G4Media.ro

Inițiativă adoptată de Senat: Partidele parlamentare care nu au grupuri proprii măcar…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inițiativă adoptată de Senat: Partidele parlamentare care nu au grupuri proprii măcar într-una din cele două Camere, pot avea membri în birourile electorale. Singura condiție: să aibă măcar 10 deputați sau 7 senatori

Senatul a adoptat marți inițiativa legislativă depusă de Pro România care permite și partidelor parlamentare care nu au grupuri proprii măcar într-una din cele două Camere ale Legislativului să poată desemna membri în Biroul Electoral Cemntral, în birourile electorale de circumscripție și în cele ale secțiilor de votare, cu condiția să aibă minimum 10 deputați sau 7 senatori.

Prevederea se va aplica atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare.

Înainte să intre la votul final din plen, inițiativa a primit raport de admitere, cu voturile PSD și ALDE, în Comisia de administrație. Liberalii au votat împotrivă, iar USR s-a abținut. Reprezentantul UDMR în Comisia de administrație a absentat de la ședință.

Actul normativ urmează să fie transmis Camerei Deputaților, care este foprul decizional.

În prezent, atât legea alegerilor locale, cât și legea alegerilor parlamentare, prevăd că își pot desemna membri în Biroul Electoral Central, în birourilor electorale de circumscripție și în birourile secțiilor de votare doar partidele care au grup propriu în Senat sau în Camera Deputaților. Doar dacă mai rămân locuri disponibile, pot avea reprezentanți și candidații partidelor care nu au grupuri parlamentare.

Miza adoptării noilor prevederi este ca partidele mici care nu au grupuri parlamentare măcar într-una din Camerele Legislativului să poată avea membri în toate structurile electorale pentru a supraveghea procesul de votare și, de asemenea, să aibă prioritate la tragerea la sorți atunci când se stabilește ordinea de pe buletinele de vot. În prezent, candidații partidelor care nu au grupuri parlamentare figurează pe ultimele poziții ale buletinelor de vot.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Pro România Ion Mocioalcă împreună cu deputatul minorităților naționale Dragoș Gabriel Zisopol și a vizat inițial doar modificarea legii alegerilor locale. Însă azi, cu puțin timp înainte de începerea ședinței Comisiei de administrație, senatorul Pro România Adrian Țuțuianu a propus și amendarea legii alegerilor parlamentare, solicitarea sa fiind aprobată.

Modificările adoptate de Comisia de administrație a Senatului:

  • În termen de 48 de ore de la data constituirii birourilor electorale de circumscripţie, partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi precum şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup trebuie să comunice, în scris, birourilor electorale de circumscripţie numele şi prenumele reprezentanţilor lor care vor face parte din acestea;
  • Birourile electorale ale secţiilor de votare se completează în prima etapă cu reprezentanţii partidelor politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi precum şi un reprezentant al Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup;
  • În termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui său, Biroul Electoral Central se completează cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic care are ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi precum şi un reprezentant al Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.
  • Stabilirea ordinii pe buletinele de vot:
    • a) în prima etapă, candidaturile depuse de partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi precum şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi de alianţele politice şi alianţele electorale dintre acestea se înscriu în patrulaterele buletinelor de vot în ordinea rezultată din tragerea la sorţi efectuată de preşedintele biroului electoral de circumscripţie, în prezenţa majorităţii membrilor acestuia;
    • b) în etapa a doua, candidaturile depuse de partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, altele decât cele prevăzute de lit. a).

Modificările de mai sus au fost aduse legii alegerilor locale. Aceleași amendamente au fost adoptate de Senat și în ceea ce privește legea alegerilor parlamentare.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. A reușit nemernicul să-și impună punctul de vedere în privința primirii de fonduri de la bugetul de stat, deși partidul său nu a ajuns în Parlament ca urmare a unui sufragiu electoral, nu va reuși să-și treacă această inițiativă? Cu siguranță va reuși, impostorul știe ce vrea…

  2. Spera in zadar sarlatanii din politica romaneasca , sa mai capete voturi . Poate sa-si puna si cate zece reprezentanti , fiecare partid , caci romanii s-au lamurit care-i scopul lor in politica. Asteptam oameni cu profesii solide , care sa conduca Tara, nu toti „diplomatii” la distanta, pe la univ. necunoscute , nu tractoristi sau mecanici auto sau de biciclete, nu hoti , mincinosi si prosti. Ne ajung cei 30 de ani de jaf continuu.

    • @Aurel”:
      Ce te face sa afirmi atat de sigur pe tine ca „romanii au inteles” ?

      PS. Asta cu au inteles e o lozinca deja cazuta in desuetudine, pe care o contrazice realitatea rezultatelor a doua sondaje de opinie realizate in luna in curs.

  3. Uite asa se sudeaza viitoarea alianta de stanga care vrea la guvernare !