G4Media.ro

INTERVIU Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman: România ar putea intra în noul ELI-ERIC…

sursa Facebook

INTERVIU Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman: România ar putea intra în noul ELI-ERIC cu laserul de la Măgurele în maximum 3 ani. Planul este să închidem toate litigiile cu consorțiul EuroGammaS

Comisia Europeană a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele pentru că „neîncrederea care s-a construit de ambele părți în ultima parte a proiectului a fost atât de mare, încât nu a putut fi recâștigată în două luni pe care le-am avut la dispoziție pentru a putea fi primiți”, a spus într-un interviu pentru Edupedu.ro ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. El a adăugat că „totuși, un pas important am făcut, s-a redeschis dialogul, pentru că în discuțiile semiformale mesajul pe care l-am primit a fost că după ce Consorțiul va fi constituit, tema admiterii României în Consorțiu va fi pe agendă”. De altfel, țările fondatoare ELI-ERIC au transmis pe 5 mai, într-un comunicat de presă în care se anunța aprobarea Comisiei Europene pentru acest consorțiu, că România se poate alătura ulterior.

România a trimis în februarie 2021 Comisiei Europene un memorandum aprobat de Guvern în care țara noastră și-a exprimat dorința de a se alătura ca membru fondator-observator. Cu toate acestea, momentan România a rămas pe dinafară. Cum s-a ajuns aici?

Edupedu.ro: Ce măsuri ați luat când ați ajuns la minister în privința situației de la Măgurele? În februarie ați trimis un memorandum aprobat de Guvern țărilor fondatoare partenere care luau în calcul excluderea României din consorțiul ELI-ERIC.
Ciprian Teleman: Memorandumul a fost ca să oficializăm o poziție a României față de Consorțiu, o cerere oficială cu aprobarea Guvernului. Noi am mizat că putem fi acceptați ca membru fondator-observator ceea ce nu ne-ar fi implicat financiar, dar eram la masa discuțiilor. Însă, neîncrederea care s-a construit de ambele părți în ultima parte a proiectului a fost atât de mare încât nu a putut fi recâștigată în două luni pe care le-am avut la dispoziție pentru a putea fi primiți. Totuși, un pas important am făcut, s-a redeschis dialogul pentru că în discuțiile semiformale, mesajul pe care l-am primit a fost că după ce Consorțiul va fi constituit, tema admiterii României în Consorțiu va fi pe agendă. Sunt discuțiile pe care am reușit să le avem înainte de adunarea generală a Consorțiului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. BLA, BLA, BLA !

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEdEPSITI”.

  2. Cu japonezii minerii, cu CE neincrederea.