
India declanșează războiul apei împotriva Pakistanului / ”Apa care aparţine Indiei şi curgea până acum către exterior va fi de-acum oprită” / Pakistan a fost atacat cu avioane de vânătoare / Istoria conflictului dintre cele două țări
India a declarat marţi războiul apei Pakistanului şi a anunţat că va ”tăia apa” fluviilor care izvorăsc de pe teritoriul său şi irigă Pakistanul, ca represalii faţă de un atentat sângeros comis în Caşmirul indian, relatează News.ro, care citează AFP.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Apa care aparţine Indiei şi curgea până acum către exterior va fi de-acum oprită pentru a servi intereselor Indiei şi va fi folosită pentru ţară”, a anunţat într-un discurs public premierul indian Narendra Modi.
India şi-a suspendat participarea la un tratat de împărţire a apelor, semnat în 1960 cu Pakistanul, ca represalii faţă de atentatul care s-a soldat cu 26 de morţi, la 22 aprilie, în oraşul turistic Pahalgam, în Caşmirul indian.
În pofida faptului că atacul nu a fost revendicat, New Delhi a acuzat Islamabadul, care a dezminţit categoric.
Cele două ţări se află pe picior de război după acest atentat, cel mai sângeros vizând civili comis de peste 20 de ani în partea indiană a acestei regiuni cu populaţie majoritar musulmană.
India a informat SUA pentru atac
India a atacat marți seară mai multe ținte în Pakistan, iar consilierul indian pentru securitate naţională Ajit Doval l-a informat pe secretarul de stat american Marco Rubio la scurt timp după loviturile lansate de New Delhi în Pakistan, a anunţat ambasada Indiei la Washington, relatează miercuri AFP, preluat Agerpres.
„Acţiunile Indiei au fost ţintite şi precise”, a declarat ambasada într-un comunicat, adăugând că Marco Rubio, care este şi consilier interimar pentru securitate naţională, a fost informat „cu privire la măsurile luate”.
India a lansat în noaptea de marţi spre miercuri lovituri în Pakistan, care a ripostat cu tiruri de artilerie în Kashmir, escaladarea dintre cele două puteri nucleare ajungând la un nou nivel.
Această nouă escaladare a fost declanşată de un atac care a provocat şoc în India, notează AFP.
Istoria conflictului
Cele două ţări vecine îşi dispută încă din 1947 suveranitatea asupra întregului Kashmir, regiune cu populaţie majoritar musulmană, divizată între cele două ţări.
În partea indiană a regiunii Kashmir, o rebeliune separatistă s-a soldat cu zeci de mii de victime începând din 1989. Guvernul de la New Delhi a desfăşurat acolo aproximativ 500.000 de soldaţi.
Cu câteva ore înainte de declaraţiile lui Narendra Modi, Pakistanul a acuzat India de modificarea debitului fluviului Chenab, unul dintre cele trei fluvii palsate sub control indian prin tratatul din 1960.
”Am observat schimbări pe Chenab care nu au nimic natural (…). Debitul fluviului normal a fost considerabil redus de pe o zi pe alta”, a declarat AFP ministrul Irigaţiilor din Punjab, Kazim Pirzada.
În urma deciziei indiene de supendare unilaterală a tratatului, Pakistanul avertizat că orice încercare de perturbare a debitului acestor fluvii va fi considerată ”un act de război”.
Situată la frontiera cu India, această provincie, în care se află aproape jumătate dintre cei 240 de milioane de pakistanezi, este ”inima agricolă” a Pakistanului.
Tratatul din 1960, semnat de cele două ţări născute în urma independenţei lor faţă de Imperiul britanic în 1947, împart controlul bazinului a şase cursuri de apă din Caşmir, care se unesc în aval şi formează fluviul Indus pe teritoriul pakistanez.
În India, bazinul celor trei fluvii din est – Ravi, Beas şi Sutle -, iar în Pakistan bazinul celor trei fluvii situate mai la vest – Indus, Jhelum şi Chenab, care traversează partea indiană a Caşmirului – reprezintă numai ele 80% din volumul total de apă al bazinului.
O posibilă confruntare militară la scară largă între două puteri nucleare
Documentul acordă New Delhi dreptul de a folosi fluviile împărtăşite în barajele şi culturile sale, însă îi interzice să deturneze cursurile de apă sau să altereze volumul de apă în aval.
Potrivit unor experţi, debitul fluviilor nu poate fi întrerupt pe termen lung.
Însă, potrivit centrului pakistanez de reflecţie Jinnah Institute, ”chiar şi schimbări uşoare în calendarul – mai degrabă decât în volumul – cursurilor de apă pot să perturbe sezonul semănatului şi să reducă randamentul agricol” pakistanez.
Anunţul indian intervine în contextul în care tensiunile bilaterale sunt puternice.
Numeroşi experţi şi populaţiile se tem o confruntare militară între cele două puteri nucleare, care au purat mai multe războaie.
De aproximativ zece nopţi, militari indieni fac schimburi de tiruri cu armament uşor de-a lungul frontierei care desparte cele două ţări – fără să se fi soldat cu victime până în prezent, potrivit New Delhi.
În ultimele zile, Pakistanul a efectuat, la rândul său, două tiruri de testare a unor rachete de tip sol-sol. El a tras sâmbătă o rachetă cu raza de acţiune de 450 de kilometri, distanţa care desparte frontiera pakistaneză de capitala indiană New Delhi.
India urmează să desfăşoare miercuri exerciţii de Apărare Civilă menite, potrivit Ministerului Informaţiei, să pregătească populaţia ”să se protejeze în caz de atac”.
În această atmosferă, secretarul general al ONU Antonio Guterres le-a cerut celor două ţări ”să se îndepărteze de marginea prăpastiei”.
”Este esenţial, mai ales în acest moment critic, să se evite o confruntare militară, care ar putea uşor să devină incontrolabilă”, a subliniat în faţa presei Guterres.
Iranul a angajat o misiune de mediere între cele două capitale.
După ce a fost luni la Islamabad, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi este aşteptat joi la New Delhi.
Avioane indiene, doborâte
Surse din rândul forţelor de securitate pakistaneze afirmă că au fost doborâte cinci avioane de vânătoare indiene, între care unele Rafale, de fabricaţie franceză, relatează CNN.
Cinci avioane ale Forţelor Aeriene Indiene şi o dronă au fost doborâte de Pakistan în timpul atacului lansat de India, potrivit unor surse de securitate pakistaneze.
Într-o declaraţie dată reporterilor, surse de securitate au afirmat că trei avioane Rafale, de fabricaţie franceză, un MiF-29 şi un avion de vânătoare SU-30 au fost doborâte ”ca autoapărare”. De asemenea, a fost doborâtă o dronă indiană Heron, au spus acestea.
Un al doilea oficial guvernamental din Pakistan a confirmat lista aeronavelor doborâte.
Informarea nu a precizat unde au fost doborâte avioanele sau cum.
Oficiali pakistanezi au informat anterior că au doborât trei avioane şi o dronă.
CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile şi a cerut un răspuns din partea guvernului indian.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.