G4Media.ro

Iohannis i-a trădat pe liberali. O explicație pentru revolta ridicolă a PNL…

Iohannis i-a trădat pe liberali. O explicație pentru revolta ridicolă a PNL față de creșterea pensiilor

Revolta împotriva creșterii pensiilor, înăbușită de Ciolacu în câteva ore, e ultimul episod din degradarea politică a PNL. Liberalii au încercat timid să oprească o catastrofă bugetară, dar s-au trezit singuri pe câmpul de luptă. Au înțeles și ei, cam ultimii din țară, că ”generalul” Iohannis i-a vândut la PSD. Acum, singura soluție pentru ca liberalii să mai conteze politic e să se rupă de președinte și de aghiotantul său parașutat la partid, Nicolae Ciucă.

Cu ultimele resurse de realism economic, câțiva liberali au înțeles că proiectul PSD de creștere a pensiilor cu 40% în medie în 2024 va distruge bugetul de stat. Și au început să vocifereze în ședința de joi dimineață, chiar înainte ca guvernul să adopte proiectul de lege. Ciucă a cerut niște lămuriri, dar Ciolacu le-a distrus rapid revolta. I-a dat ultimatum ministrului liberal Boloș, a adoptat proiectul în ședința de guvern și a închis subiectul. Cum s-a ajuns la această subordonare totală a liberalilor față de PSD?

Explicația simplă e că președintele Iohannis, cel care i-a sprijinit pe PNL-iști să ajungă la putere în 2019 în complicitate cu Ciolacu și să stea până acum în guvern, a întors foaia și acum joacă mai degrabă pe mână cu PSD. Nu e o conspirație, o cabală, e doar un calcul rece.

Viitorul politic pe care și-l dorește Iohannis, oriunde ar fi acela – în instituții UE, NATO sau ONU, nu mai depinde de votul popular, ci de decizia premierului de la acel moment. Or, la final de 2024, premier va fi Ciolacu sau un alt PSD-ist. Iar la cum arată sondajele de opinie și realitatea politică, tot PSD are prima șansă să dea următorul premier după alegeri. Așa că logica politică îi dictează lui Iohannis să facă totul pentru o relație bună cu PSD și cu liderul Ciolacu.

În culisele politicii e notorie relația foartă bună dintre cei doi, care își coordonează mișcările și deciziile. Ultimele zile au adus noi dovezi publice despre cum își împart rolurile și își fac favoruri politice.

Astfel, președintele i-a împrumutat premierului din prerogativele de politică externă și securitate: Ciolacu a fost în Israel imediat după atacul teroriștilor Hamas din 7 octombrie, și tot Ciolacu a plecat în Egipt ca să pozeze în salvatorul românilor scoși din Gaza. În schimb, premierul i-a împrumutat președintelui din prerogativele executive, iar Iohannis a supervizat în Belgia un memorandum în materie de energie.

Mai mult: Ciolacu i-a mulțumit public lui Iohannis pentru ”conlucrarea directă” cu guvernul în operațiunea repatrierii românilor din Fâșia Gaza. Și, ca totul să fie clar, Ciolacu va da Administrației Prezidențiale un buget suplimentar de 6,7 milioane de lei pentru turneul turistic din Africa. Când ați mai văzut un premier PSD atât de îndatoritor cu un președinte de dreapta?

Liberalii au înțeles, în sfârșit, că ei nu mai sunt o prioritate pentru președinte. Iohannis nu mai e ”generalul pentru merită să sacrifice fiecare strop de sudoare”, așa cum le spunea Ludovic Orban în 2014. El are acum propria lui agendă, complet diferită de agenda PNL, care se pregătește de patru rânduri de alegeri în care are toate șansele să fie al treilea partid, tot mai puțin important la împărțirea puterii.

Tocmai din acest motiv, președintele Iohannis le-ar fi cerut liberalilor în cursul zilei de ieri să nu amplifice conflictul cu PSD, ceea ce s-a și întâmplat. PNL a cedat în fața lui Marcel Ciolacu și i-a avizat proiectul de lege referitor la recalcularea pensiilor pe care tot ei l-au pus sub semnul întrebării.

Ajunși la această concluzie, liberalii au acum două opțiuni:

1) Să accepte jocul Iohannis – PSD și să se mulțumească cu rolul de remorcă a PSD, ceea ce înseamnă diminuarea ca pondere a politicilor liberale într-o viitoare coaliție de guvernare cu stânga, dacă ea va exista

2) Să se distanțeze de Iohannis și de PSD, așa cum PDL a făcut-o față de Traian Băsescu în 2013. Și să intre în opoziție, de unde să atace frontal PSD și să câștige voturi.

