G4Media.ro

Începe Săptămâna Haferland, festivalul culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania / Dansuri,…

Sursa foto: Facebook / Săptămâna Haferland

Începe Săptămâna Haferland, festivalul culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania / Dansuri, muzică, teatru, ateliere de pictură și meşteşuguri tradiţionale în mai multe localități emblematice pentru comunitatea săsească

Săptămâna Haferland, sărbătoarea dedicată culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania, se află la moment aniversar: ediţia a X-a. Festivalul se desfăşoară în perioada 29-31 iulie, în zece localități: Archita, Saschiz, Cloaşterf, Roadeş, Buneşti, Rupea, Homorod, Criţ, Meşendorf şi Viscri, informează Agenția de presă Rador.

Organizatorii au pregătit un program amplu și variat, care include muzica şi dansurile tradiţionale săseşti, spectacole de teatru, concerte în bisericile fortificate, trei baluri tradiţionale săseşti, ateliere de pictură, de olărit şi pâslit (confecționarea papucilor din pâslă), dezbateri publice, expoziţii.

Deschiderea va avea loc, vineri, la ora 10:30, la Biserica fortificată din Archita. Muzica de fanfară va prefața cuvântul de bun venit al organizatorilor şi al oficialităţilor locale, apoi preotul Johannes Halmen va face o prezentare a vieţii săseşti din această comunitate.

Jurnalistul Cătălin Ştefănescu susține, la Biserica fortificată din Saschiz, panelul „Rolul comunităţii în satele din Haferland”.

Începând cu ora 15:00, în Cloaşterf, în incinta Dominic Boutique, va avea loc un concert de jazz și o prezentare de costume tradiţionale medievale.

Iar seara va fi, aici, la căminul cultural, primul bal tradiţional săsesc, susţinut pe muzica celor de la Trio Saxones.

Sâmbătă, la Rodeş, elevii din proiectul educaţional After-School al Fundaţiei Tabaluga vor prezenta program cultural, urmat de Ansamblul Junii Săceleni din Săcele.

Biserica fortificată din Buneşti va găzdui, începând cu ora 13:30, un program cultural săsesc pregătit de comunitatea locală, iar de la ora 14:45, prezentarea „Cultura germană din Transilvania”, realizată de conf. dr. Adina Lucia Nistor.

Rupea este următorul popas din itinerariul prin Țara Ovăzului. Prezentarea arhitectei  Noémi Simó, „Rupea, oraş balnear – istorie sau viitor” va fi urmată, de la ora 17:00 de un program artistic.

De la ora 19:00, Biserica fortificată din Homorod va găzdui un concert de orgă. Seara se încheie în satul Criţ cu un bal săsesc susţinut de formaţia Schlager Taxi.

Ziua de duminică este, ca de fiecare dată, principala zi a festivalului, în Criţ. Dimineața, oaspeții vor fi întâmpinați, la Biserica fortificată, cu muzică de fanfară, iar după slujbă vor avea parte de un concert de orgă.

De la ora 13:30 va fi prezentat un program artistic săsesc ce cuprinde dansuri, muzică, teatru, ateliere de pictură pe lemn şi ceramică şi atelierele de meşteşuguri tradiţionale.

În curtea Bisericii fortificate din Meşendorf, va târgul cu produse ecologice din zonă. Tot aici, va fi prezentată  expoziţia cu obiecte şi porturi tradiţionale săseşti din colecţia particulară a Herminei Antoni.

De la ora 16:00 va avea loc un concert de orgă, iar de la 16:30 va începe un program muzical  susținut de Kulturwerk der Siebenbuerger Sachsen.

Biserica fortificată din Viscri este ultima  oprire din această călătorie de trei zile în Ținutul Ovăzului.

Aici, va avea loc, de la ora 17:00, un recital de pian susținut de Johann Markel şi o prezentare de carte Dagmar Dusil, iar de la ora 19:00 – un concert oferit de SoNoRo.

Balul săsesc din Viscri, pe ritmurile formaţiei Radu S. Band, va încheia Festivalul Săptămâna Haferland.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sper ca costumele medievale nu vor fi Dirndl din regiunile Alpilor ca cele din fotografia anexata.

  2. cit a pierdut romania prin plecarea sasilor !