G4Media.ro

Influența chineză în sistemul educațional din Bulgaria este în creștere

Sursa foto: DoD photo by Army Sgt. Amber I. Smith via Wikimedia Commons

Influența chineză în sistemul educațional din Bulgaria este în creștere

Influența chineză în sistemul educațional din Bulgaria este în creștere. Foștii securiști, acum în institutele Confucius, joacă un rol la fel de important ca și Huawei, arată o analiză Deutsche Welle.

Privit din stradă, Institutul Confucius din Sofia este greu de recunoscut. Găzduit într-un complex de clădiri care ocupă aproape întreaga stradă din centrul orașului, acesta împarte adresa cu Centrul pentru Limbi și Culturi Orientale al Universității din Sofia.

Dar, în timp ce la institutul universitar se poate ajunge printr-o simplă intrare prin spate, direct de la stația de metrou, vizitatorii Institutului Confucius din Sofia sunt separați de intrarea acestuia de o piață mare, împrejmuită cu un gard de un metru înălțime.

În mod oficial, Institutul Cultural Chinez din Sofia, la fel ca toate institutele Confucius din lume, este dedicat promovării și răspândirii limbii și culturii chineze. Programele sale sunt controlate de organizația culturală oficială externă „Hanban” (Institutul pentru educația în limba chineză).

Potrivit guvernului german, Hanban este „direct subordonat Departamentului Central de Propagandă al Partidului Comunist Chinez (PCC) (adică Biroul pentru Propagandă Externă)”, după cum reiese din răspunsul oferit unei scurte interpelări adresate de Partidul Verzilor din 2019. În Germania, conform unor articole apărute în presă (https://p.dw.com/p/42E3d), institutele Confucius sunt sub observația serviciului de informații interne – Bundesverfassungsschutz (Protecția Constituției). Evaluarea serviciului: „Institutele chineze Confucius servesc în cadrul strategiei de influență a PCC, în special pentru a răspândi o imagine impecabilă a Chinei”.

Soft power

Cum arată acest lucru în practică este prezentat într-o publicație a celor două institute Confucius din Bulgaria. Citim: „Republica Populară Chineză a găsit un răspuns de succes atât la coronavirus, cât și la recesiunea economică ce i-a urmat […] Recuperarea economică a Republicii Populare Chineze este pur și simplu impresionantă”.

În plus, analizele laudă modelul de dezvoltare al „socialismului cu caracteristici chinezești” drept o „alternativă pozitivă la neoliberalismul dominant la nivel mondial”.

Încălcările drepturilor omului, cum ar fi reprimarea violentă a protestelor în masă de către armata chineză în Piața Tiananmen în 1989 sunt respinse ca greșeli necesare și tensiuni sociale care, din păcate, apar în procesul de modernizare și care au fost rezolvate de succesorul lui Mao, Deng Xiaoping.

Coardele Stasi și cooperarea ruso-chineză

O investigație a DW arată că structurile institutelor Confucius din Bulgaria nu numai că sunt netransparente, dar prezintă și suprapuneri puternice cu cercurile pro-ruse [așa-numitele „rusofile”] și cu foști colaboratori ai Securității de Stat bulgare.

Un exemplu în acest sens este Nako Stefanov, autorul studiului Institutului Confucius, de mai sus privind presupusa superioritate a răspunsului chinez în fața virusului, dar și bagatelizarea masacrului din Piața Tienanmen.

La bază japonolog, Stefanov nu numai că a fost educat în Uniunea Sovietică în anii ’70 și ’80, dar a fost și agent al securității din Bulgaria începând din 1973. În prezent, el este un membru de rang înalt și vocal al partidului rusofil Renașterea Patriei, condus de Nikolai Malinov, un activist pro-rus bine cunoscut în Bulgaria. Stefanov a lăsat fără răspuns o solicitare de interviu din partea DW.

Prin urmare, rămâne neclar dacă acesta face parte în mod oficial din Institutul Confucius din Sofia. O altă solicitare a DW privind personalul institutului a rămas și ea fără răspuns. Doar directoarea Aksinia Koleva, care se afla în vacanță, a putut oferi informații. Koleva nu numai că este autoarea unor publicații comune cu Nako Stefanov, dar, la fel ca acesta, a fost educată în Uniunea Sovietică.

Situația este similară la cel de-al doilea Institut Confucius din Bulgaria, din Veliko Târnovo, capitala Imperiului bulgar medieval. Președintele său de onoare și membru al consiliului de administrație, profesorul Plamen Legkostup, a fost colaborator neoficial al securității statului comunist în anii 80. În 2009, în calitate de rector al universității, el i-a acordat un doctorat onorific președintelui rus Vladimir Putin pentru „contribuția sa la dezvoltarea pașnică a lumii”.