Reacția de joi a partidului arată că, deocamdată, masă critică în partid o face opțiunea 1. Nicolae Ciucă, loial până în pânzele albe lui Iohannis, e garanția că PNL nu se va desprinde de șeful statului și va sta la ordinele lui, chiar dacă acest comportament politic înseamnă castrarea partidului.

Sigur că există lideri PNL care înțeleg că acest drum e o fundătură și că partidul riscă, la fel ca PDL în 2013, să devină irelevant. Ei sunt însă marginalizați ori automarginalizați. Și nu au un lider puternic care să dea semnalul unei revoluții interne, una care să ducă la schimbarea lui Ciucă, ruperea de Iohannis și ieșirea de la guvernare.

Timpul trece rapid pentru aripa cu adevărat liberală din PNL. Dacă acești lideri își imaginează că vor avea timp după europarlamentare să schimbe ceva în partid și să intre la alegerile locale și parlamentare cu un nou suflu, se înșeală profund. Zeci de primari și aleși locali au simțit deja cum bate vântul puterii și pleacă rapid spre PSD.

PS. Despre reforma pensiilor propusă de PSD nu e mare lucru de spus, a făcut-o Ministerul Finanțelor în avizul dat. Ar însemna o creștere rapidă a cheltuielilor de la bugetul de stat, derapaj masiv de la deficitul bugetar asumat și va aduce, fără greș, noi creșteri de taxe și impozite pentru firme și angajați. O catastrofă economică similară cu cea din Grecia anilor crizei financiare. De aceea ea trebuie oprită și pusă pe baze sustenabile: o creștere etapizată, făcută în paralel cu scăderea cheltuielilor administrației.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. A fost clar de la început ca Johannis a avut rolul de a pune pe butuci rămășițele partidului istoric, adică distrugerea lui din interior. La fel au procedat și cu PNTCD!
    Tehnica de manual bolșevic!
    Acum cu tot cu arme și bagaje urmează distrugerea definitivă a țării , și probabil încercarea scoaterii țării din UE și NATO!
    Drumul e început , iar FSN 3.0 după alegerile din 2024 (dacă nu ne trezim la vot!) vor desăvârși calea spre….MOSCOVA!
    N-AU NEVOIE OLIGARHII ROMÂNIEI DE UE ,EI VOR SĂ RĂMÂNĂ ÎN CONTINUARE CONECTAȚI LA BANI ȘI SĂ NE COCOSEZE PÂNĂ LA MOARTE!

    • Seniorul Corneliu Coposu spunea, prin 1994 parcă, ceva de genul “Să ne ferească Dumnezeu ca peste 20+ de ani, România să aibă FSN și la stânga și la dreapta”

    • Uităm repede că -ciudat nu-i așa- PSD a fost artizanul aderării la NATO și UE. După cum văd că te duce mintea vei vota alături de mulți alți aiuriți AUR și asta ne va duce exact la Super UE și Super NATO. Vivat Șoșoaca !

  2. Mariți voi taxele ca noi nu le vom mai plăti

  3. Ferească Dumnezeu să organizeze Ciordacu ALEGERILE în postură de prim menestrel, cât despre FICUS, e doar un Trădător parșiv, pe noi cetățenii simpli ne- a vândut și amanetat mai rău ca pe animale, EGOISM ȘI PARSIVISM POLITIC, e păcat că a uitat că a ajuns acolo sus prin votul celor pe care acuma i AMANETEAZĂ, URAT CARACTER…MIZERABIL…

  4. Foarte corecte rationamentele, analiza autorului privind PNL, PSD, Ciolacu si Iohannis, culisele scandalului cu legea pensiior.
    Dar nu si in privinta dezastrului financiar pe care s-ar produce.
    Legea este o gogoasa electorala, nu au de gand s-o aplice vreodata. Nu e prima lege din domeniu facuta, dar ignorata.
    Nu pensionarii normali consuma sau vor consuma bugetul tarii, ci capusele. Care nu se mai satura!

    • In fapt autorul minte cap-coada. Nu scrie nicaieri in lege ca pensiile se maresc la toti cu 40%. Ceea ce se doreste e o recalculare , absolut normala pentru ca sunt discriminari uriase intre pensionari care au iesit la pensie in perioade diferite. Aceasta recalculare va creste un numar de pensii cu pana la 40%. In ce priveste revolta PNL e doar o mimare ca sa mai prosteasca cativa fraieri care nu vor vota PSD. In realitate impactul e mult mai mic de ce au dat ei pe surse.

