G4Media.ro

Ioan Aurel Pop, noul preşedinte al Academiei Române, lăudat de agenţia de…

Ioan Aurel Pop, noul preşedinte al Academiei Române, lăudat de agenţia de presă oficială a Rusiei

Alegerea lui Ioan Aurel Pop în funcţia de preşedinte al Academiei Române a fost întâmpinată de agenţia de presă oficială rusă Sputnik cu articole extrem de laudative. Pop, care este şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB) a primit, de altfel, de-a lungul timpului tribună generoasă în Sputnik, considerat unanim drept una dintre principalele organe de propagandă a Kremlinului.

„Veste minunată de Paști: un Mare Patriot a fost ales în fruntea științei și culturii”, scria platforma în limba română a Sputnik în ziua alegerii lui Ioan Aurel Pop ca preşedinte al Academiei. În articol, autorul scrie că „Eruditul român este adeptul unei politici de cumpănire, nefiind un partizan al exagerărilor istorice, dar manifestându-se în repetate rânduri ca un patriot de maximă intensitate. Este unul dintre cei care susțin noua descoperire istorică despre intenția curților europene ca Ștefan cel Mare să devină rege al Daciei”.

Câteva zile mai târziu, un alt articol elogios la adresa istoricului clujean, cu titlul „O veste bună: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Un nou început!”. În articol, autorul arată că „Sunt sigur că România de azi se va coagula în jurul a două instituții fundamentale cu lideri puternici și cu dragoste de țară și luminați: Academia și Biserica. În jurul acestor doi piloni fundamentali se va ridica din genunchi România”.

Sputnik a sărit imediat în apărarea lui Ioan Aurel Pop când istoricul Mădălin Hodor a publicat în Revista 22 un document al Securităţii în care numele acestuia apărea la capitolul colaboratori ai fostei poliţii politice a regimului comunist. „Un demers incalificabil care vizează incriminarea adevăratei intelectualități românești – și făcut pe banii contribuabilului român! (…) Revista „22”, una dintre publicațiile care au beneficiat de finanțare guvernamentală, a devenit o gură de tun… antiguvernamentală. Și, de multe ori, antiromânească”, se arată în articolul agenţiei ruse.

De-a lungul timpului, Ioan Aurel Pop a fost citat de Sputnik cu declaraţii despre starea educaţiei sau despre poziţia României în context european.

Reamintim că istoricul Ioan Aurel Pop s-a remarcat pe scena publică prin câteva gesturi controversate. În 2012 a votat împotriva verdictului de plagiat la doctoratul lui Victor Ponta, iar în acest an a refuzat să-şi asume semnătura pusă pe o scrisoare de susţinere a ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop a promovat constant un discurs naţionalist, cu accente protocroniste.

Pop a şocat comunitatea academică în 2016, când a caracterizat generaţia tânără, numită de el “generaţia Google, Facebook, SMS” ca fiind alcătuită din “oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză”. Pop nu şi-a oprit aici diatribele, continuând într-o notă conspiraţionistă: “Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”.

Sputnik este o platformă media deţinută de agenţia guvernamentală rusă Rossiya Segodnya. Sputnik este descrisă de experţii media internaţionali drept un organ de propagandă a Rusiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Daca cineva mai avea un dubiu acum s-a edificat.

  2. Guilt by association as an ad hominem fallacy

    Guilt by association can sometimes also be a type of ad hominem fallacy, if the argument attacks a person because of the similarity between the views of someone making an argument and other proponents of the argument.

    This form of the argument is as follows:

    Source S makes claim C.
    Group G, which is currently viewed negatively by the recipient, also makes claim C.
    Therefore, source S is viewed by the recipient of the claim as associated to the group G and inherits how negatively viewed it is.

    An example of this fallacy would be „My opponent for office just received an endorsement from the Puppy Haters Association. Is that the sort of person you would want to vote for?”

    • Foarte corect comentariul. Pana sa-l citesc ma pregateam sa scriu ceva asemanator, in romana :-). Poate totusi se va intelege ca daca Rusia vrea sa manjeasca un personaj dintr-o tara ostila ei, singurul lucru pe care il are de facut este sa laude persoana respectiva. Exact asta s-a intamplat si pe asta mizeaza Sputnik. Sa nu uitam ca Ioan Aurel Pop este , totusi , un intelectual de marca al acestei tari, cu bunele si cu relele domnie sale.

  3. Pop un erou al ROMANIEI pana se va demonstra ca este si el o rotita din mecanismul PSDA/SVR/FSB/GRU/ALDE….