunt încrezător că demersurile CNIPMMR în direcţia coagulării întreprinzătorilor şi a propunerilor concrete de susţinere a capitalului autohton, atât de necesar economiei noastre, vor avea succes. Finanţarea publică trebuie să fie orientată, realist şi fezabil, în direcţia nevoilor structurale ale economiei şi ale afacerilor dumneavoastră”, subliniază el.

Şeful statului şi-a exprimat susţinerea pentru apelurile repetate venite din partea mediului de afaceri privind reformarea statului, în scopul reducerii birocraţiei şi al eficientizării relaţiei dintre stat şi mediul de afaceri.

„Însă, în ciuda provocărilor generate de pandemie, este important să privim lucrurile şi dintr-o altă perspectivă, pentru a identifica şi ferestre de oportunitate, care să urgenteze reformele asumate. Pentru mediul de afaceri, una dintre oportunităţile cheie o reprezintă digitalizarea, care şi-a demonstrat beneficiile atât în relaţia cu consumatorii, cât şi cu angajaţii. Companiile au şansa de a accelera transformarea digitală inclusiv prin fondurile PNRR dedicate dezvoltării, cercetării şi inovării. Digitalizarea este o componentă esenţială a reformelor în instituţiile publice şi poate deveni un catalizator credibil al relaţiei dintre stat şi întreprinzători. În acest sens, reducerea birocraţiei şi a poverii administrative poate oferi o gură de oxigen necesară pentru segmentul de IMM-uri, mai ales în situaţia de faţă”, a mai spus Iohannis.

El a declarat că pentru mediul de afaceri pandemia a fost un „adevărat test de anduranţă, însă se poate dovedi şi o lecţie de adaptare sau de reinventare a antreprenoriatului, de exemplu prin reorientarea către resursele locale”.

„Avem şansa de a inversa trendul actual de adâncire a deficitului comercial, printr-o mai bună valorificare a potenţialului şi a resurselor locale. De exemplu, România se poate transforma din exportator de cereale sau animale în producător de valoare adăugată, prin revitalizarea industriei alimentare. Iar politicile de susţinere în domeniu ar trebui construite în jurul acestui obiectiv”, a arătat Iohannis.

Preşedintele a punctat că este nevoie de concretizarea angajamentelor făcute societăţii şi mediului de afaceri.

„Suntem obligaţi să răspundem cu maturitate şi profesionalism aşteptărilor, preocupărilor şi cerinţelor de dezvoltare ale întreprinzătorilor. Astăzi, parcă mai mult ca niciodată, avem nevoie de concretizarea angajamentelor făcute societăţii şi mediului de afaceri, tocmai pentru a dobândi stabilitatea, siguranţa şi predictibilitatea pe care cu toţii ni le dorim. Absenţa sau tergiversarea unor decizii politice atât de necesare riscă să afecteze mediul de afaceri, care s-a dovedit un partener de cursă lungă, credibil şi responsabil în relaţia cu instituţiile statului. Am încredere că mediul de afaceri, cu susţinerea necesară din partea statului, va dispune de instrumentele şi pârghiile necesare pentru a consolida parcursul actual de redresare economică, într-un ritm care să susţină sustenabil prosperitatea noastră economică”, a conchis Klaus Iohannis.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. de catre cine? De PSDNL? Va urez multa bafta in aceasta calatorie.

    • De ce faci toata mascarada asta ,
      domnule Iohannis ?
      Ai un comportament ciudat pentru un presedinte ,
      Iohannis !
      Nu poti sa iei decizii ,
      Iohannis ?
      Ai probleme cu capul , domnule Iohannis ?
      Mergi la doctor ,
      Iohannis !
      Ai mintit romanii ,
      Iohannis !
      Iti bati joc de romani
      cu fiecare Hosu numit
      cu fiecare Predoiu numit
      cu fiecare Cîtu numit
      cu fiecare Bode numit
      cu fiecare Ciuca numit,
      Iohannis !
      Mor romanii sufocati prin spitale
      si tu nu poti sa iei decizii ,
      Iohannis ?
      Ai probleme de sanatate la cap ,
      Iohannis !
      Lasa presedintele Senatului sa ia decizii daca tu nu esti in stare ,
      Iohannis !
      Esti bolnav , domnule Iohannis ?
      Mergi la doctor daca esti bolnav
      Iohannis !
      De ce bati palma cu psd ,
      Iohannis ?
      Ai promis ca nu aduci psd la guvernare ,
      Iohannis !
      De ce nu refaceti coalitia cu partidul care vrea transparenta in gestionarea banului public ,
      Iohannis ?
      Ce schelet ai in dulap ,
      Iohannis ?
      Oamenii onesti nu se tem de reforme in justitie,
      Iohannis !
      Vrem sa stim daca esti tu Iohannis pe care
      l-am votat in 2014 !
      De ce dai voie lui Kelemen sa faca
      sepa.ratism inspirat din cel rusesc si
      sa dezbine cetatenii acestei tari ,
      Iohannis ?
      Ce urmeaza
      Iohannis ?
      Sa acorzi autonomie Tinutului Secuiesc
      in schimbul votului negativ udmr
      pentru desfintarea SIIJ ,
      Iohannis ?
      De ce ati votat cot la cot cu
      pas+aur si udmr
      pensiile speciale extinse
      in plina criza sociala ,
      cand trebuia sa votati abrogarea lor
      Iohannis ?
      Ce faci cu apetitul
      senatorul Sosoaca
      deputatului Simion
      domnului Tirziu
      celor de la Noua Dreapta si Aur
      pentru c.ri.m.a ,
      Iohannis , Bode ?
      Ai un comportament ciudat pentru un presedinte,
      Iohannis !
      Esti bolnav , domnule Iohannis ?