  5. Nu încetez să mă minunez citind ce scrieți dle Pantazi. Dv chiar luați în serios profesia de jurnalist? Ceea ce scrieți este de grădiniță, grupa mică, dar cred că am eu standarde prea înalte și nu reușesc sa înțeleg în ce ape tulburi vă scăldați. Deci totul e un scenariu, o piesă de teatru, iar Dv i-ați descifrat cheia. Totul se desfășoară în culise, un fel de misterele Bucureștiului sau pe aproape. Chiar nu simțiți comedia penibilă în care va scăldați? Chiar ma întreb, au dispărut ziariștii în România? Sau au dispărut de pe planetă? Este pur și simplu penibil, atât.

    • Nu au disparut ziaristii, nu mor caii cannd vor javrele care, ca sa-si capete osul de ros, latra incotro le asmuta stapanul.
      Iar Pantazi este dovada ca inca mai avem ziaristi sclipitori.

  6. ce credibilitate mai are PNL ca daca ar merge pe planul cu ruperea de PSD, pentru ca am mai auzit-o pe asta de PEEESEEEDEEE, de vreo doua ori, si tot USL a iesit

    • PNL nu are nicio greutate pentru ca sunt o gasca de mafioti iar Pantazi minte de rupe. Pensiile se vor recalcula pentru a rezolva inechitatile absurde. Dar asta nu inseamna ca toata lumea primeste o marire de 40%.

  7. Nu vă faceţi griji că dacă va câştiga alegerile PSD şi nu vor fi bani pentru pensiile care vi le-au dat vă vor lua înapoi ce v-au dat cu inflaţie-taxe-împrumuturi şi vi le vor da iarăşi înapoi. Şi cum în fiecare an trebuie să vă dea după 4 ani de mandat veţi observa dacă nu aţi priceput că 40% din al doilea an e mai mult după ce dai primul 40% din primul an de va trebui iarăşi să vă ia înapoi ce va dat cu inflaţie-taxe-împrumuturi ca să poată din nou să vă dea şi tot aşa o vor ţine până la finalul calendelor Maiaşe. Deci unde e stresul că nu vor fi bani?
    Iar dacă nu veţi vota cu PSD şi cu ăilalţi au de unde tăia la câte şi-au dat şi sigur vor începe cu pensiile speciale,sinecuri,fara BMV-euri si pe trotinete,etc. Deci unde e stresul că nu vor fi bani?

    Indiferent cum veţi vota vor fi bani, singura diferenţă e cine va da acei bani. Cineva sigur va da bani din buzunarul lor că statul nu mai are bani. Deci ori vor da prostimea din buzunarul lor în frunte cu pensionarii ori şmecherii de politicieni şi prietenii lor sugători la bugetul de stat şi totul depinde de cum veţi VOTA, dacă aveţi obiceiul să nu mergeţi la VOT vă veţi califica automat să daţi banul din buzunar. Deci unde e stresul că nu vor fi bani?

    Morala: cineva sigur va fi ţepuit la povestea asta că nu pot să fie toţi şmecheri şi nimeni fraierul.

    Dilemă dar pentru voi: poate vreţi să vă explicăm cum se va complica lucrurile că nu numai la pensionari le vor da că aproape la toată lumea la cât de prost stau cu încrederea electorală de vor fi nevoiţi ca şi la ceilalţi să le dea inflaţie-taxe-împrumuturi.

    Constatare personală: nouă nu de prostime ne va fi milă că după 30 de ani de milă am înţeles şi noi că prostimea asta e masochistă şi îi place să fie ţepuită, milă ne-ar fi de tabăra politicianistă că pe ei încă nu i-am văzut tepuiţi de prostime şi ar fi prima oară pentru noi ca şi pentru ei să se vadă aşa ceva, mare milă, daaaa.

    • Deci sa nu fiu stresat,zici tu,treaba merge ca suveica…Si cine v/a plati dobanzile la imprumuturile care le vor face ptr a plati totul,s/au asta nu o iei in calcul..uite ca eu nu vreau sa fiu fraierul lor..pe cand tu…nu vrei sa fi smecherul…ci pensa un pochino,non si sa mai .

  8. PNL valea ,mars dupa PNT

  9. Vreo soluție, domnule Pantazi?

  10. Liberalii din structurile de conducere ale partidului și-au trădat de fapt propriul electorat,cel care i-a adus la putere în 2020.Singurul lucru notabil din această minirevoltă este avizul condiționat,cu observații al ministrului Boloș,care prevestește criza financiară din 2025 a României,după ce alegerile cu toate ciclurile lor se vor fi încheiat în 2024.

