G4Media.ro

Înalta Curte a respins solicitarea DNA ca procesul lui Vâlcov să înceapă…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Înalta Curte a respins solicitarea DNA ca procesul lui Vâlcov să înceapă mai devreme / Luna trecută, Instanța Supremă a amânat cu două luni procesul pe motiv că Vâlcov nu are avocat

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi solicitarea DNA de preschimbare a termenului în procesul lui Darius Vâlcov, după ce în aprilie judecarea apelului în dosarul în care consilierul premierului Dăncilă a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare a fost amânat cu două luni, până pe 11 iunie, pe motiv că inculpatul nu are avocat.

Decizia a fost luată de același complet de 5 de la ÎCCJ care a amânat pentru 11 iunie dosarul lui Darius Vâlcov, format din judecătorii Claudiu Andrei Rus, Ioana Bogdan, Hermina Iancu, Mirela Popescu şi Ioana Alina Ilie, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Vâlcov nici măcar nu s-a prezentat atunci la proces, ci a trimis instanţei o cerere de amânare pentru a-şi angaja un avocat (detalii aici).

Fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, Dariu Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Decizia de condamnare a consilierului premierului Dăncilă a fost dată în februarie 2018, însă cele trei judecătoare au întârziat un an cu redactarea motivării sentinţei.

Darius Vâlcov, unul dintre creatorii programului de guvernare al PSD, a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări, mai scrie Agerpres.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

DNA mai arată că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.

Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

În dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei. Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600.000 lei, care a rămas în contul unei societăţi comerciale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. După 8 ani ăsta nu are avocat? :)))) judecătorii sunt ăia independenți? Asta înseamnă să fii mafiot nu prosteala aia după net.

    • Are avocat, doar e din Slatina, unde sunt rusii la ghidoane la ALRO. Avocatul lui i-a spus ca trebuie sa scoata RO din UE.

  2. Ce concluzie se poate trage privind pozitionarea judecatorilor in acest caz?

  3. Corupti la toate nivelurile!!!!

  4. „Instanța Supremă a amânat cu două luni procesul pe motiv că Vâlcov nu are avocat”. Asta-i motiv de amanare? Cine n-are avocat se apara singur.
    Justitia mafiotilor !!!!!!!

  5. Alo, postaci, faceți o cheta să luați un avocat la domnul’ . Amărât bietul de el….

  6. E meritul vitelor care au votat cum au votat.

  7. vedeti cum criminalii iau statul la misto, daca esti om simplu atunci esti pedepsit, faci puscarie daca furi un sac de cartofi, daca esti guvernant mafiot faci pipi pe Romania

    • Suntem proști cu toții, despre ce vorbim!?Mergeți la vot frate, numai așa se poate schimba ceva, acest vot pe 26 este fff important!

  8. Suntem proști cu toții, despre ce vorbim!?Mergeți la vot frate, numai așa se poate schimba ceva, acest vot pe 26 este fff important!

  9. Mergeți la vot, 26 05 2019, numai așa se poate schimba ceva!

    • Ca bine zici matale, tanti Florico, hai cu totii la vot, in 26 mai.Asa, da ia spune-ne matale pe cine sa votam, ca vad ca le stii pe toate.Deci, daca nu-i mai votam pe ai lui Dragnea, ca „e mafioti”, sa inteleg ca ar fi bine sa-i votam pe ai lui Iohannis, ca astia „e cinstiti”! Valeleu, muica!Pai la cat a furat ciolannis si ai lui,intr-un an, ii cumpara pe pesedei cu tot ce au furat astia de la lovilutie incoace si le mai raman parale sa plateasca si toata datoria Romaniei de la fmi, si ar mai ramane si cu o caruta de parale!
      Tanti Florico, cam pute a #rezist in postarile matale, iar gloata asta a #rezistentilor a invatat o singura lozinca pe care o tot vantura pe sub nasul naivilor: „jos psd-ul, jos ciuma rosie”!!!
      Adica, ciuma rosie de moda noua, neomarxistii #rezist, care sustin instaurarea comunismului de tip nou, comunismul total si absolut(in care niciun muritor de rand nu are ceva in proprietate) e suparata foc si para pe vechea ciuma rosie, fostii comunisti, cu sau fara carnete de partid, care fura ce se poate dar mai lasa si altora cate o faramitura, sa manance si gura lor ceva!
      Curat murdar, tanti Florico si s-auzim numai de bine!

    • transmite la partid, lingaule: m..e p$d!

  10. Inalta Curte a judecat deja. Considera ca trebuie sa astepte termenul de prescriere a faptelor lui Valcov ca sa dea verdictul ca faptele s-au prescris.

  11. Este un kkt de chichita asta. Din momentul in care s-a stabilit data primei infatisari ai tot timpul pentru asta. Daca la prima infatisare nu ai avocat inseamna ca te reprezinti singur si cu asta procesul merge mai departe. 2 luni termen pentru angajarea unui avocat? Alo, presa, cate procese are pe rol ICCJ si cati judecatori? Asa de ocupati sunt? Care este termenul maxim pentru a redacta o sentinta?

  12. faza e urmatoarea: amanarea e de fapt pana in toamna :)) la urmatorul termen va fi vacanta plus nu e avocatul pregatit, deci urmatorul termen: sf. lui septembrie :))