G4Media.ro

Informația zilei: Europa de Est riscă să piardă miliarde de euro de…

Informația zilei: Europa de Est riscă să piardă miliarde de euro de la UE. Printre cauze, și problemele legate de nerespectarea statului de drept

Ţările din Europa Centrală şi de Est riscă să piardă zeci de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE pentru următoarea perioadă bugetară, din cauza redirecţionării acestora către Europa de Sud şi reducerii bugetare pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE, relatează Mediapool, care citează Financial Times. Publicația britanică se referă la țări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi baltice, care ar risca să piardă bani în favoarea unor țări precum Grecia sau Spania. România și Bulgaria nu sunt nominalizate explicit în articol, însă Financial Times vorbește despre redirecționarea banilor inclusiv din țări din Europa de Est.

  • G4Media.ro a scris în urmă cu o lună că Executivul comunitar ia în calcul să propună pe 2 mai 2018 un mecanism prin care statele membre care încalcă statul de drept și independența Justiţiei să fie pedepsite prin pierderea fondurilor europene. Citeşte aici mai multe detalii.
  • Context: În actualul exerciţiu financiar, 2014 – 2020, bugetul UE pentru coeziune este de circa 340 miliarde de euro, iar bugetul alocat României este de circa 21 miliarde euro.

Comisia Europeană ar trebui să prezinte în luna mai primele sale opinii cu privire la bugetul 2021-2027, însă e clar că ea vrea să se sisteze împărţirea acestuia conform criteriului de până acum, care lua în calcul PIB-ul pe cap de locuitor, menţionează publicaţia. Financial Times scrie că printre noile criterii se vor număra şomajul în rândul tinerilor, educaţia, mediul inovativ, atitudinea faţă de migranţi.

Comisia Europeană va propune şi noi condiţii pentru ca un stat să poată atrage fonduri de coeziune, printre care şi respectarea statului de drept, scrie Financial Times.

Informaţia este dintr-un document de lucru al Comisiei Europene, prezentat de Financial Times. Proiectul politic poartă titlul „coeziune şi valori”, ceea ce, conform publicaţiei, este un semnal clar privind aşteptările de la Bruxelles privind folosirea fondurilor europene, transmite Rador.

Articolul este publicat cu câteva zile înainte de reuniunea informală de la Sofia, la 27 şi 28 aprilie, a miniştrilor economiei şi finanţelor din UE. Negocierile oficiale pentru următorul cadru financiar multianual încă nu au început, însă dacă ideile din acest document se pun în practică, asta va însemna că din Bulgaria, Polonia, Ungaria sau România, miliarde de euro vor fi redirecţionaţi către state cu greutăţi financiare, cum este Spania sau Grecia, notează Mediapoool.

Un ajutor suplimentar este aşteptat în regiuni sărace din Franţa, ori din unele părţi din Germania şi statele scandinave, unde sunt cazaţi sute de mii de migranţi. Este vorba de o reformare serioasă a principiilor conform cărora se împart circa 350 de miliarde de euro pentru politica de coeziune.

„Schimbările în principiile redistribuirii nu doar că vor redesena geografia finanţării europene, ci vor crea şi o nouă logică în spatele politicii UE pentru redistribuirea bunăstării”, a spus specialistul pentru politica de coeziune de la Universitatea din Strathclyde, John Bachtler.

Potrivit afirmaţiilor sale, actualele negocieri cu privire la buget sunt cele mai grele din ultimii 30 de ani. El presupune că toate statele vor pierde finanţare din politica de coeziune, principala problemă fiind cât de mari vor fi aceste pierderi pentru diferitele state din regiune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Buna ziua!
    Harta dvs este o harta a vechiului bloc comunisc in care este inclusa si Germania de est si tarile baltice care cred ca nu fac obiectul discutiei….