G4Media.ro

INTERVIU EUROPA LIBERĂ Camelia Bogdan, judecătoarea exclusă din magistratură: Sunt bursier al…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Raul Ștef

INTERVIU EUROPA LIBERĂ Camelia Bogdan, judecătoarea exclusă din magistratură: Sunt bursier al Universității George Washington / Voi avea drept de practică în SUA. Niciodată nu mi-aș fi dat demisia din magistratură. Voi lupta la CEDO

Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură printr-o decizie definitivă, declară, într-un interviu pentru Europa Liberă, că în România nu există stat de drept și anunță că va ataca la CEDO soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Bogdan a mai spus că în prezent este bursier al Universității George Washington, unde i-a fost oferită ”o bursă de prestigiu” și a beneficiat de sprijinul comunității românești și în special a fundației Ion Rațiu și Romanian United Fund pentru a obține o specializare în Business și Finance Law.

”Voi avea drept de practică în SUA. Cert e că niciodată nu mi-aș fi dat demisia din magistratură. Voi lupta la CEDO și voi fi în continuare un model pentru colegii mei însetați de dreptate”, a mai spus Camelia Bogdan în interviul pentru Radio Europa Liberă, realizat de Virgil Burlă.

Europa Liberă: Cum ați primit decizia ÎCCJ de excludere din magistratură? Vă așteptați la această hotărâre?
Camelia Bogdan: Nu mă așteptam, dar îi spusesem tatălui meu, cu o zi înainte că trăim într-o Românie afectată de corupție, nu avem stat de drept, deci orice e posibil.

Mie mi se impută că am încălcat principiul repartizării aleatorii, într-o cauză în care fusesem repartizată prin hotărâri ale Colegiului de Conducere a Curții de Apel București. Or, CEDO a constatat că un magistrat care este repartizat prin hotărâri ale colegiului de conducere este imparțial. Deja există jurisprudență în acest sens.

Europa Liberă: La ce anume vă referiți?
Camelia Bogdan: La Marian Iancu, dar și o societate înființată de dumnealui cu câteva săptămâni înainte de primul termen din dosarul Rafo, în care am adus la bugetul Romaniei vreo 250 milioane de euro.

Iancu și societatea AEI Investment, au invocat aceleași probleme de drept. Lipsa repartizării aleatorii și confiscarea de la terți. Cea de-a doua parte a problemei din cauza mea privește obligația judecătorului care începe cercetarea judecătorească și audiază martori să soluționeze fondul.

Și aici există jurisprudență CEDO consolidată, România mai primind o condamnare după excluderea mea din magistratură în cauza Antohi contra României pentru că judecătorul de la fond nu audiase toți martorii.

Eu chiar am spus după prima excludere că dacă sancțiunea dată pentru că am aplicat standardele CEDO rămâne în picioare voi defila la CEDO, iar asociația internațională a Barourilor (IBAHRI) i-a adresat o scrisoare președintelui României exprimându-și îngrijorarea cu privire la situația în care mă găsesc după ce am aplicat standardele procesului echitabil refuzând să amân nejustificat dosarele de spălare a banilor.

Europa Liberă: Ce veți face în continuare? Care sunt următorii pași procedurali?
Camelia Bogdan: Voi ataca la CEDO solutia. Deja am atacat suspendarea și statul român a formulat apărări pe fond. Deci nu ar fi exclus ca să am deja deschisă calea revizuirii mai repede. În plus, completul a sesizat CCR cu mai multe excepții de neconstituționalitate. Dacă s-ar admite vreuna, aș avea deschisă calea revizuirii.

Europa Liberă: Ce credeți că a cântărit cel mai mult în hotărârea ÎCCJ?
Camelia Bogdan: Verticalitatea mea. Deși acuzația era nerepartizarea aleatorie, a durut că am făcut pionierat în materia confiscării de la terți. „Supremii” m-au scrutat din priviri și au oftat când am explicat de ce notarul Mafiei, al cămătarilor, nu poate interveni în favoarea Inspecției Judiciare.

