G4Media.ro

Inițiativa legislativă care ar crește cheltuielile bugetare pentru beneficiile sociale cu peste…

Inițiativa legislativă care ar crește cheltuielile bugetare pentru beneficiile sociale cu peste zece miliarde de lei pe an a fost adoptată de Comisia de muncă a Camerei Deputaților. Urmează votul în plen, Camera fiind forul decizional

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a adoptat marți, cu majoritate de voturi, un raport de admitere la inițiativa legislativă care majorează Indicatorul Social de Referință (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei, practic o creștere cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte prestații sociale.

Potrivit raportului adoptat de Comisia de muncă, majorarea va fi una etapizată pe următorii trei ani: de la 1 ianuarie 2021 ISR crește la 780 de lei, din 2022 la 990 de lei, iar din 2023 la 1.200 de lei, după care se indexează cu inflația.

Raportul de admitere a fost adoptat cu majoritate de voturi, deputații PNL și USR votând împotrivă.

Inițiativa urmează să intre acum pe ordinea de zi a următorului plen al Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Propunerea legislativă, care modifică legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, a fost inițiată de deputatul Adrian Dohotaru (plecat din USR) și a primit sprijinul PSD, Pro România și UDMR.

Impactul bugetar al majorării ISR este calculat de inițiatorul legii la 10,4 miliarde lei anual, sau 0,99 puncte procentuale din PIB (2019), în timp ce guvernul estimează un impact bugetar anual de 856 milioane de lei lunar, adică peste 10 miliarde de lei anual.

”Creșterea ISR va rezulta automat într-o majorare a diverselor beneficii sociale acordate prin raportare la ISR, cum ar fi ajutorul pentru șomaj, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, etc. Impactul bugetar total al majorării de la 500 la 1200 de lei a ISR e de 1% din PIB și  este atenuat prin faptul că, potrivit calculelor noastre, acești bani se întorc în economie, aproape în întregime (0.9% din PIB) prin intermediul consumului. Pentru anul 2021, se estimează un impact bugetar echivalent la 0,40% din PIB. Întrucât acești bani se vor reîntoarce aproape integral în circuitul economic și vor stimula cererea agregată, pentru anul 2021 estimăm un impact pozitiv al majorării ISR de 0,37% din PIB. Reamintesc că ISR a rămas nemodificat din 2008 la valoarea de 500 de lei, bazându-se informal pe salariul minim de atunci. În consecință, am propus creșterea ISR la 1200 de lei și ajustarea la salariul minim de acum”, a transmis Adrian Dohotaru, inițiatorul legii, după votul din Comisia de muncă.

Guvernul a transmis un aviz negativ pentru proiectul de lege, arătând că inițiatorii nu prevăd sursa banilor necesari pentru creșterea ajutoarelor sociale.

Proiectul vine pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar prognozat pentru 2020 și 2021, creștere provocată atât de consecințele pandemiei de Covid-19, cât și de creșterile de pensii, alocații și salarii în mediul public.

Foto: Deputatul Adrian Dohotaru, inițiatorul legii de majorare a ISR / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Pe aripile populismului in zbor multe lucruri minunate ne asteapta si la sfirsit falimentul.

    • Mai bine falimentul, trebuie resetata tara asta sau nu?

    • Ca şi activitate civică, participarea la viaţa cetăţii este deosebit de importantă. PSD ar trebui să treacă prin parlament şi o lege care să oblige guvernul să premieze cu 950 lei pe orice tânăr sub 40 de ani, care aduce dovezi că a votat.

    • BUN! Inca un motiv ca e timpul sa ma car din tara asta de cacat!

  2. Iarăși lege fără sursa de finantare?!
    Se vor întoarce și acești bani în economie tot așa cum se întorc și cei 40% acordați în plus la pensii!

  3. Minunat! Toți cei care nu muncesc, au parte de *măriri*!!!
    De unde naiba atâția bani??? Oare cresc în Camera deputaților, în Parlament???
    În ritmul acesta, SIGUR rămânem în *fundul gol* până la iarnă!
    Domnilor parlamentari, de ce nu faceți astfel de *figuri la bârnă* după alegeri?? Ipocriților…

  4. Pomeni pentru putori. Platite din banii celor ce muncesc.

  5. Asa, asa, asteptam si cealalta promisiune: Cresterea Punctului de pensie cu 40%, asa cum a promis PSD in ultimul timp, atacand zi de zi Guvernul PNL!

  6. Foarte BINE! Dar dati mai multi bani la PENSII! Punctul de pensie trebuie sa fie egal cu salariul Mediu!! O pensie decenta(minima) ar trebui sa fie 3 mii de euro! VICTORIE!

  7. Sa se spuna in lege. sursa de bani si, sau sa se renunte la pensiile speciale la bani in plus la salarii ptr. cei cre le-au obtinut prin „cumparare”cu bani.

  8. Promovarea nemuncii. Intre 1200 lei sa stai degeaba, si 1700 lei sa muncesti 5 zile pe saptamana, ce om intreg la minte s-ar duce la munca?
    Pe langa aia 1200 mai sunt si alte beneficii insa daca esti salariat…mumu beneficii ca ai venituri. Tara prostilor condusa de hoti.

  9. sa dea o lege, sa fie leul la fel de tare ca euroiul. sa aiba toata lumea 🙂 ce, nu pot zice aici…

  10. ”Stimularea forței de muncă” să taie în continuare frunză la câini, adică stimularea lenei. Marca psd.

  11. va amintiti cat era inflatia in anii de glorie ai Sinistrului vacaroiu ?
    va mai amintiti ce s-a intamplat cu leul dupa 96 ?

    castele mafiei sunt platite in euro, au cate doua-trei pensii pe langa cele 2-3 salarii, sinecuri, CA-uri si parte din prada „afacerilor” cu „statul”

    cine pierde? cine castiga ?

  12. Din cauza pandemiei am ramas fara loc de munca ..dupa 24 de ani lucrati,iar acum sunt in somaj cu o indemnizatie de 569 lei /luna.
    Este vina mea ca ne au trimis fortat in sonaj tehnic si de acolo in somaj ? La o Varsta peste 45 de ani ,greu iti gasesti un loc de munca ,iar vu suma de 569 lei platesti utilitatile s tu mori de foame in casa ..ca nu iti ajung banii.
    Asa ca nu stau de placere in somaj ,acesti oameni si stau de nevoie ..se bucura si la amarata asta de suma ..pana isi vor gasi ceva.
    Rugativa sa.nu ajungeti in locul lor,ca atunci le ve ti da dreptate.Au fost bataiea de joc a unura la putere.Sa astepte sa ii mai voteze lumea !