G4Media.ro

Iohannis cu americanii, Dragnea cu chinezii. Mizele summit-ului ”Celor trei mări” de…

Iohannis cu americanii, Dragnea cu chinezii. Mizele summit-ului ”Celor trei mări” de la București: creșterea influenței SUA și contracarea influenței economice a Chinei și Rusiei în Europa de Est

În ziua în care Cotroceniul găzduiește un eveniment cu nouă șefi de state din Europa Centrală și de Est, sub patronajul SUA și cu participarea Germaniei, Liviu Dragnea face notă discordantă și discută cu un înalt oficial chinez despre extinderea influenței economice a Beijingului în România. Două evenimente, aparent fără legătură, descriu perfect axele mari de politică externă pe care vor să le imprime României cei doi lideri politici.

În timp ce Iohannis – cu toate defectele, ezitările și lipsa lui cronică de reacție – ține linia asumată de România de la intrarea în NATO și militează activ și real pentru întărirea legăturii cu SUA, Liviu Dragnea își orientează tot mai mult busola excentrică spre parteneri precum China sau Israel, conștient că de la Washington nu va primi prea curând recunoașterea la care spera acum un an și jumătate.

  • ”Zona care pleacă din Caucaz, prin Balcani și bazinul Dunării este o zona de atenție geopolitică nouă pentru Rusia și pentru China. Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În moduri diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental. Influența Chinei se extinde rapid în regiunea Mării Negre. Inițiativele 16+1 și Centură/Drum al Chinei vor să creeze o alternativă la influența occidentală. Prin intermediul banilor săi, China le oferă țărilor (din regiune) o amanetare a viitorului”. Cuvintele îi aparțin lui Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, și au fost rostite în iunie 2018 la București, într-un discurs programatic pentru politica SUA în regiunea Mării Negre și, mai larg, în regiunea Europei Centrale și de Est.

Liviu Dragnea a avut în 18 iunie o întâlnire informală cu Wess Mitchell la București. Trei zile mai târziu, pe 21 iunie, a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive. Probabil că de-atunci i-a fost clar că nu va primi nicio concesie de la Washington pentru atacurile sale la adresa justiției și a statului de drept. Din acel moment, șeful PSD a declanșat atacuri tot mai dure, direct sau prin alter-ego-ul său Darius Vâlcov, la adresa americanilor.

I-a acuzat voalat că nu investesc suficient în România, că nu aduc ”substanță economică” parteneriatului strategic. I-a acuzat că vor să fure resursele naturale, mesaje direct către ExxonMobil și Carlyle, interesate să exploateze gazele din Marea Neagră. Iar legat de gaze, a amânat până în ultima secundă legea offshore, iar când a votat-o, a făcut-o într-o versiunea care i-a nemulțumit evident pe americani. Acum, când legea retrimisă de Iohannis la Parlament se rediscută, și-a pus marioneta de la ANRM, fostul comerciant de carne, Gigi Dragomir, să anunțe o versiune și mai dură a legii.

Toate mișcările lui Liviu Dragnea din ultimul an arată o îndepărtare constantă de partenerii americani și europeni și o încercare de găsire a sprijinului în zonele dominate de lideri autoritari sau corupți, precum China și Israel.

Opțiunea lui Dragnea e clară de acum. El nu și-a dorit-o, dimpotrivă, îl irită faptul că e ostracizat de lumea bună. Se vede izolat însă pentru cele două condamnări și pentru atacurile constante, neîncetate, la valorile pe care sunt construite UE și NATO. Întrebat azi de reporteri dacă se întâlnește cu Rick Perry, secretarul american al Energiei venit la Summit-ul celor trei mări, Dragnea a răspuns iritat, dar și zeflemitor: ”Cred că da”.