Cum hotărârile mele prin care am adus la bugetul de stat 350 milioane de euro au fost lăudate de CEDO era teama mare că se diseminează bunele practici. Așa că m-au dat pe mine afară pentru că am judecat și am aplicat confiscarea de la terți.

Europa Liberă: Decizia poate fi privită ca un semnal transmis judecătorilor care condamnă politicieni?
Camelia Bogdan: Da, dar nu cred că s-a mai preocupat cineva în România de recuperarea produsului infracțiunii până la mine. De aici apar problemele fiindcă oligarhii au rămas cu banii și își trafichează influența.

Europa Liberă: Ce presupune acuzația „nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”? De la ce a pornit totul?
Camelia Bogdan: E o abatere care se impută celui care are atribuții pe linia repartizării aleatorii. A fost practicată pe larg prin metoda ‘coperta’.

Se pot dirija cauze la completuri agreate pentru a se pronunța o soluție și prin modificarea parametrilor de dificultate a dosarelor. Subiectul activ poate fi doar cel ce are atribuții în materie și nu judecătorul de scaun.

Europa Liberă: Cu ce vă ocupați în acest moment?
Camelia Bogdan: Sunt bursier al Universității George Washington, mi-a fost oferită o bursă de prestigiu și am beneficiat de sprijinul comunității românești și în special a fundației Ion Rațiu și Romanian United Fund pentru a obține o specializare în Business și Finance Law.

Voi avea drept de practică în SUA. Cert e că niciodată nu mi-aș fi dat demisia din magistratură. Voi lupta la CEDO și voi fi în continuare un model pentru colegii mei însetați de dreptate.

Europa Liberă: Vă întoarceți în România?
Camelia Bogdan: Nu este exclus ca în România să fie nevoie de experiența mea, deoarece se dorește aderarea la OCDE și sunt specializată în combaterea corupției în cadrul relațiilor de afaceri internaționale.

În Europa, mă interesează cel mai mult noul proiect al Grupului de Acțiune Financiară Internațională în materia recuperării produsului infracțiunii, unde mi-aș dori să reprezint comunitatea academică, dar și noul Calendar al Uniunii Europene în materia prevenirii și combaterii spălării banilor.

Am lucrat la un studiu pentru Parlamentul European și Autoritatea Europeană Anti-Spălare a Banilor. Este alegerea perfectă. Până atunci, nu am timp de lacrimi, e imperativ sa îmi reconstruiesc viitorul.

Context

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură printr-o decizie a cinci judecători de la instanța supremă. Bogdan, care locuiește în prezent în SUA, susține că a respectat legea, că se va adresa CEDO și că excluderea din profesie este o răzbunare.

După patru ani de procese, judecătorii Valentina Vrabie, Petronela Cristina Văleanu, Ioana Beatrice Nestor, Virginia Filipescu și Daniel Gheorghe Severin au menținut decizia din 2 aprilie 2018 prin care Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în materie disciplinară a dispus excluderea Cameliei Bogdan din magistratură.

Atunci, judecătorii din CSM au decis că Bogdan a săvârșit o abatere disciplinară și au propus excluderea din profesie pe motiv că a încălcat articolul 99, litera o) din legea privind statutul magistraților. Paragraful invocat privește „nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Totul a început în 2016, de la un proces judecat de Camelia Bogdan la Curtea de Apel București. Este vorba de un caz de spălare de bani cu un prejudiciu de 10 milioane de euro în care erau trimiși în judecată mai mulți oameni de afaceri.

O colegă de instanță a intrat în concediu și Camelia Bogdan i-a preluat dosarele printr-o decizie a conducerii Curții de Apel București.

