G4Media.ro

Inițiativă PNL: Data de 28 octombrie să fie declarată ”Ziua națională a…

Inițiativă PNL: Data de 28 octombrie să fie declarată ”Ziua națională a familiilor numeroase” / Printre motive: recunoașterea oficială a contribuției familiilor cu trei sau mai mulți copii la progresul societății și al economiei

Deputatul independent, afiliat PNL, Matei Dobrovie (ex-USR) a înregistrat la Parlament o inițiativă legislativă care vizează declararea datei de 28 octombrie drept ”Ziua națională a familiilor numeroase”. Sunt vizate familiile care au de la trei copii în sus, scopul declarat al inițiativei fiind ”recunoașterea oficială a contribuției familiilor cu trei sau mai mulți copii la progresul societății si al economiei”.

Deputatul Matei Dobrovie a părăsit USR în urmă cu doi ani, nemulțumit de poziția partidului de a nu susține inițiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de ”Coaliția pentru familie”, privind căsătoria exclusivă dintre un bărbat și o femeie.

Pe 4 octombrie 2018, deputatul Matei Dobrovie a anunţat că demisionează din USR, acuzând faptul că partidul a fost „deturnat” de un grup care „a folosit o temă sensibilă, divizivă, cea a familiei, pentru a prelua puterea”.

Potrivit inițiativei:

  • Art. 1. – Se declara oficial ziua de 28 octombrie ca Ziua nationala a familiilor numeroase si este dedicata familiilor cu trei sau mai multi copii.
  • Art. 2. – Ziua nationala a familiilor numeroase poate fi marcata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre persoanele fizice sau persoanele juridice, precum si de catre societatea civila, organizatiile nonguvernamentale, biserici, parohii si alte lacasuri de cult, impreuna sau separat, prin organizarea de manifestari publice, evenimente si actiuni socio-culturale autorizate conform legii.
  • Art. 3. – Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, ParlamentuI, Presedintele Romaniei, Guvernul, celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale pot coordona activitatile dedicate Zilei nationale a familiilor numeroase, pot sprijini material si/sau logistic aceste evenimente si pot asigura derularea in bune conditii a manifestarilor publice organizate cu acest prilej.
  • Art. 4. – Autoritatile administratiei publice centrale si locale, institutiile private sau publice centrale sau locale, asociatiile si organizatiile nonguvernamentale, persoanele fizice sau juridice,.lacasurile de cult sau oricare alte entitati prevazute la art. 2 si 3, separat sau in parteneriat cu operatorii economici interesati, pot acorda premii, facilitati, servicii, vouchers sau cadouri membrilor familiilor numeroase si pot realize campanii de comunicare publica pentru promovarea familiilor cu trei sau mai multi copii, consacrate celebrarii si informarii cu privire la familiile numeroase.
  • Art. 5. – In ziua de 28 octombrie, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot difuza, cu prioritate, programe, emisiuni si materiale informative privind familiile numeroase.

În expunerea de motive, deputatul Matei Dobrovie explică scopul celebrării Zilei naționale a familiilor numeroase:

  • recunoasterea oficiala a contributiei familiilor cu trei sau mai multi copii la progresul societatii si al economiei, fapt care reprezinta un act de apreciere din partea statului roman pentru aceste familii si rolul lor Tn societate;
  • valorizarea famililor numeroase pentru mlaturarea prejudecatilor referitoare la acestea si a discriminarii acestora m societate;
  • promovarea valorilor importante m familie;
  • sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele cu care se confrunta familia numeroasa m societatea contemporana;
  • conștientizarea in randul cetatenilor și al factorilor de decizie a obstacolelor și nevoilor acestor familii;
  • reducerea barierelor sociale si psihologice care pot influenta alegerea familiilor de a avea mai multi copii.

Inițiativa legislativă a fost semnată de mai mulți parlamentari PNL și PSD, printre care: Sorin-Ioan Bumb, Ileana Dumitreache (PSD); Angelica Fădor (PNL) și Florin Roman (PNL).