„China și Rusia par mai degrabă să coopereze decât să concureze pentru a-și exercita influența în Bulgaria”, spune Rumena Filipova, director al Institutului de Analiză Globală din Sofia. Ea este autoarea unui studiu privind influența chineză în sistemul educațional bulgar. (https://academytracker.ceias.eu/articles/2g28FMwxCHaHLZ59kBlPfb).

Studiul face parte dintr-un proiect paneuropean care analizează cooperarea educațională chineză în Europa (https://academytracker.ceias.eu/map/eu).

Filipova însăși a experimentat pe propria piele intransparența în legătură cu institutele Confucius din Bulgaria. De pildă, Universitatea din Veliko Târnovo a refuzat să furnizeze informații despre Institutul Confucius din această localitate, invocând diverse pretexte, în pofida unei cereri oficiale în temeiul legii privind libertatea de informare.

Influența Chinei în sectorul educației din Bulgaria

Există deja 141 de acorduri de cooperare între universitățile bulgare și partenerii chinezi. Numai Universitatea din Ruse are șapte universități chineze partenere care oferă diplome duble. Totuși, o astfel de cooperare educațională aparent inofensivă prezintă riscuri mari.

După cum a relevat o investigație realizată de numeroase instituții de presă, între care și DW, cel puțin 48 de universități din Germania au participat la cooperări în domeniul cercetării cu parteneri chinezi, ale căror rezultate pot fi utilizate și în scopuri militare (așa-numita „dublă utilizare”) (https://p.dw.com/p/4BUty).

În Bulgaria, constată Rumena Filipova, 24 de parteneri chinezi ai universităților bulgare ar trebui clasificați ca fiind problematici din cauza apropierii lor de armata chineză. Cu toate acestea, ea nu a putut constata că rezultatele cooperării bulgaro-chineze au fost folosite în scopuri militare.

Totuși, concluzionează Filipova, „Beijingul urmărește să își extindă influența cât mai mult posibil și să aibă conexiuni peste tot, ce pot fi folosite la nevoie”.

De pildă, universitățile bulgare lucrează la proiecte care fac parte din proiectul global de infrastructură „Noul drum al mătăsii” al Chinei. Beneficiile proiectului pentru Bulgaria și pentru întreaga regiune a Europei de sud-est sunt evidențiate în publicațiile Institutelor Confucius de către autori cu un trecut în domeniul securității statului comunist.

Huawei în Bulgaria

În ultimii ani, gigantul chinez din domeniul comunicațiilor Huawei a încheiat la rândul său numeroase cooperări în domeniul cercetării cu universități bulgare. Compania oferă burse și programe de sprijin pentru tinerele talente și dotează instituțiile bulgare cu echipamente.

„Prin această cooperare, Huawei poate sifona cunoștințe tehnice, creând în același timp dependențe tehnologice. Iar pe de altă parte, Huawei subminează în acest fel „Programul Rețele Curate””, spune Filipova. Această inițiativă, lansată de SUA, are ca scop să garanteze că noul standard internațional de comunicații mobile 5G este implementat fără tehnologie chineză nesigură.

Cooperarea Huawei în Bulgaria, precum și influența generală a Chinei, se află complet sub radarul politicii și al publicului bulgar, arată studiul lui Filipova. Acest lucru a făcut posibil între altele ca firma de telecomunicații Yettel să folosească hardware Huawei pentru rețeaua sa 5G.

Cu toate acestea, dezbaterile publice privind riscurile de securitate generate de implicarea Huawei în rețeaua 5G din Bulgaria sunt la fel de absente ca și dezbaterile privind rețelele ruso-chineze din cadrul institutelor Confucius. Iar acest lucru s-ar putea răzbuna.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Situatia nu estas mai buna in Ungaria Orbanista.

    • Nici la noi nu e mai bine. De exmplu ziarul ‘adevarul’, fosta fitzuica de propaganda ‘scanteia’ gazduieste o rubrica permanenta a „Centrul de studii sino-ruse” (?!) in care China si PCCul sunt spalate, apretate, parfumate si satisfacute cu un happy ending zilnic iar US si UE sunt afurisite cu acelasi entuziasm revolutionar.

  2. Interesant. Paneuropean proiect, deci asta e doar un episod. La punctul “Coardele Stasi și cooperarea ruso-chineză” nu se detaliază sau nu vad eu.