Confiscarea de la terț

La un termen al procesului, Bogdan a pus sub sechestru o parte din averile deţinute de doi notari – Jean Aurel Andrei şi Lidia Seceleanu, într-un dosar penal în care aceştia erau martori, fiind invocată confiscarea extinsă.
Camelia Bogdan a stabilit atunci luarea măsurii asiguratorii a popririi până la concurenţa sumei de 212.971 lei în cazul notarului Jean Aurel, soțul şefei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei.

Anterior acestei decizii, Camelia Bogdan a depus la DNA o plângere penală împotriva Laurei Andrei, reclamând că nu a fost pus în executare un ordin de indisponibilizare în vederea confiscării a sumelor de bani în dosarul ICA, în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

În iulie 2017, instanța supremă a decis să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti dosarul în care averea familiei Andrei era pusă sub sechestru. Motivul invocat de judecătorii Rodica Aida Popa, Ionuț Matei și Marius Foitoș a fost acela că au fost încălcate normele privind repartizarea aleatorie și procesul echitabil.

Cercetări disciplinare în cascadă

Aceasta este a doua excludere din magistratură a Cameliei Bogdan. În 2017, aceiași judecători din CSM au decis excluderea din profesie a colegei lor. Motivul invocat a fost că Bogdan Camelia, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

La instanța supremă, Bogdan a avut parțial câștig de cauză. Pe 13 decembrie 2017, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie condus de vicepreședinta instanței supreme, Elena Gabriela Bogasiu, a decis anularea hotărârii CSM de excludere din magistratură și înlocuirea acestei măsuri cu cea a mutării disciplinare, timp de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș.

În octombrie 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dat parțial dreptate Cameliei Bogdan și a decis că statul român i-a încălcat dreptul la apărare când CSM și Inspecția Judiciară au decis suspendarea sa din magistratură.

Mai precis, CEDO a decis că judecătoarea nu a avut o cale de atac efectivă împotriva deciziei de suspendare din funcție, în condițiile în care, potrivit legii, Secția pentru Judecători suspendă din funcție magistratul față de care s-a dispus soluția excluderii.

Pe 8 august 2014, Camelia Bogdan, proaspăt promovată la Curtea de Apel București, îl condamna pe Dan Voiculescu, fondatorul trustului media Intact la 10 ani închisoare pentru spălare de bani.

În același timp, instanța dispunea confiscarea de la Voiculescu a 60 de milioane de euro, adică prejudiciul din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cecretări Alimentare (ICA).
Până în 2021, statul, prin ANAF, a recuperat de la inculpații din procesul ICA, printre care și fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, doar 8,4 milioane de euro din cele 60 milioane dispuse de judecători.

Camelia Bogdan a judecat și dosarul devalizării RAFO Onești. În acest caz, din prejudiciul şi produsul infracţional stabilit de instanță a fost de 215 milioane de dolari. Statul român a recuperat 6,4 milioane dolari până în iulie 2020. Afaceristul Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani închisoare.

În cazul Carom, milionarul Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani și 7 luni închisoare, plus confiscarea a 65 milioane de euro. A executat patru ani de închisoare și statul a recuperat doar 740.000 de euro de la acesta.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Raul Ștef

Sursa: Radio Europa Liberă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

57 comentarii

  1. Cum ies trompetele useriste, ca paduchii in frunte.

    • cum iesiti voi psotacii rusnaci ca mustele din rahatul bulsevic sa ne bazaiti pe la urechi!

    • Fii mulțumit că ești bugetar, fără PSD erai nimic, cum zice Bădălău.

    • Sunt cautati cei cu studii la Moskva nu la Washington 😂😂😂

    • Este inca o dovada ca Justitia din Romania este un brat al mafiei si cei care incomodeaza interesele mafiote sunt eliminati.
      Este un adevar care a iesit la iveala de mult timp, dar din pacate societatea roaneasca nu are energia suficienta pentru a lichida monstrul mafiot.

