G4Media.ro

Investițiile străine directe au crescut în 2018 cu aproape 9% față de…

Investițiile străine directe au crescut în 2018 cu aproape 9% față de anul precedent. Oltenia și Moldova, ocolite de investitori, Cipru depășește Franța în topul țărilor de origine a capitalului străin

Fluxul net de investiții străine directe (ISD) în România în 2018 a fost de 5,26 miliarde de euro, cu aproape 9% mai mult decât în anul precedent, potrivit datelor prezentate de BNR. Soldul ISD la 31 decembrie 2018 a înregistrat nivelul de 81,12 miliarde de euro.

Principalele sectoare economice care au beneficiat de investiții străine directe au fost comerțul (1,58 miliarde euro), industria prelucrătoare (1,36 miliarde euro, mai ales psre transport, alimente, băuturi și tutun și prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice. Alte activități care au atras un volum important de investiții directe au fost intermedieri financiare și asigurări (896 milioane euro), precum și construcții și tranzacții imobiliare (581 milioane euro).

Creditul net intragrup a avut o contribuție negativă (-280 milioane euro) față de o contribuție pozitivă de 829 milioane euro în 2017. Principalul sector de activitate care a beneficiat de finanțări prin intermediul creditului net intragrup a fost comerțul (401 milioane euro).

Repartizarea geografică a investițiilor străine arată orientarea acestora cu precădere spre regiunea de dezvoltare BUCUREȘTI-ILFOV (60,7%), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea CENTRU (9,0 la sută) și regiunea VEST (8,6 la sută). Regiunea Sud – Vest Oltenia și regiunea Nord – Est au fost cele mai puțin atractive pentru investiții străine.

Primele cinci țări după ponderea deținută în soldul ISD la 31 decembrie 2018, sunt: Olanda (23,9 la sută din soldul ISD la sfârșitul anului 2018), Germania (12,7 la sută), Austria (12,2 la sută), Italia (9,5 la sută) și Cipru (6,2 la sută). În ceea ce privește ordinea primelor cinci țări de origine a investițiilor directe, se observă că, față de anul precedent, Italia și-a consolidat poziția a patra, în timp ce Cipru a depășit Franța, ocupând locul cinci, potrivit BNR.

Citește aici Comunicatul integral al BNR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Votați Viorica Dancila!
    Votați bunastarea și echilibrul!

    • Postacii din ultima vreme nu mai sunt bine formati, posteaza tot timpul acelasi text indiferent de subiectul articolului. Sper ca Veorica ta sa ia sub 10%. Sa ne mobilizam ca sa dispara mafiile PSD, ALDE, Pro Romania si UDMR din viata politica.

  2. oltenia e teritoriu roshu. la craiova e vulgutza si consortul…
    seful judetzului e de ani multi acelasi individ…

  3. Cipru… adica rusia. Sa nu ne lasam pacaliti. Cine dracu crede ca o tarisoara cu o populatie cam cat 2 sectoare ale Bucurestiului si cu o suprafata cat un judetul Timis, are asemenea putere economica incat sa investeasca in alte state? In Cipru, rusii fac legea inca de prin anii 2000. Au cumparat jumatate de insula. Asta ca sa nu mai amintim de off-shore-urile omniprezente.