G4Media.ro

INFOGRAFIC Cu cât e România mai bogată după 20 de ani. Aderarea…

Sursa foto: Pixabay

INFOGRAFIC Cu cât e România mai bogată după 20 de ani. Aderarea la UE a redus masiv decalajul economic

 

Datele publicate de Eurostat pentru 2019, la începutul lui martie, relevă cum a evoluat la nivel de regiuni și pe plan național cel mai important indicator prin care se compară nivelul de trai, respectiv Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, ajustat cu puterea de cumpărare, în primele două decenii ale acestui secol. Indicatorul este exprimat ca procent din media europeană (UE27).

Astfel, se poate observa că PIB/locuitor al României a explodat, în acest interval, crescând de la 26% din media europeană, în 2000, până la 70%, în 2019, ceea ce reprezintă o recuperare de 44 puncte procentuale.

Din acest punct de vedere, țara noastră este campioana dintre toate fostele state socialiste, cu mențiunea că ea se afla, în 2000, cel mai jos, mai jos chiar decât Bulgaria, care se găsea la 29% din media europeană, iar în 2019 a ajuns doar la 53%. Slovenia se afla la 81% din medie, iar acum se află la 89%, în vreme ce Republica Cehă se afla la 73% și a recuperat 20 de puncte procentuale în următorii 20 de ani. Restul fostelor state socialiste se aflau în jurul valorii de 50%, iar acum se află în jurul valorii de 70%, la fel ca România. O excepție este Croația, care a aderat mai târziu la Uniunea Europeană (2013), și care este doar la 65% din media UE.

În urma acestor evoluții, dacă în 2000 România era cea mai săracă țară din grupă, acum ea se situează pe locul cinci, după Slovenia, Cehia, Polonia și Ungaria, fiind la egalitate cu Slovacia și peste Croația și Bulgaria.

Infografie:

 

La nivel regional, cea mai bună evoluție a avut-o regiunea București-Ilfov, care a crescut de la 58% din media europeană în anul 2000 până la 160%. Cu acest procentaj, în 2019, regiunea capitalei României se afla peste Berlin (123%) sau Viena (149%). În cei 20 de ani scurși din 2000 până în 2019, Bucureștiul a marcat o recuperare impresionantă, de 102%. Această creștere și ponderea pe care o are capitala în economia românească, de aproximativ 26,5% din PIB-ul total generat în 2019, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, trage, de altfel, mult în sus media națională.

Astfel, dacă am lăsa deoparte Bucureștiul și Ilfovul, România ar scădea de la 70% din media europeană până la 59%! Concentrarea bogăției în capitală nu este însă un fenomen singular, românesc, ci este prezentă în aproape toate statele din grup. În Polonia, Varșovia se află la 160% din medie, în Slovacia, Bratislava e la 162%, iar în Cehia, Praga e la 205%.

Cu excepția regiunii capitalei, doar regiunea Vest se află deasupra mediei naționale, cu 71%, restul de șase regiuni fiind sub aceasta. De menționat că o singură regiune, Nord-Est, se află sub 50% din media europeană, fiind la 44%. Din punct de vedere al recuperării față de media europeană, Bucureștiul este urmat de Regiunea Vest, cu 44 de puncte procentuale, Nord-Vest, 40 pp, Centru, 39 pp, Sud-Est, 34 pp, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, câte 33 pp, și Nord-Est, 26 pp. Se poate observa că recuperarea a fost mai accentuată în Transilvania și Banat decât în Moldova și sudul țării.

Infografie:

 

Trebuie spus și că, dacă în anul 2000 cele mai sărace trei regiuni ale Uniunii Europene de azi erau din România – Nord Est, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia – acum cea mai săracă regiune românească, Nord-Est, are un PIB/locuitor mai mare decât cinci din cele șase regiuni ale Bulgariei, excepția fiind regiunea Yugozapaden, care înglobează capitala, Sofia. De asemenea, regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia, sunt, în cifre, mai bogate decât regiuni din Polonia, Ungaria și Grecia.

