G4Media.ro

Institutul Parhon: Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit carne stricată…

Viața Medicală

Institutul Parhon: Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit carne stricată şi achiziții la suprapreț

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit că fostul manager interimar al Institutului Parhon, Simona Carmen Hîrţea, a realizat achiziţiile publice după bunul plac, se arată într-un raport obținut de G4Media.ro. Astfel, pentru cina pacienţilor se cumpăra inclusiv carne alterată. Mai mult, comisia de control a mai constatat că fostul manager interimar ar fi fost într-o posibilă situaţie de incompatibilitate pe parcursul mandatului. Simona Carmen Hîrţea a declarat pentru G4Media.ro că ştie despre nereguli, dar că nu este responsabilă, aruncând vina pe subalterni.

Raportul cu nereguli a fost înaintat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Aceasta nu ne-a răspuns dacă a sesizat organele de anchetă sau a luat măsuri administrative împotriva Simonei Carmen Hîrţea sau dacă o va numit din nou în funcţia de manager.

Pulpe de pui alterate, produse de curăţenie la suprapreţ, medicamente luate fără licitaţie şi asigurările RCA realizate cu ajutorul rudelor sunt câteva dintre neregulile depistate la Institutul Parhon de o comisie a Ministerului Sănătăţii. Aceste abateri au fost realizate în timpul mandatului de manager interimar al Simonei Carmen Hîrţea, considerată de angajaţii Ministerului Sănătăţii o apropiată a fostului ministru, Florian Bodog. Ambii sunt originari din Oradea, iar Hîrţea a fost promovată de fostul ministru.

Verificările de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I Parhon” au fost realizate de Direcţia Control şi Integrare Serviciul Control. Reprezentanţi din sistemul medical public ne-au oferit raportul realizat în urma controlului, documentul având 91 de pagini.

Probleme doar în mandatul lui Hîrţea. Perioada vizată de control a fost între 2017 şi 2018 şi a vizat mandatele a trei manageri interimari care au condus Institutul Parhon în acest interval. Este vorba de Adina Mariana Ghermigian (manager interimar între ianuarie 2017 şi august 2017), Ion Ovidiu Mihăiescu (25 august 2017 – 31 august 2017) şi Carmen Simona Hîrţea (septembrie 2017 – aprilie 2018).

Controlul a vizat în primul rând modul cum managerii au cheltuit banii publici, iar în timpul mandatului Simonei Carmen Hîrţea au fost descoperite cele mai multe probleme. „Ştiu despre nereguli, însă nu por comenta mai mult. Nu pot fi făcută eu răspunzătoare. Am statut de funcţionar public şi nu pot vorbi mai mult cu dumneavoastră”, ne-a transmis pentru început fostul manager interimar care acum lucrează în Ministerul Sănătăţii.

Carne alterată pentru pacienţi. În luna noiembrie, Institutul Parhon condus de Simona Carmen Hîrţea a achiziţionat direct de la firma Sigismund Com SRL pulpe de pui superioare dezosate fără piele şi tacâmuri de pui. La livrare, pe 21 noiembrie, a fost întocmită o notă de recepţie prin care la unitatea medicală ajungea de la firma amintită o cantitate de 202 kilograme de pui şi 31,6 kilograme tacâmuri. Preţul produselor a fost de 3.106 lei cu TVA, conform raportului de control.

Numai că în aceeaşi zi, când s-a dorit să se pregătească masa de seară cu produsele achiziţionate mai devreme de la Sigismund Com SRL s-a constatat: „culoare necorespunzătoare – maronie, miros persistent de carne stricată, pete pe suprafaţa cărnii ce sugerează faptul că a fost congelată mult timp”, scrie în raportul de control. Responsabilii de magazia unităţii şi gestiunea institutului au decis returnarea cărnii.

Comisia de control a Ministerului Sănătăţii nu găsit niciun document din care să reiasă că Simona Carmen Hîrţea ar fi încercat să recupereze suma plătită pe carnea alterată sau că ar fi solicitat înlocuirea mărfii.

Curăţenie pe bani mulţi. Cele mai mari probleme au fost descoperite la achiziţia de materiale de curăţenie. Spitalul a cumpărat produse de acest gen la preţuri duble sau mai mari faţă de cele de pe piaţă sau de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Contractul pentru aceste materiale furnizate în perioada 2017-2018 a fost încheiat prin achiziţie directă cu firma Civarol Trading SRL, deţinută de Ilie şi Daniela Rotaru.

„Din verificările comisiei de control a rezultat faptul că preţul de achiziţie al acestor materiale de curăţenie este cu mult mai mare decât preţul de achiziţie existent pe piaţă. Comisia de control a verificat prin sondaj anumite produse”, scrie în documentul menţionat.

Contracte suspecte. Până şi achiziţia de servicii RCA şi asigurare CASCO pentru autovehicolele institutului ar fi fost făcute la limita legii sau cu încălcarea acesteia. Simona Carmen Hîrţea s-ar fi folosit de un agent de asigurare care i-ar fi ruda managerului Institutului Parhon, aşa cum reiese din raportul controlului de la unitatea medicală. Acest lucru ar duce la un posibil conflict de interese, susţine comisia de control din cadrul Ministerului Sănătăţii.

