G4Media.ro

În Parlament sunt două proiecte de vot prin corespondență: USR propune extinderea…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În Parlament sunt două proiecte de vot prin corespondență: USR propune extinderea acestei posibilități și pentru românii din țară / PNL vrea și vot electronic, dar limitează opțiunea exclusiv la românii din diaspora

În Parlament există în acest moment două inițiative legislative privind votul prin corespondență, una aparținând USR și care vizează extinderea posibilității de a vota de la distanță și pentru românii din țară, iar un al doilea proiect aparținând PNL, care propune și introducerea votului electronic, dar care limitează această opțiune exclusiv pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Ambele proiecte au fost înregistrate la Parlament anul trecut și au fost respinse de Senat, prima cameră sesizată. Inițiativele sunt acum în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, putând fi puse oricând, inclusiv săptămâna viitoare, pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final. Camera Deputaților este for decizional.

În România există o lege a votului prin corespondență (L288/2015), dar aceasta vizează doar alegerile parlamentare și exclusiv românii cu domiciliul în străinătate. Actul normativ a fost adoptat în 2015 și aplicat, pentru prima și singura oară, la alegerile parlamentare din 2016, dar, din cauza procedurilor complicate pe care românii din diaspora trebuiau să le îndeplinească pentru a putea vota prin corespondență, actul normativ a fost un eșec. S-au înscris în registrul electoral doar 8.889 de persoane și au votat abia 4.561, în condițiile în care în afara granițelor sunt, potrivit estimărilor, în jur de 4 milioane de români.

Un al treilea proiect, privind exclusiv votul electronic, a fost înregistrat de USR la Senat în martie anul acesta, dar nu a apucat încă să intre în dezbatere (vezi aici o descriere detaliată a inițiativei).

Propunerea USR: Extinderea votului prin corespondență și pentru românii din țară, nu doar pentru cei din diaspora

Inițiativa legislativă depusă de USR în primăvara anului trecut aduce două mari noutăți:

  • posibilitatea ca și românii din țară să poată vota prin corespondență
  • introducerea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale, pe lângă cele parlamentare (Senat și Camera Deputaților), așa cum prevede limitativ legea din 2015

De asemenea, alte propuneri vizează debirocratizarea procedurilor de înscriere în registrul electoral și schimbarea modalității de transmitere către alegători a documentației necesare votării prin corespondență

În expunerea de motive a inițiativei, parlamentarii USR arată că legea din 2015 este ineficientă din următoarele cauze: restrângerea posibilității de exercitare a dreptului de vot prin utilizarea serviciilor poștale doar la categoria cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, birocratizarea excesivă la momentul transmiterii cererii prin care alegătorul își exprimă intenția de a vota prin această modalitate, insuficienta și inexacta informare a alegătorilor cu privire la etapele și termenele corespunzătoare votului prin corespondență, neîncrederea alegătorilor în serviciile poștale din România, la care se adaugă numeroasele lacune și necorelări din lege.

Pe 3 octombrie 2018, inițiativa legislativă a fost însă respinsă cu 72 de voturi ”împotrivă”, 28 de voturi ”pentru” și o abținere.

Propunerea PNL: Introducerea votului electronic și extinderea acestei modalități de a vota la alegerile prezidențiale și la cele europarlamentare

Inițiativa legislativă depusă de PNL în octombrie anul trecut introduce mai multe noutăți față de proiectul USR, dar limitează posibilitatea de a vota electronic sau prin corespondență exclusiv pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Potrivit inițiativei PNL:

  • se introduce votul electronic, definit ca lternativa echivalentă la exercitarea dreptului de vot prin prezența la secția de votare, în care se utilizează serviciu electronic special creat și exclusiv dedicat de statul român exercitării dreptului de vot, prin mijloace electronice, de către cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate
  • se extinde posibilitatea de a vota electronic sau prin corespondență la alegerile prezidențiale și europarlamentare, pe lângă cele pentru Senat și Camera Deputaților, cum prede legea din 2015
  • posibilitatea de a vota electronic sau prin corespondență este dedicată exclusiv românilor din diaspora

Potrivit propunerii, înscrierea în registrul electoral a celor care doresc să voteze electronic se face la fel ca pentru votul prin corespondență. După înscriere, se expediază solicitantului, în plic sigilat, o parolă de acces la platforma care se creează și se implementează de către Autoritatea Electorală Permanentă în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Externe, intitulată E-VOT. În ziua desfășurării scrutinului, votantul va introduce parola de acces, iar după validarea acesteia, își exercită votul.

Pe 18 martie anul acesta, Senatul a respins inițiativa liberalilor. Au fost înregistrate 63 de voturi ”împotrivă” și 23 ”pentru”.

Ambele proiecte, atât cel al USR, cât și cel al PNL, se află în Camera Deputaților, forul decizional.

Joi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a propus la o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, asigurarea securităţii cibernetice şi protecţia datelor cu caracter personal, iniţierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituţional care să vizeze identificarea soluţiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite.