Foto: Deputatul Matei Dobrovie / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Subtil. Pe 28 octombrie e ziua de naștere a lui… Liviu Nicolae dragnea!

    • Unde dai si unde crapa. Prostilor, tot la Dragnea le este gandul. Sa inteleg ca ai un „defect de serviciu”?

  2. After that … Reinstituirea titlului de „mamă eroină” (pentru cine mai ține minte)

  3. O ineptie. Sa faci multi copii si sa consideri asta un succes in sine e o aberatie, intr-un stat in care asistenta sociala e de subzistenta, educatia publica e praf si forta de munca merge la export de nevoie. Ceva de genul zice aseara Basescu despre aia mica si gangava care se vrea parlamentar : ca cel mai mare merit al ei e ca a facut 3 copii.

  4. Mai degraba ziua muritorilor de foame.

  5. Da, și pe vremea lui Ceașcă era o sărbătoare cu mamele eroine. Cum ajung handicapații ăștia în politică?

  6. Nu va suparati, le dati si cadouri de ziua lor?
    Sau n-au decat sa-si faca ei intre ei?
    Ne mai faceti si noua o zi? Ziua liderilor care nu sunt in stare sa fie lideri in adevaratul sens al cuvantului, care si-au dat seama de asta si au hotarat sa plece din functie. Ce ziceti de aceasta contributie la progresul societatii si al economiei?

  7. Inițiativă PNL sau USL?!

  8. O măsură populista-PSD-ista de la „principalul partid de dreapta” din România. Mare dezamăgire acest PNL, de fapt un PSD vopsit in galben.

  9. In toate tarile Europei de Vest familiile numeroase au facilități. Pentru că e nevoie in viitor de forță de muncă, de persoane care sa ne plătească pensiile și pe termen scurt de copii în școli. O țară fără copii e o țară fără viitor.
    Însă pentru o buna gestionare a banilor, cred că aceste familii ar trebui sprijinite de exemplu prin reducerea impozitelor pe venitul părinților la jumătate de exemplu, acordarea de vouchere care pot fi folosite de exemplu doar pentru achiziționarea de încălțăminte, îmbrăcăminte pentru copii. Vouchere la începutul școlii, care pot fi folosite strict pentru achiziționarea de rechizite.
    Ajutor pentru achizitionarea unei mașini cu mai multe locuri, de exemplu subvenționare 30 la sută.
    Sunt multe exemple de măsuri care pot fi luate pentru familiile care au mulți copii și își și educa copii, sunt angajați. Și în SUA sunt astfel de măsuri.
    Realitatea e că o țară fără copii e o țară tristă! Și o populație care nu înțelege cât de important e sa se nască copii, nu zic 10 copii pe familie, da macar 2 -3, e o populație care va dispărea de la sine.

  10. Ziua mamelor de rromi!

  11. Rolul femeilor e sa fie sotii si mame. Orice altceva e o iluzie

  12. Khaoleau!!!! Sarumana, boerule! Toate pirandele cocosate de munca iti vor fi recunoscatoare si vor mai turna inca vreo doishpe puradei, pentru si mai multe alocatii de-alea!

    Traiti-ar famelia numeroasa, sannebunesc!

  13. De cand număr = calitate si asigura progresul ?
    Din cate stiu eu majoritatea celor cu „familii numeroase ” din romanica au venituri reduse iar copiii nu ajung prea sus la nivel de educatie.
    Progresul nu vine la pachet cu masa de manevra slab educată.

  14. PNL-ul, dupa ce si-a asigurat votul interlopilor pentru primaria capitalei si a sectorului 6, vrea sa-si asigure si votul rromilor la alegerile din 6 decembrie

  15. N-au ele timp de facut si crescut copii. Sunt caini de plimbat, pisici de crescut si alte distractii. Si dupa 33 ani…game over.