    • Răspuns sigur: da.

  2. Dle ,președinte ,
    Îți mulțumim . Ai distrus și ultimul dram de speranță . Daca ai făcut-o premeditat atunci ești un individ rău și iresponsabil . Daca ai făcut-o din neștiință sau ignoranță este mai grav . Ai mințit o țară întreagă că e ceva de capul tau . Se pare că nu .

    • USL2.0 au avut in plan inca de anul trecut. Usr i-a tot incomodat un demersurile de a jefui.
      O sa vedeti ca fondurile UE nu se pot sifona asa usor….iar Iohannis nu prea mai are ce cauta pe la partenerii europeni care au vazut ce fel de individ este.

  3. Tu si incompetentii tai ati provocat situatia asta…..du-te ba in concediu pt ca oricum esti degeaba…. rar mi-a fost dat sa vad un om mai slab ca tine

  4. In jurnalul video de ieri, pe blogul sau, maistrul IC de la G face un apel (chiar asa: „Fac un apel”) la presa sa nu-l mai atace pe Presedinte pe tema pandemiei, deoarece pandemia nu e in atributiile lui ci in ale Guvernului, in primul rand e raspunderea lui Raed Arafat. Maistrul e revoltat pe cei care l-au atacat pentru ca a vizitat piramidele, aceasta fiind chiar o obligatie in cadrul vizitei oficiale in Egipt.

  5. Iohanis pt noi
    Tu esti Iliescu doi !!!

  6. Atrocitatiile si talhariile trebuie gestionate cu prudenta pana nu se prinde UE.

  7. PSD-iți și voi..

  8. A început oficial epoca borfasilor. Iohanis a obținut calitatea de presedinte printr-o mare escrocherie. Acum a scuipat peste toți cei care l- au sustinut cu buna credință ca va instaura legile democratice si va moderniza tara. Sa speram ca vom avea șansa să îi întoarcem toți scuipații prin suspendarea mafiotului.

  9. Mai bine era Barna președinte, e aerian dar ăsta e sub orice critică.

  10. Paltonul, cat e paltonul?

  11. si „patriotism” ca asa a zis nenea ciolanu

  12. Aveți o sintaxă și morfologie cu totul speciale, domnule președinte. De exemplu ”ne regăsim” are menirea să sugereze că situația din toate punctele de vedere nenorocită în care ne aflăm se datoreză unor forțe transcendentale, unui ”deus ex machina” lipsit de substanță, imposibil de identificat, așa cum duhul sfânt plutește deasupra apelor. Ni se atrage atenția că dacă e totuși să se gestioneze situația, trebuie să fim responsabili și prudenți. În ce mă privește îmi declin atât competența, cât și obligativitatea responsabilității, având în vedere că eram ocupat cu a face pe dracu în patru să nu dau colțu’ datorită iresponsabilității crase, lipsei elementare de prudență – și cu voia dumneavoastră – dezinteresului total pe care le-ați manifestat timp de 6 luni, împreună cu o gașcă pe care ați ales-o și ați cocoloșit-o cu un zel demn de cauze mai nobile, dar cotidiene. Aici suntem, ”goi și îmbăiați” – după o zicală ungurească – iar dumneavoastră ne serviți povețe de bună purtare. Buna mea creștere proverbială mă împiedică să vă spun ce să faceți cu ele, oricum gestul murdar, prin care vreți să pasați responsabilitatea în mărăcini, o bună parte atribuindu-le nouă, mă face să vă consider nu numai un politician definitiv pierdut, dar și un om cu serioase tare de caracter. Adieu.

  13. Un prostănac.

  14. Mai prostănaci sunt cei care l-au votat.El este doar oglinda poporului.