  3. Sa ne fereasca bunul Dumnezeu de cultura galbena !

    • Influența chinezească ar fi bună și în Românica. La ei corupții sunt executați. La ei săracii sunt singuri ajutați de guvern. Le ei statul este suplu și digitalizat. La noi domnește minciuna și hoția. Departamentul de Stat al SUA și Comisia Europeană spun că în țara noastră sunt încălcate drepturile omului. La fel ca într-o dictatură!
      Suntem cea mai săracă țară din UE și cea mai coruptă. Paradoxal cei care ne-au adus aici au salarii mari și pensii speciale. Plătite de poporul prejudiciat. Practic cine fură o duce bine și cine nu fură moare de foame. Asta este democrație? Dacă ai o pensie nespeciala de 1400 de lei ești liber? Nu! Dacă ai furat ești liber! Și ultima nedreptate: angajații statului care au pus umărul la greu la distrugerea țării primesc vaucere de vacanță iar victimele lor, pensionarii nespeciali nu primesc. Și nici săracii aduși în sărăcie de ei, nu primesc vacanțe gratuite. Asta seamănă a hoție nu a democrație! Au tupeul să se relaxeze pe banii săracilor.

  4. G4media părerea mea nu convine propagandei?

  5. Publicați ce am scris? Vream să ajut poporul să se lumineze!

    • Mulțumim, dar și lumina unui bec ne luminează mai mult. Tine influența la tine acolo, noi suntem parte din civilizatia occidentala.

  6. Știți care este problema voastră? Cu gândesc eu, gândesc majoritatea românilor. Doar că nu o spun!

  7. Știți care este problema voastră? Cum gândesc eu, gândesc majoritatea românilor. Doar că nu o spun!

  8. D-le ,,alt român” dumneata crede-mă ai nevoie de mai multă lumină decât dă un bec! Se pare că nu-ți place adevărul. Vrei sa zici că în țara noastră nu există corupție generalizată, că funcționarii statului merită privilegiile pe care și le-au dat singuri și mai vrei să spui că nu știi că Departamentul de Stat al SUA și Comisia Europeană a spus că în România sunt încălcate drepturile omului? În civilizația Occidentală din care faceți dumneavoastră parte sunt încălcate drepturile omului, este acceptată corupția generalizată și salarii la stat mai mari decât în sectorul privat(salariul mediu la stat este cu 30% mai mare decât salariul mediu în sectorul privat)? Civilizația Occidentală cum se raportează la hoție și minciună? Nu am spus că ce fac chinezii este in totalitate bine și nu am sfătuit pe nimeni sa îi copieze. Nu știu multe despre poporul chinez și se pare că nici dumneavoastră nu știți. Este suspect faptul că v-au deranjat atât de tare lucrurile spuse de mine. Atitudinea dumneavoastră arată mai de grabă că nu aveți nimic de a face cu civilizația occidentală.

    • E foarte simplu. Am trăit in dictatura și a fost rău, foarte rău, eu am prin puțin vremurile alea dar trăiesc și azi și eu consecințe, ca toată lumea, Cum spuneam, e simplu, nu e nimic suspect, nu mai vreau sa mai aud de vreun regim autoritar. E o dorința sănătoasă.

  9. Am 60 de ani și mi se pare că unii se prefac că nu au înțeles ce am scris. Ce are ce am scris eu cu răspunsul pe care îl dă,,alt român „. Nici eu nu vreau să mai aud de un regim autoritar. Dar o mare parte a românilor sunt săraci și au o viață groaznică într-o democrație ce ar trebui să fie corectă cu toată lumea. Legea ar trebui să-i apere pe toți românii. Sunt curios! Nu ați amintit deloc de problemele cu corupția, cu nerespectarea drepturilor omului. Parcă nu vă plăceau regimurile dictatoriale? Scuzați-mă dumneavoastră ori nu pricepeți ori vă faceți că pricepeți!

  10. Am o întrebare pentru dumneavoastră domnule ,,alt român” . Sunteți de acord cu ce se întâmplă azi in Romania? Dacă răspunsul este da înseamnă că o duci bine. Când o duci bine, sărăcia îți pute și viața ți se pare minunată. De ce oamenii ca voi se cred superiori, occidentali? Dacă te faci că nu vezi nedreptatea și hoția nu înseamnă că ești vre-o rasă de occidental! Câțu urăște săracii și iubește bogații! Câțu este occidental?

    • Nu sunt de acord cu foarte multe din cele ce întâmpla azi dar direcția pe care trebuie sa o luam trebuie sa fie alta decât “ influența chinezeasca”. Trebuie sa fim atenți când spunem ca nu ne place aia dar ar fi buna aialaltă, sa nu facem treceri in extreme, trebuie sa fim coerenti, am luat-o in 89 in pribegie pe drumul democrației. Suntem încă in desert. Despre mesajul scris de dvs., una e o spoiala de democrație a bugetarilor de la noi iar aialaltă e un regim așa cum e. Faci praf mințile oamenilor, care nu sunt deja făcute, cu propuneri de felul influentelor…De ce nu merge treaba la noi, sunt doar politicienii vinovati, unde greșim? Noi ar trebui sa facem sa meargă democrația și la noi, fără de influente dintr-o zona in care am mai fost o jumătate de secol și care au mare parte din vina pentru ce trăim azi.