Or, Iohannis e la polul opus. A înțeles că Inițiativa celor Trei Mări (Neagră, Baltică și Adriatică) e o inițiativă care are două obiective clare: să stopeze influența economică și politică a Chinei și Rusiei în Europa de Est și să sporească influența SUA. Este legitimă această dorință a americanilor de a avea un cap de pod și mai mare în zonă? Atât timp cât ei sunt cei care au investit masiv în apărarea zonei, atât timp cât pe ei, și nu pe China ori Rusia se sprijină securitatea României, Poloniei ori țărilor baltice, probabil că li se pare perfect legitim să aibă această pretenție.

Iohannis vrea să țină România ancorată în parteneriatul strategic cu SUA. A promis asta în campania electorală, a promis-o la discuția cu Donald Trump de la Washington și știe că nu există alternativă corectă la opțiunea pro-atlantică. Tocmai de aceea a investit masiv în summit-ul pe care-l găzduiește în aceste zile, de aceea a intermediat o invitare a Germaniei ca stat partener, pentru a construi alternativa la ofensiva economică masivă a Chinei.

O Chină care, așa cum spunea și Wess Mitchell, caută cu disperare piețele din Europa. Și își face intrarea unde găsește lideri slabi, fără opțiuni reale, dispuși la compromis sau la corupție. Așa a făcut-o de exemplu în Pakistan sau Malaezia, care s-au îndatorat până aproape de faliment pentru a face proiecte necesare expansiunii economice a Chinei. Așa vrea să o facă și în România, unde și-a găsit partenerii perfecți de dialog: Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

Așa se face că summitul Inițiativei celor Trei Mări vine pe fondul întâlnirii lui Dragnea cu Shen Yueyue, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului Chinez şi preşedinte al Federaţiei Femeilor din Întreaga Chină. Dar și pe fondul anunțului că o companie chineză de stat a câștigat prima licitație cu bani publici din România: refacerea drumurilor din Vrancea, un contract acordat de CNAIR, compania de drumuri controlată de Narcis Neaga, și el un obedient în fața puterii PSD.

Niciodată nu a fost mai clară decât azi diferența fundamentală de opțiuni dintre cei doi. Exclus de la masa Occidentului, Dragnea își găsește refugiul în lumea valorilor aproximative și a negocierilor sulfuroase din Orient.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Si pantuzi cu tâganii

  2. Asta e doar inceputul! Urmatoarele negocieri ale lui Dragnea vor fi duse cu marile puteri Corduneanu si Sportivii la jilava! El: nu, , nu, varog! Ei: ba da, ba da!

  3. a observat livache ca nu prea merge sa fii chelner in USA asa ca prefera sa fie travestit in Asia, ca daca tot e la moda acolo.

  4. Asta au votat romanii in 2016. Nu va mai plangeti atat.

    Daca vroiati altceva, puteati merge la vot atunci. N-ati vrut, natie de fraieri.

    • din pacate acest scenariu se va repeta si in 2020. Asistatii si pensionarii se vor vinde pe mici si bere ca de obicei, corporatistii vor fi plecati in mini-vacanta de 1 decembrie, studentiilor li se va rupe de vot, si uite asa iara se va pricopsi romanica cu aceeasi banda de hoti, lingai si slugi psdiste

  5. Contracararea, boss:-) jurnalism, jurnalism da’ româna???

  6. jucam fair-play ?
    http://www.cdep.ro/pls/parlam/relatii_externe2015.bilaterale_gp
    se vede cine e prieten cu cine.
    altfel: China, Romania, 1968.

    • Betivanule, tu esti ma Draghics Mircsa? Cica te zboara mustata penala din beciul K10 ca tu in loc sa faci treaba umbli in rochiile lu taicatau. Betivanule.

    • Morjan® ai gresit adresa, baiatu meu
      Pt betie te duci la Juncker

    • nu conteaza , din betie te mai trezesti (vezi Juncker ) dar din prostie ( vezi dancila, daddy, nicolicea, s.nicolae, plm, tudorel, andrusca, ponta etc. ) mai greu.

    • Betivanule, sigur ca nu conteaza ca esti homalau si alcoolic. E starea naturala a rusilor. Draghici ala e un #muist cu acte dar nu conteaza betivanule.

  7. bay traktoristule dintidegreblaokidepestemort: esti pe farash frayere – tic tac tic tac! du te n China in mmatii!