Foto sus: Bucureștiul se situează la 160% din media UE27, și trage mult în sus media națională  (Sursa: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. PIB/locuitor a crescut, dar a crescut si nivelul de trai? Cred ca decalajul dintre Bucuresti si Cuca Macai (jud. Arges) este azi mai mare decat acum 20 de ani.

    Daca punem si cresterea datoriei publice/locuitor pe acelasi grafic, o sa intelegeti de unde vine tot PIB-ul ala. De aceea nu se foloseste PBI-ul ca indicator calitativ.

    • Dacă românii nu erau ţinuţi la poarta Schengenulului, era mai bine şi pentru UE.

  2. Poza de la articol simbolizeaza perfect diferenta intre realitate si ceea ce calculeaza „specialistii” prin indicatori. Romania nu e doar Bucuresti si Cluj si alte cateva orase mari. Restul Romaniei respira din salariile bugetarilor si din banii celor plecati la munca slab calificata in vestul Europei.

    • „restul Romaniei” e cea din afara lantului Carpatic, si asta fix din cauza lipsei autostrazilor. In Ardeal, care e aproape de autostrada, singurul lucru care opreste noi fabrici dinspre vest e somajul zero.

    • Pe Wikipedia, List of countries by past and projected GDP (nominal) per capita, la rubrica „IMF estimates between 1990 and 1999”, se vede cum RO pleacă în 1990 cu FSN de la 1,641.86 dolari pe cap de locuitor şi ajunge cu CDR în 1999 la 1,600.88. Adică stă pe loc două cincinale, exact când se fac investiţiile occidentale. Pe când Polonia sare de la 1,625.84 la 4,339.60, iar Ungaria de la 3,312.34 urcă la 4,786.25, ambele ajungând la un 3:1 faţă de RO.
      Recuperarea unui decalaj de 3:1, încât azi a mai rămas 1.3:1, de nu mai merită să emigrezi, nu e puţin lucru.

  3. Cheia aici este PIB „ajustat cu puterea de cumpărare”. Ajustarea aceasta a PIB-ului esti mincinoasa, functioneaza in partea a doua a veniturilor. Spre ex. daca un sandvis facut in casa (cu ingrediente de la magazin) costa in Germania 1.2 EUR, in Romania el costa cam tot atat sau poate cu 10-20 centi mai putin. Dar daca se ajusteaza netinand seama de calitatea parizerului din sandvis, reflectata intr-un pret mai mic…
    Sau cand se ajusteaza cu pretul transportului in comun, acesta nu se refera la calitate. Bineinteles ca poti folosi trenul personal (sau Regio), dar alterativele corecte si comparabile la calitate costa mai mult decat cele folosite la ajustare.
    Spre exemplu, pentru acceasi suprafata/utilitati in zona echivalenta la un apartament de 90mp platesc in Bucuresti la fel ca la Dortmund.

  4. Elle m’a dit d’aller siffler là-haut sur la colline
    De l’attendre avec un petit bouquet d’églantines
    J’ai cueilli des fleurs et j’ai sifflé tant que j’ai pu
    J’ai attendu, attendu, elle n’est jamais venue

    Zaï zaï zaï zai
    Zaï zaï zaï zai
    Zaï zaï zaï zai
    Zaï zaï zaï zai

  5. „bogăția” aia e de fapt datorie. Ponderea României în exportul mondial a scăzut.
    Viitorul suna și mai prost pentru ca asa zisele investiții din planul de regenerare nu sunt în capacități de producție

  6. România e mai bogată datorită sparanghelului, în 30 de ani a reușit marea performanță să distrugă și vândă tot de la carne vie la industrie, a reușit să distrugă clasa mijlocie, foarte bogați 10%,mediu 20% și săraci sau foarte săraci 70%

    • Cine a fost la putere mare parte din ultimii 30 de ani?

      PSD şi PNL, ei au omorât industriile şi locurile de muncă, împingând muncitorii peste hotare.

    • Vladimire a mai fost și PD născut din FSN, apoi PDL iar acum în PNL și PMP în cârdășie cu eșalonul 2 din fosta securitate

    • Am uitat de 96-2000 dar despre morți numai de bine

    • Care clasa mijlocie? Exista clasa mijlocie in 2007?!?