    • @ George:
      Comentariul tau e primul, tu esti in frunte.
      Singura corectura pe care trebuie sa o faci este sa scrii usL

    • Un general e in frunte, de aia avem „corupție generalizată” 😂😂😂

    • Georgica, trompeta USL-ista, ai primit replicile pe care le meritai…

    • Cum or fi tinut o pe asta pe functie? Mincinoasa a fost sanctionata ptr coruptie.a luat 10000 lei de la m.agriculturii parte in procesul cu voiculescu.asa ca nu o mai lăudati ptr cinste

    • Ești atât de sărăcit că nu mai cuantifici sumele menținonate prin căpșorul tău trollat și servil ălora de te fură. Pentru fiecare leu necâștigat pe an ca mecanic auto sau ce job îți ofera Românica pe piața asta de muncă sărăcăcioasă, dan voiculescu ți-a luat din bugetului statului tău (da statul ăla sărac în care îți ia 2 ore să faci centura bucureștiului sau 5 ore + bucurești brașov) 791 000 lei pe zi. Pe scurt tot tu rămăi prostit și furat că ești un sărac ca noi restul. Mă doare la bască cât aveți fiecare troll în cont de la plătitorii voștri când voi trăiți raportat la un mediu generelizat vai mama lui, și n-aveți garanția că ieșiți fără streptococi din spitale.
      Asta e culmea furtului. Și latră la altă masă.

    • Aici e răzbunarea banditului Felix !

    • VARANUL A MODELAT „NOUA” „justitie” …
      MOSTENIRE PROGENITURILOR.

    • Cum se agită spiritele pe aici ca fostul judecător controlat la comandă a fost, merit, exclus. Păi voi trebuie să vă faceți griji că în momentul acesta nu mai faceți 5 %, cine vă mai plătește???

    • @boc :
      Acestea sunt minciunile sfruntate ale mafiei psd.
      Ministerul Agriculturii nu era parte in proces, pentru ca nu Ministerul Agriculturii i-a dat pe gratis terenurile lui felix.
      Ministerul Agriculturii a platit niste cursuri, pe care judecatoarea le-a tinut, fara nicio legatura cu procesul lui felix.
      Este o aberatie la fel de mare, cum ar fi ca un judeactor nu poate condamna un magistrat, pentru ca judecatorul este platit de Ministerul Justiei, care ii plateste si pe magistratii condamnati, deci ar fi parte in proces.

    • Deja postacii platiti de oengeul extremist USR s-au repezit sa o ridice in slavi pe nulitatea asta, ceeace denota nivelul la care este reprezentata valoarea in randul membrilor si sustinatorilor oengeului extremis USR!

    • @agamita :
      Deja postacii platiti de mafia psd si pnl s-au repezit sa o atace, sa o insulte si sa o calomnieze pe exceptioanla judecatoare Camelia Bogdan, ceeace denota ca mafie psd si pnl este disperata, stie ca sfarsitul este aproape, ca toti vor ajunge la puscarie, iar averile le vor fi integral confiscate.
      USR este un partid compus din oameni cinstiti si competenti, care vor sa scape tara din ghearele mafiei psd si pnl.

    • @ @agamita: inca odata se dovedeste ca oengeul extremist USR sustine nulitatile si imbraca ca..atul in poleiala pentru a-l prezenta ca pe o prajitura de lux, desi tot ca…at ramane!

  2. Javrele bolsevice in frunte cu sclavul varanului Iohannis si plagiatorul maCiuca vor sa bage pumnul in gura oricaruia ii demasca

  3. Oamenii capabili sunt izgoniți din țară de cei care votează PSDNL, precum și de cei pe care nu-i duce capul să voteze. Așa moare România, se scufundă în ticăloșie și nepăsare.

