G4Media.ro

Inițiativa USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inițiativa USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă în Comisia de administrație a Senatului / PSD și UDMR au votat împreună pentru respingere

Inițiativa legislativă a USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit marți raport de respingere în Comisia de administrație a Senatului, după ce parlamentarii PSD și UDMR au votat împreună împotriva actului normativ.

S-au înregistrat 7 voturi ”împotriva” inițiativei legislative și doar 2 voturi în favoarea acesteia. Au votat pentru respingere senatorii PSD Florin Cârciumaru, Eugen Dogariu, Carmen Dima, Liviu Mazilu, Lucian Trufin și Rooxana Pațurcă, alături de senatorul UDMR Cseke Attila. În favoarea proiectului au votat doar senatoarea USR Florina Presadă și senatorul PNL Cătălin Toma.

Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat pe 8 mai.

Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.

Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că:

  • „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.

La începutul lunii trecute, liderul PMP, Eugen Tomac, anunța că în Parlament sunt nu mai puțin de cinci inițiative legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a făcut un apel către parlamentarii Opoziţiei să susţină rediscutarea şi adoptarea acestora.

„Fac un apel către Partidul Naţional Liberal, către Uniunea Salvaţi România, către ALDE, Pro România şi UDMR să susţină demersul nostru prin care cerem ca în Parlament să se dezbată proiectele de lege cu privire la revenirea alegerii primarului în două tururi. Avem un proiect de lege adoptat de Senat – o iniţiativă a PMP -, dar în Parlament mai există patru iniţiative care vizează acest obiectiv: o iniţiativă a PNL, una a USR, alta a ALDE. În prezent, toate aceste legi sunt la Comisia specială pentru legile electorale. Am cerut în Biroul permanent ca acest subiect să fie readus în actualitate în Parlament şi regretăm că preşedintele de şedinţă nu a dat curs acestei solicitări şi nu a supus-o la vot. Din nou, vom cere astăzi ca în regim de urgenţă această lege să fie rediscutată în comisie, readusă în plen şi votată”, a afirmat Tomac la Parlament pe 4 septembrie.

Potrivit USR, revenirea la alegerea primarilor în două tururi este esențială „pentru ca primarul ales să devină cu adevărat reprezentativ, deoarece ar avea susţinerea a mai mult de jumătate dintre votanţii activi ai localităţii şi, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunităţi”.

USR a explicat la momentul depunerii legii că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor:

  • „Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Si mai vreti sa treaca motiunea V-ati lins pe deste .

  2. Cîinele de la măcelărie nu pleacă, cît mai pică măcar un oșcior de ros (leafă,pensie,influență și multe alte avantaje…) stă la ușa și o păzește.Cîrdășie politică !!! „că puuutem !!”, ” ni se rumpe!!”,e bine ???

  3. ce doreste udemere romaniei ?

  4. NU VA CONVINE INTR-UN TUR ? NICI MIE , DAR CE SA FAC ? DAR VOI , USR , MULTUMITI MENTORULUI SI COMANDANTULUI VOSTRU CIOLOS. SI MANUTA LUI E AMESTECATA BINE IN POVESTEA ASTA.