A fost descoperit de echipa de control şi un contract cu o casă de avocatură fără respectarea legii achiziţiilor publice, este vorba de înţelegerea cu Cabinet de Avocatură Zeca Mădălin.

S-au mai depistat nereguli şi la achiziţia de servicii de întreţinere şi mentenanţă software care au fost cumpărate prin negociere directă, fără licitaţie de la firma Romanian Soft Companz SRL. Facturile lunare prin care se realizau plăţile către această societate nu aveau viză de control financiar propriu preventiv.

Probleme au fost descoperite şi la achiziţia de medicamente care s-a realizat tot prin procedură de negociere. Medicamentele au fost cumpărate din octombrie anul trecut fără a se mai întocmi măcar un dosar de achiziţie care trebuia realizat obligatoriu la finalizarea achiziţie, aşa cum susţine comisia de control.

În cadrul aceleiaşi inspecţii realizate la Institutul Parhon, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au constatat faptul că Simona Carmen Hîrţea se află într-o posibilă stare de incompatibilitate odată cu numirea în funcţia de manager interimar derivată din faptul că în acelaşi timp:

– calitatea de funcţionar public pe care o deţine în cadrul Ministerului Sănătăţii
-exercitarea activităţii de control financiar preventiv propriu al Ministerului Sănătăţii
– calitatea de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Institutului Oncologic „Profesor Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti

Raportul a fost finalizat pe 28 iunie cu şi a fost predat ministerului Sorina Pintea a fost semnat de şeful serviciului, Constantin Dina. Verificările în unitatea medicală au fost realizate între 28 martie şi 5 aprilie.

În raport se indică şi persoane responsabile: „Pentru încălcarea prevederilor legale privind întocmirea programului anual de achiziţii publice persoana responsabilă este managerul unităţii sanitare, directorul financiar-contabil şi angajaţii compartimentului de achiziţii publice”.

Am contactat Ministerul Sănătăţii pentru a ne preciza ce măsuri s-au luat din 26 iunie, dată când raportul de control a ajuns la Sorina Pintea, pe document se află şi semnătura sa. Până la ora publicării acestui material nu am primit răspuns.

Simona Carmen Hîrţea ne-a transmis că un manager are o mulţime de oameni în subordine şi nu poate fi răspunzător de acţiunile lor. Angajaţii unităţii medicale susţin că fostul manager se laudă că se va întoarce în curând în funcţie şi că raportul cu neregulili nu va avea nicio valoare. „Nu ştiu eu acest lucru, această decizie nu depinde de mine”, ne-a mai spus Simona Carmen Hîrţea.

Fostul manager interimar de la Institutul Parhon a urcat în structurile ministerului odată cu numirea lui Florian Bodog în funcţie de ministru. Asta şi pentru că amândoi sunt din Oradea. Ȋn ianuarie 2017, la conducerea Ministerului Sănătății vine Florian Bodog. Ȋn septembrie 2017, Bodog o numește pe economista Hîrțea (fostă Miu, fostă Mednyanszky) Carmen Simona – manager interimar al Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon.

(Sursa Foto: Viața Medicală)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. CA DE AIA NU ARE POPORUL CE MANCA. CA SUNT UNII CARE CUMPARA SI ISI UMPLU FRIGIDERELE SI CAMARILE.
    IAR CEI CARE SE ZBAT PENTRU ROMANI SUFERA IN TACERE CA NU AU AMNISTIE SI GRATIERE, FAPTE FARA PEDEAPSA, LEGI SI JUSTITIE CARE SA NU-I MAI ATINGA CU NIMIC.

  2. Cand Simona Hartea acorda viza CFP in cadrul ministerului, sotul dumneaei era seful corpului de control din cadrul ministerului sanatatii numit fiind tot de Florian Bodog. Deci sotul verifica corectitudinea si legalitate lucrarilor intocmite de sotia sa. Asta nu este incompatibilitate? Poate face d-nul Dina lumina in acest caz, ca tot a fost demis pe nedrept, revenind ulterior pe postul actual.

  3. Asta ati votat in 2016 cand n-ati fost la vot. Nu va mai plangeti atat, a fost decizia voastra sa nu votati.

  4. Super articol.
    De verificat si afacerile cu Ionuț Drăgoi. patron Sc DMI IT Systems srl. Doar de verificat !

  5. Noul consliu de administratie este tot atat de corupt ca si vechiul manager sustinut de ministrul sanatatii.
    Acest articol a deranjat CAul .
    Si au permis sa ameninte managerul interimar care a propus o curte de conturi sa nu o faca!Ii rog sa se sezizeze din oficiu si sa trimita acesti sugatori din buget acolo unde le este locul.
    Institutul mai rezista financiar cel mult 6 luni!Chiar sunteti orbi!