  7. Am uitat de 96-2000 dar despre morți numai de bine

  8. Nu va e rusine?
    500miliarde+ roni datorie publicā, sate si comune fara asfalt, 5 millioane oameni in strainatate, si voi scrieti ca e bine? Si n-am vbit despre 37% .

    • Istvan oricum și înainte de 89 și după știu drumurile din Harghita și Covasna, norocul vostru că regimul Orban de la Budapesta în ultimul timp are grijă de voi că în rest….. Oricum perioadele de care vb erau asemănătoare de cele din jurul Bucureștiului

    • Pe se distul@ ,
      Scuze nu sunt nici din Harghita, nici din Covasna, nici din Mures, deci te rog nu mā iei cu nume-localitate algoritm.
      Ce am scris valabil pt RO.

  9. E suficient să facem o comparație cu Rep. Moldova, Ucraina, și Serbia pentru a observa cât de mult a crescut nivelul nostru de trai față de cei care nu au intrat în UE. Veți spune că Serbia a trecut prin război total, dar tocmai de-aia am dat exemple și alte țări, ca să nu vă legați de o excepție.

    • Serbia care a fost bombardată de americani la fel ca la Ploiești au decența și păstrează câteva clădiri simbol în Belgrad să și aducă aminte ce au făcut americanii, noi rămânem în bula lor

    • Hai las-o, acum vorbim de nivelul de trai care a crescut mult mai mult în România față de toate, TOATE, statele din estul Europei care nu au intrat în UE. Asta nu se poate contesta, de-aia încerci să duci discuția în altă parte.

  10. Daca decalajul s-a redus, care e diferenta intre cozile la Ambasada Spaniei din 2005 si Untoldul de pe Aeroportul Cluj Napoca din 2020? prefer cu decalaj, macar puteai sa bei pe Splai sau sa tai porcul.

  11. Ceea ce a impiedicat (pana acum) Romania, sa depășească restul tarilor din Est, nu este altceva decat furtul:
    -neplata taxelor catre stat (societăți și persoane)
    -furtul banilor publici

    Bugetul statului, nu vine majoritar, decat din taxe, iar TVAul este prima taxa. Toto ceea ce nu a fost și nu este declarat, impiedica Romania sa înainteze. Iar banii publici furați de 30 de ani, lipsesc investițiilor. Investitii lipsa, de-a lungul anilor.
    Bineinteles ca o parte (mică, foarte mică) a populației, s-a îmbogățit. Insa s-a îmbogățit, furând bugetul public, furându-i-va pe voi.

    Stopati furtul, stopați bacșișul, stopați coruptia pandemică și veți depăși rapid restul fostelor tari din Est. V-o urez cu drag, insa nimeni, absolut nimeni nu o poate face in locul Dv.
    Viitorul depinde numai și numai de voi.

    Succès!

  12. HA HA HA SERBIA? Serbia este un STAT CRIMINAL care a practical CURATIREA ETNICA in cel mai BRUTAL MOD CU PUTINTA. CRIMINALII DIN JNA SUNT EROI AI NATIUNII….Sarbii injura Germania dar cumpara masini germane, injura America dar se inghesuie la junk-food, injura UE dar sufletul lor este la MAJKA ROSSIJA dar vor in UE.
    PRIMIREA SERBIEI IN UE VA FI O CRIMA!
    SERBIA IN UE = RUSIA IN UE
    Asta vrea EUROPA?
    Pt FILO-SARBII de pe forum : CUM RAMANE TREABA CU ROMANII BOTEZATI VLAHI ALE CAROR DREPTURI SUNT CALCATE IN PICIOARE in TIMOC aka TIMOK? CUM RAMANE CU EROUL ROMAN PREOTUL BOIAN ALEXANDROVICI aka BOJAN ALEKSANDROVIĆ din MALAINITA aka MALAJNICA?
    „Fratii” Sarbi…..? CE BANC BUN ?
    VELIKA SRBIJA ? SAMO ILUZIJA !
    Hrvatska mati me rodila
    Hrvatska zemlja odhranila
    Hrvat sam bio i Hrvat ću biti
    Živjela Hrvatska