G4Media.ro

Intenția premierului Netanyahu de a prelungi scutirea de armată a ultra-ortodocșilor riscă…

Foto: Wikipedia

Intenția premierului Netanyahu de a prelungi scutirea de armată a ultra-ortodocșilor riscă să provoace o criză politică majoră în Israel

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că nu susține un proiect de lege propus pentru a legaliza scutirea bărbaților ultra-ortodocși de serviciul militar, după ce premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că va supune proiectul de lege la votul cabinetului marți, când Gallant se va deplasa în Statele Unite pentru a se întâlni cu omologul său Lloyd Austin, relatează Ynet News.

Chestiunea scutirii ultra-ortodocșilor de serviciu militar a fost adusă în prim-plan cu urgență după ce Curtea Supremă a ordonat guvernului să adopte un nou proiect de lege sau să pună capăt finanțării Yeshive-lor (seminare ultra-ortodoxe), care a crescut substanțial sub actualul guvern. Legislația anterioară expiră la 1 aprilie, iar prelungirile acordate de instanță s-au epuizat și ele.

Divergență Gallant – Netanyahu

În ciuda opoziției lui Gallant, Netanyahu insistă asupra unui vot care i-ar permite apoi să prezinte proiectul procurorului general și să informeze instanța că legislația este în curs de elaborare, împiedicând astfel suspendarea finanțării care ar provoca o criză a coaliției înainte ca Knesset-ul (parlamentul unicameral al Israelului) să înceapă sesiunea de vară.

Foto: Twitter Yoav Gallant

Gallant a declarat anterior în mod public că, din moment ce ministrul apărării este autorizat să propună o legislație în această chestiune, el va prezenta doar un proiect de lege care are sprijinul unei mari majorități a legislatorilor și, în special, al lui Benny Gantz, șeful Partidului Unității Naționale, din afara coaliției de dreapta/extrem-dreaptă/ultra-ortododocși și în prezent membru al cabinetului de război. Potrivit sondajelor, Gantz este unul dintre principalii candidați la funcția de premier, în cazul în care vor avea loc alegeri în viitorul apropiat.

Potrivit unui proiect văzut de Ynet News, bărbații ultra-ortodocși ar fi scutiți de serviciu militar până la vârsta de 35 de ani, față de 26 de ani în prezent, iar armata israeliană (IDF) ar fi cerut să nu ia măsuri pentru a-i incorpora pe ultra-ortodocși până la 16 iunie, data limită pentru intrarea în vigoare a unui nou proiect de lege.

Nu există un număr specificat de bărbați ultra-ortodocși care ar trebui să servească sau un obiectiv specificat pentru participarea ultra-ortodocșilor la serviciul militar. Proiectul de lege nu răspunde nevoilor imediate ale IDF de a-și completa efectivele în timpul războiului. De asemenea, proiectul de lege nu specifică sancțiuni pentru nerespectarea legii.

Armata ar fi obligată să faciliteze serviciul ultra-ortodocșilor prin deschiderea unor unități speciale care să nu le ofenseze sensibilitățile religioase – în special unități care să nu includă soldați de sex feminin, până în august 2024, când se așteaptă ca primii recruți să își înceapă serviciul.

Influența partidelor ultra-ortodoxe 

Chestiunea participării ultra-ortodocșilor la ceea ce este descris în Israel ca o distribuție egalitară a sarcinilor pentru toți cetățenii, a fost mult timp un punct de dispută și guvernele succesive, deși au promis să mărească numărul de recruți ultra-ortodocși – nu au reușit să facă acest lucru, bazându-se în același timp pe sprijinul partidelor politice ultra-ortodoxe pentru a-și asigura coalițiile. În actuala coaliție de guvernare partidul SHAS (ultra-ortodox, sefard/oriental) are 11 mandate, în timp ce partidul Unitatea Torei (ultra-ortodox, așkenaz) dețin 7 mandate, care asigură majoritatea de 64 de mandate din 120.

Foto: Captură video

La începutul acestei luni, rabinul-șef sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, a amenințat în predica sa săptămânală că bărbații ultra-ortodocși vor părăsi Israelul în masă dacă nu le va fi reînnoită scutirea de serviciul obligatoriu. Comentariile sale au stârnit indignare, iar ulterior a revenit asupra declarațiilor, precizând că se referea doar la ultra-ortodocșii care studiază cu normă întreagă în Yeshiva.

Potrivit IDF, aproximativ 66.000 de tineri ultra-ortodocși în vârstă de 18 ani au fost scutiți de serviciu în ultimul an, deși mulți dintre ei nu studiază cu normă întreagă. Scutirea îi încurajează pe bărbații ultra-ortodocși să rămână legați de Yeshiva.

Economiștii au avertizat de mult timp că, din moment ce bărbații ultra-ortodocși rămân în Yeshiva până la o vârstă înaintată și nu se orientează către formarea profesională sau către învățământul superior, absența lor de pe piața muncii reprezintă o povară pentru economia israeliană.

Dar, de la masacrul din 7 octombrie și războiul care a urmat, cererea publică pentru egalitate în serviciu a crescut, mai ales după ce IDF a declarat că va prelungi termenul de serviciu obligatoriu și va crește serviciul rezerviștilor pentru a face față cerințelor războiului și provocărilor de securitate în creștere.

Benny Gantz amenință

Benny Gantz a anunțat luni că partidul său, Partidul Unității Naționale, va părăsi guvernul dacă acesta va adopta o lege a scutirii de armată a ultra-ortodocșilor, așa cum a promis premierul Netanyahu, relatează Jewish Chronicle.

Foto: Facebook Benny Gantz

„Poporul nu o va tolera, Knesset-ul nu va putea vota în favoarea ei, iar eu și asociații mei nu putem face parte din acest guvern de urgență dacă această lege va trece”, a declarat Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului. „Adoptarea unei astfel de legi ar însemna să treacă o linie roșie în vremuri normale”.

„Fac apel la liderii partidelor ultra-ortodoxe ca o persoană care nu are nicio îndoială cu privire la importanța studierii Torei (Pentateuhul, primele cinci cărți ale Bibliei ebraice, n.r.) și a păstrării moștenirii și tradiției Israelului – nu încercați să treceți o lege incorectă pe care întreaga națiune nu o poate suporta”, a mai spus el.

Liderii ultra-ortodocși descurajează serviciul militar, considerându-l corupător și o distragere a atenției de la studiul Torei. În 2021, 87% dintre tinerii ultra-ortodocși în vârstă de 18 ani nu s-au înrolat, în timp ce 86% dintre tinerii evrei ne-ortodocși în vârstă de 18 ani s-au înrolat. Disparitatea a provocat fricțiuni puternice în cadrul societății israeliene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...