  4. Bun,inteleg ce spune camelia bogdan,ca e filo-americana,pot intelege si asta.
    Daca doreste si vrea sa vorbeasca atuci sa povesteasca despre filiera ruso-maghiara care controleaza justitia,despre stapanul acesteia ion iliescu cat si despre valeriu stoica
    restul sunt detalii,accesorii,m-am plictisit sa comentez despre niste personaje care nici putrefactii nu mai sunt

  5. Felicitări pt verticalitate, mai rar așa oameni! Veți câștiga la CEDO, sunteți tânără și veți puea face multe lucruri bune și în viitor!

  6. Respect!

  7. Sustineti judecatorii, ei sunt f drepti si eficienti, in 2050 se va da verdictul in dosarul colectiv, in 2100 in cel al Revolutiei, etc.

    • Ca dau sau nu verdicte, ca judeca cu celeritate sau nu pentru justiție leafa aia imensa merge, timpul trece. Nu dau socoteala in fata nimănui.

  8. Pas cu pas pentru o justiție mai curată. Mă bucură nespus decizia de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan.

    • @ivana :
      Fara exceptioanla judecatoare Camelia Bogdan, fara exceptionalul judecator Danilet si cu judecatorii corupti de la CSM si de la ICCJ, justitia este mult mai murdara, este vanduta mafiei psd si pnl.

  9. Eu sunt de acord cu fosta judecătoare, să rămână în America, pe-aici a făcut destul dezastru. Deși mă cam îndoiesc că aia vor să faceți purici pe acolo

    • de ce? ca si-a bagat seful-felix la plata ?

    • Vezi că era o deputată, probabil șefă de-a ta, care te-ar fi băgat în pușcărie cu scrisul ăsta. Bine, nu că ideile din text ar fi mai bune. Eu zic să te duci și dumneata cu stimata fostă judecătoare în America, poate vă angajează la McDonald’s.

  10. Aceasta femeie a distrus justitia romaneasca!!!

  11. Drept de practica in SUA? Pe bune? Sa isi bată si acolo joc de viețile oamenilor?

  12. „Supremii m-au scrutat din priviri și au oftat când am explicat de ce notarul Mafiei, al cămătarilor” – fraza aceasta arată exact cât sunteți de ruptă de realitate. Au oftat pentru că și-au dat seama că în cazul dumneavoastră ar trebui să se pronunțe și alt tip de instituții, medicale.

  13. Nu ti se da drept de practica in SUA daca ai bune-n cap in Romania, stai linistita madam.

  14. au iesit latrinistii-usl-ustii-grivco la aruncat cu ceea ce le produce creierul .. adica cu rahat

  15. au iesit latrinistii-usl-ustii-grivco la aruncat cu ceea ce le produce creierul .. adica cu ra hat

  16. Când folosești instrumentele sistemului juridic pentru răzbunări personale nu ar mai trebui să vorbești de verticalitate și decizia de excludere e meritată. Dar aici suntem obișnuiți cu vânătoarea de oameni cu orice scop și prin orice mijloace.

  17. În mod normal acum ar trebui să urmeze plângeri penale fără număr pe numele ei din partea celor pe care i-a abuzat în justiție.

    • Camelia Bogdan nu a abuzat pe nimeni in justitie.
      Este o aberatie.
      Nici nu avea cum.
      Camelia Bogdan a fost un judecator exceptional, corect, competent, inteligent, incoruptibil si nesantajabil.
      Un judecator judeca pe baza probelor de la dosar.
      Daca la dosar nu sunt probe, care sa incrimineze pe cineva, judecatorul nu poate face nimic.
      In schimb, un judecator corupt, poate ignora probele, poate tergiversa cauza etc.
      Judecatorii corupti pot doar sa achite pe infractori sau sa le dea o pedeapsa mai mica decat merita, nu pot sa pedepseasca un nevinovat.
      Un judecator corupt, poate sa pedepseasca un nevinovat doar in complicitate cu Inspectia Judiciara si cu Sectia pentru Judecatori din CSM.
      Inspectorii corupti de la Inspectia Judiciara pot acuza pe nedrept un magistrat, judecatorii corupti de la Sectia pentru Judecatori a CSM se pot preface ca nu vad ca acuzatiile sunt nefondate, chiar aberante, iar judecatorii corupti de la ICCJ pot lua decizii aberante, ca in cazut Cameliei Bogdan, pe baza unor acuzatii nefondate.
      Mafia psd poate face asemenea abuzuri, impotriva magistratilor care i-au condamnat pe oamenii mafiei, pentru ca au pus mana pe Inspectia Judiciara, pe majoritatea judecatorilor de la Sectia pentru Judecatori din CSM si pe multi judecatori corupti de la ICCJ.