    • Nu au tradat nimic, sunt doar o gasca de infractori. Cand vorbesti de tradare te gandesti ca ar avea niste principii

  11. Mai pe șleau :
    Discursurile partidelor politice în perioadele premergătoare alegerilor trebuiesc analizate cu mare atenție și îndoială – with a grain of salt, ar zice englezul – deoarece nu constituie altceva, în marea lor majoritate, decât Mari Minciuni. În acest concurs, de ”cine spune năzbâtie mai mare” de zeci de ani câștigă partidul care vine cu promisiunile cele mai mari, transferând astfel miza alegerilor în rândul unor categorii de alegători dezavantajați din punct de vedere economic, social și cu serioase lipsuri de opinie informată, precum și în rândul alegătorilor din ”curtea proprie”, mă refer la cei pe care, în limbaj cotidian, îi numim ”bugetari”. Ideea acestei rutini cenzitare este extrem de simplă, dacă vii cu o minciună mare dar atrăgătoare, toți cei care o critică public, devin din plecare dezevanajați, în ochii alegătorilor țintă. Povestea aceasta durează de peste 30 de ani, a fost perfecționată pe parcurs de mai multe ori. Reprezintă, în totalitatea ei subminarea și negarea legilor economice, ale ideilor liberale despre afacere în general, prin simplul fapt că pune în centrul atenției categorii cu slabe sau inexistenrte contrubuții la crearea capitalului social. Cu un simț acut al privilegiilor, sindicatele au părăsit industria și sectorul privat, mutându-se cu tot calabalâcul la activități bugetare. Sectorul privat este scos din ecuație și pus înapoi când trebuiesc plătite oalele sparte.
    Aș menționa legat de starea actuală concretă următoarele : Liberalii au fost părtași la crearea acualei situații, ba mai mult, au fost atât de naivi, încât au acceptat – preluând finanțele – ca în ochii publicului țintă, ei să fie mesageri ale creșterilor de taxe și tot ei să critice derapajele măsurilor de creștere ale salariilor și pensiilor, încercâd tardiv și fără rezultat să îndemne la prudență. În schimb cine a ”promis” ? Ministrul PSD al muncii ! Cât ? Cerul !
    Iar dacă în toamna anului 2024 ei vor fi la guvernare, vor găsi scuze ca promisiunile de creștere să nu se aplice, să se aplice parțial , în funcție de presiunea socială a blocului cenzitar ( declasați, pensionari, bugetari ). Dacă va fi altul la guvern, nu vor uita să aducă aminte publicului de promisiunile lor care, iată, acum sunt aruncate la gunoi.

  12. Din cele de mai sus, reiese clar că apelul lui Lucian Croitoru la liberalii ”care tac” nu are obiect în eșichierul politic, băieții din partid par a fi practicanții unui liberalism vulgar, de tinichea. Noroc că ideea libertății mai trăiește în economia reală – nu au ce face, o trăiesc pe pielea lor și cred că la ei se referă Croitoru. Prea sunt tăcuți, prea cizelat și sfios vorbesc, atunci când o fac și nu e bine. Ar trebui să fie mai categorici și mult mai asertivi. Altfel, în vacarmul acesta, în care ultrași de fotbal îndeamnă la nesupunere civilă pe risc personal – ” nu plătoți taxe, nu veți păți nimic” – nimeni nu-i aude.

    În ce-l privește pe Iohannis, el cam de la începutul celui de al doilea mandat își urmărește agenda personală. S-a dovedit a fi suficient de greu de citit și cu o deontologie politică foarte laxă a reușit să dărâme multe, fără aparente remușcări, pe calea realizării scopurilor personale. Oriunde îl va duce soarta, se va dovedi repede că nivelul său maxim de competență a fost atins ca primar. Ducă-se.

  13. Cred ca PNL si-a tradat electoratul cand a devenit instrumentul politic al grupurilor religioase evengheliste si neo-protestante din Ardeal. Nici un principiu al liberalismului nu mai guverneaza actiunea gastii inepte puse in fruntea PNL Va avea cu suguranta soarta PNT.

  14. Pe Iohannis nu l-a interesat decat propria piele.

    A facut blatul cu PSD la guvernare, doar sa se asigure ca nu este deranjat cu suspendarea.

    Faptul ca asta inca mai este presedinte astazi (si ca isi termina mandatul in liniste) este in primul rand datorita PSD.

    Dar romanul uita pana la anul.