G4Media.ro

Înalta Curte a respins retrocedarea clădirii Liceului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe

Înalta Curte a respins retrocedarea clădirii Liceului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi restituirea clădirii Liceului Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, printr-o sentință definitivă, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI purtătorul de cuvânt al instanţei.

Sentinţa vine după ce completul de judecători a amânant de trei ori pronunţarea. Din minuta sentinţei reiese că Înalta Curte a declarat nefondat recursul înaintat de către Biserica Reformată .

Reamintim că în 2014 deputatul Marko Attila a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedării frauduloase a imobilului Székely Mikó. Iniţial, Marko Attila fusese condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar cu executare. Deputatul UDMR, fugit între timp în Ungaria, a fost acuzat de DNA de abuz în serviciu în acelaşi dosar cu şefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori și citat de TVR, în cursul anului 2002, cei trei inculpați au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, iar în această calitate au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realității, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe și l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Retrocedarea s-a făcut cu încălcarea atribuțiilor celor trei inculpați în cadrul comisiei.

Imobilul în discuție a avut destinația de școală din momentul edificării construcției și în prezent include două instituții de învățământ, respectiv Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe și Liceul Teologic Reformat. Ministerul Administrației Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acțiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, și a cărții funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Prin această modalitate, inculpații au prejudiciat statul român aproximativ 1,3 milioane de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Foto: Liceul Szekely Miko (Sursa: Radio Cluj)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Deci se poate !!
    Retocedările ilegale, din păcate, reprezintă unul din cele mai mari jafuri comise împotriva României. Iar UDMR-ul a fost foarte activ în pretenții cu acte false.
    UDMR este, înainte de toate, o asociație de infractori iar biserica reformată și-a oferit serviciile din ură față de România.

  2. Nu crede tot ce citesti Ionic. Este un articol copy – paste din diverse surse. „Ministerul Administrației Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acțiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, și a cărții funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.” – Dar in 1990 care institutie a emis carte funciara in limba maghiara in Romania? Nu vezi ca ceva nu-i in regula?