  8. Israel e un stat cu o democratie mai mare ca in românia , anumite aspecte legate de zona respectiva il face sa aiba niste politici mai tranșante nicidecum nedemocratice

  9. puterea Chinei este bazata aproape exclusiv pe capacitatea uriasa de productie a marfurilor, pe de o parte tarile westului singure au investit masiv in China, pe de alta parte chinezii au furat proprietate intelectuala de zeci de miliarde, asa a crescut dragonul chinez pina cind a inceput sa ameninte westul. acuma westul tre sa nu mai investeasca tehnologii avansate in China, partial Europa de est poate fi un competitor bun deoarece aici salariile inca nu sunt foarte ridicate iar calitatea si logistica sunt destul de competitive.
    daca westul doreste cu adevar sa lupte cu Rusia si China atunci de la prima tre sa nu mai cumpere petrol si gaz, iar cu 2-a sa rupa la maximum dependenta de industria si exportul chinez.

    • Din pacate cu gazul din Rusia cred ca treaba e asa: cumperi, ai război rece. Nu cumperi, se încinge…

  10. Ca de obicei doar PSD e cu China… Alta placa zgariata nu mai aveti ?!

    „Germany is China’s biggest trading partner and technology exporter in Europe,[4]”

    „and”

    „the amount of German investment in China ranks second among European countries, after the United Kingdom.”

    „China is Germany’s largest trading partner, superseding the United States since 2017.”

    „The trade volume between China and Germany surpassed 100 billion U.S. dollars in 2008.[2]”

    „By 2014 German Chancellor Angela Merkel had visited China on trade missions seven times since assuming office in 2005, underlining the importance of China to the German economy.[5]”

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/China–Germany_relations

    • „ai dreptate”, pentru ca noi ne comparam cu Germania, ce ti-e Germania, ce ti-e Romania, ce ti-e economia Germania VS Romania, doar cumparam masini doar din Germania, vechi de 10 ani, nu mai zicem de lideri, e „fix la fel”, si sunt sigur ca eminente cenusii precum draknea si valcov, a caror problema cea mai mare in Romania e familia traditionala , statul paralel si dosarele, cu viziune la nivel de „teleorman” stiu sa negocieze pentru Romania , asa cum stie Germania sa negocieze.

      Pana acum se tipa ca UE ne vrea ca piata de consum, oare cum o fi cu China?

  11. @ andrei

    vorbe de genul asta „nu ne punem cu tara X”, „nu ne putem compara cu cetatenii din tara X” intra in categoria „capul plecat…”.

    daca ar gandi toti ROMÂNII ca tine, nu am fi avut parte de nadia, de hagi, de echipa de gimnastica feminina, de echipa de fotbal din generatia „de aur”, de olimpici (sportivi & elevi / studenti)

    cand nu te bazezi pe cifre, ci doar pe vorbele unor lideri de opinine care fac propaganda neagra, esti ca o frunza in vant.

    doar tarile bogate au voie sa faca import-export cu china, ROMANIA NU !

  12. @ andrei

    „Germany trading most with China”

    „Table 8a shows Member States’ imports of goods from China and the share of the partner China in national extra-EU imports. ”

    „There were six Member States whose imports of goods from China in 2017 were higher than EUR 20 billion:”

    „the Netherlands,”
    „Germany,”
    „the United Kingdom,”
    „Italy,”
    „France”
    „and Spain.”

    ” Together they accounted for just over THREE QUARTERS of all imports from China.”

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/b/b3/Imports_from_China_by_Member_State%2C_2017.png

  13. „Table 8b provides similar information but concerning Member States’ exports of goods to China.”

    „There were five Member States whose exports of goods to China in 2017 were higher than EUR 10 billion:

    „Germany,”
    „the United Kingdom,”
    „France,”
    „Italy”
    „and the Netherlands.”

    „Together they accounted for just over THREE QUARTERS of all exports to China.”

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/4/49/Exports_to_China_by_Member_State%2C_2017.png