  18. Nu bursa iti trebuie ca sa practici avocatura in SUA. Trebuie sa treci examenul de intrare in barou.Ca sa poti sa te inscrii, toate judetele cer sa fi absolvit JD (un fel de masterat selectiv). Daca nu ai JD, practici sparanghelismul sau badantismul.

  19. Succes la CEDO,dna Bogdat și vă așteptăm înapoi să le luați infractorilor până la ultimul bănuț. Inclusiv infractorilor din InJustiția română. Iar iohannis cu cățelul lui, Predoiu, să fie puși cu botul pe labe.

  20. Asta a fost exclusa si de Tribunalul Masonic, deci nu va fi acceptata nicaieri in lume, in afara de Rusia lui Putin dar nici acolo nu e sigur!

    • In rusia lui Putin sunteti acceptati voi, bolsevicii PCR-USL, cu bolsevicii Dorneanu, Tudorel, Nastase, Iliescu, Petre Roman, Vpoculescu …

  21. Atat de mult s-a generalizat coruptia la noi,incat calaii adevarului au inceput sa taie in carne vie,in vazul tuturor.
    Ani de zile A3 a macanit pe tema asta cu incompatibilitatea de parca Ministerul Agriculturii ar fi fost proprietatea lui Basescu.Apropo,mai tineti minte cand Camelia Bogdan era tarata pe la tot felul de institutii,cum Petrov s-a derobat de implicare,aratand cu degetul spre Coldea?Desi oamenii astia, actionand legal pentru a-l condamna pe Varan,servea tema presedintelui din campania electorala.Aproape ca Basescu atunci,fiind la sfarsit de mandat,i-a acuzat pe acestia de abuz,spunand ca „ia uite cum poate fi nenorocit un om.”

  22. Nu o interesează pe ea justiția din România. Plinge după pensia mare pe care nu o mai primește!!
    .

  23. Postacii in majoritate sunt creatia omului nou, comunist. Se bucura ca dna Bogdan a fost data afara din magistratura. Putini sunt cei care lupta sa bage escrocii gen Iancu si Voiculescu la puscarie
    Statul roman nu a fost in stare sa recupereze ce s-a furat, ci niste dume infime . Ne miram de ce nu avem bani de sanatate si scoala pentru multi fura fara limite. Avem un stat mafiot, esuat si corupt.

  24. Voiculescu se răzbună ! A pus mîna pe justiție și pe instituțiile statului . Priviti ce ia făcut președintelui Băsescu .

  25. @ Vlădutz , Când spui ,,dezastru ” făcut de judecătoarea Camelia Bogdan , te referi la condamnarea turnătorului-mafiot Dan Voiculescu? Stai liniștit , cele doar 8,4 milioane de euro recuperate de statul român , din cele 60 milioane dispuse de judecători , și le-a ,,recuperat ” el deja din alte afaceri cu statul mafiot uselist . GREAȚĂ pentru toți idioții care debitează aici aberații la adresa judecătorilor onești și susțin mafia din justiție subordonată văranului Felix.

  26. Rupți de realitate toți prin comentarii. Ca mafia, ca PSD, ca usr, ca voiculescu….bla bla bla. Aici s-au plătit polițe între judecători. Restul e can can.