G4Media.ro

Intenția PSD-PNL de a crește taxe și impozite, criticată de uniunea barourilor…

Foto: Pexels.com

Intenția PSD-PNL de a crește taxe și impozite, criticată de uniunea barourilor și asociația profesiilor liberale: Spoliere, discriminare fiscală

Uniunea Naţională a Barourilor din România și Uniunea Profesiilor Liberale din România au criticat miercuri prin comunicate de presă intenția coaliției PSD-PNL de a crește taxele și impozitele datorate de liber-profesioniști.

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) arată că se opune ”ferm” tendinţelor de supraimpozitare a profesiilor liberale şi denunţă ”discriminarea nejustificată” a acestor profesii faţă de alte domenii.

Conform proiectului de ordonanţă, veniturile din activităţi independente ar urma să fie supuse plăţii cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar fi de natură să conducă la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar să conducă la o multiplicare şi mai accentuată, arată Uniunea Barourilor.

”Este profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale sistemului de sănătate prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale a căror unică „vină” este reprezentată de faptul că în timp au fost buni contribuabili. Această obligaţie fiscală nu este un impozit, ci o contribuţie pentru care statul datorează contribuabilului o contraprestaţie, care este aceeaşi pentru toţi, indiferent de cuantumul contribuţiei achitate. Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili încalcă principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale”, arată comunicatul UNBR.

UNBR arată că a stabilit ”măsurile necesare” pentru a contracara prin toate mijloacele legale adoptarea unor astfel de modificări ale codului fiscal.

În paralel, reprezentanții Uniunii Profesiilor Liberale din România arată că privesc ”cu îngrijorare” informaţiile apărute in spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a modifica Codul Fiscal si îşi exprima public opoziţia fata de orice majorare de impozite, taxe sau contribuţii care le afectează, precum si fata de orice modificare a regimului deductibilităţilor.

Ei arată că eliminarea plafonării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate si preconizata introducere a plăţii in sistem real la întregul venit, fără plafon – care practic dublează sarcina fiscală, precum si eliminarea deductibilităţii cotei de cheltuieli profesionale in limita a 5%, sunt măsuri care descurajează profesiile liberale, cu consecinţe asupra calităţii serviciilor oferite si costurilor acestora.

Poziţia Uniunii Profesiilor Liberale din România a fost prezentată în întâlnirea pe care reprezentanţii profesiilor au avut-o miercuri cu Marcel Boloș, ministrul Finanţelor. ”Ministrul Finanţelor Publice si-a manifestat întreaga deschidere fata de argumentele UPLR, opinând pentru stabilirea unui plafon rezonabil la contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, potrivit comunicatului citat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ar fi interesant de aflat câți ”barouași” sunt foști magistrați pensionați la 50 de ani cu pensie nesimțită, apărată ca întotdeauna de CCR, și-și apără acuma și veniturile jupuite de pe clienți.

  2. Ce frumos!!! Toata lumea „protestează” postand pe facebook, dând comunicate, vorbind aprins in familie si intre prieteni…nimeni in strada. In locul ciolacilor as creste la maxim impozitele, as pune taxe pe orice sa vad cat poate suporta natia de imɓèçili care popùĺeaza tara asta.

  3. Marirea taxelor si a impozitelor e o masura aruncata publicului sa vada cine urla mai tare. Cine nu urla plateste, restul scapa. Sa nu mai vorbim de faptul ca, ce se vede in spatiul public e o mica parte: contributiile constructorilor, agricultorilor, TVA etc. Dar draftul are 56 de pagini cu modificari, de ex cota de deductibilitate pentru a stabili venitul din arenda, care se reduce de la 40% la 20%, rezultand in cresterea impozitului datorat din arenda de la 6% la 8%. Avea cineva dreptate mai sus, lumea ar trebui sa fie in strada. Toate maririle sunt clare, dar reducerile lor sunt cu „vom reduce”….