Propunerea lui Mitulețu vine la o zi după anunțul președintelui Klaus Iohannis de miercuri că va înfiinţa la nivelul Administraţiei Prezidenţiale o comisie mixtă în care vor fi invitaţi să participe reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

”Aceste probleme trebuie rezolvate urgent fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidenţiale. Şi fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei Prezidenţiale o comisie mixtă, care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluţii şi de a propune soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări – Parlamentului, Guvernului, AEP, în principal”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Votul electronic îl găsesc mai important decât cel prin corespondență și să fie pentru toți alegătorii și pentru toate alegerile. Numărul votanților, îndeosebi al celor mai bine informați, ar crește în felul ăsta, cu siguranță.
    Probabil sunt greu de găsit soluțiile de securitate, mai ales că interesul de a hack-ui voturi este foarte mare. Dar se pare că țări ca Estonia au reușit; nu văd de ce nu am putea și noi.

    • e imposibil sa nu se gaseasca o modalitate sigura. cum se face la cumparaturi online cu cod sms primit pe tel? de ce nu se poate face si aici? sau poate alta solutie. dar ceva sigur se poate gasi. toti avem telefoane smart. e chiar asa greu? nu se vrea, e clar.

    • vot electronic pentru toata lumea.
      ce-i atat de greu? trebuie sa se poata.
      probabil trebuie pastrate si sectiii fizice, mai ales la tara, dar cetateanul sa poata alege intre una si alta. diminuam costurile foarte mult.
      va spun eu de ce le e frica. le e frica ca s epot organiza referendumuri foarte usor.
      deasemenea si initiativele cetatenesti sa poata fi stranse tot electronic . ce atatea mii de oameni cu liste in mana?
      chiar ne batem joc de populatie?

    • Votul trebuie să fie anonim în timp ce cumpărăturile trebuie să nu fie anonime. E o diferență de premise, de-aia nu se poate implementa la fel.

    • Votul electronic duce la dispariția confidențialității. Imediat îți dă primarul din sat 50 lei să stea în spatele tău când votezi. După faza cu UDMR nu mă mai mira nimic. E o prostie. In plus daca îl hackuiesti câștigi milioane de voturi. Daca se organizează bine o data la câteva luni/ani nu e un efort mare să votezi

  2. Votul prin corespondenta este o idiotenie, in Spania exista si nu se inghesuie nimeni sa-l foloseasca .
    Este exact ce vrea PSD ca sa evite votul electronic si nu pricep de ce USR insista cu el.
    In schimb votul electronic ar ajuta foarte mult diaspora .

    • Din moment ce pot plăti online în toată lumea, prin internet banking, nu înțeleg de ce nu pot vota online printr-o procedură similară, simplă, cu cod trimis prin sms.

      Nu înțeleg nici de ce votul electronic ar urma să fie aplicabil doar românilor din străinătate.

      Votul prin corespondență poate fi util pentru acele persoane care nu utilizează internetul sau care nu doresc să-și facă public numărul de telefon.

    • Problema votului în țară a fost că 1 din 8 români a votat pe liste suplimentare acesta fiind motivul cozilor si cauza pentru care mulți nu au votat.

    • @Corneliu nici un om sanatos la cap/cinstit nu intelege …. dar un HOT de PNL, PSD, ALDE, UDMR, PMP care isi dau voturile de la unul la altul, stie de ce nu vrea

  3. Probabil, PSD va amâna până când se va termina metroul de Otopeni.

  4. Gorghiu taia panglici la azile de batrani inexistente impreuna cu secureanu, la inceputul erei psd din ultimii ani pnl votau si ei ciopartirea legilor, orban a facut reclama referendumului, dar nu asta, cel trecut pt traditionali, la asta nu i am auzit glasul eu am urlat in strada psd si pnl aceeasi mizerie. Sa nu uitam cine e Pnl, nomal ca nu vor vot electronic decat la cei cu rezidenta, cei established, restul nu, adica toti tinerii nu:))) ca nu mai vor fi ei la putere

  5. Vot electronic pentru toata lumea! Este singura solutie de Viitor IAR usr si pnl-pmp trebuie sa lupte pe viata si pe moarte pentru implementarea ei.

  6. In acest moment cel mai bun lucru pentru cele doua partide este, sa se aseze la masa si sa faca un proiect comun cu care sa mearga de urgenta in Parlament. Problema este ca trebuie sa-si asigure si voturile necesare pentru a trece legea.

  7. PNL vrea pentru hotia lor, sa fie doar pentru diaspora.

    alegerile parlamentare, primarie (unde trebuie sa fii fizic prezent in localitate) sunt diferite de cele europarlamentare, referendumuri, presedinte (unde poti vota oriunde).

    un vot electronic, va permite celor din diaspora/delegatie/la munca in ziua respectiva/care locuiesc in alta locatie decat cea de domiciliu, sa poata vota pentru localitatea unde de fapt stau.

  8. Votul, este unul dintre putinele locuri, unde este obligatoriu sa fii prezent fizic.
    Desigur ca este usor de instaurat un vot electronic. Insa absolut nimic nu poate demonstra ca tu esti cel care este Fizic, cel care voteaza.
    De aceea exista doar vot fizic.

    In tarile europeene cu populatie de 50, 60, 70, 80 de milioane de persoane, nu exista problemele organizatorice ale Romaniei, nu exista cozi interminabile, etc.
    Este extrem de usor sa organizezi alegeri, avand scoli in majoritatea localitatilor, cu exceptia catorva catunuri izolate. Urna mobila, exista, insa nu este acompaniata doar de 1-2 persoane, ci de observatori si numai in cazuri speciale (spitale, etc)

    Nu am posibilitatea de a vota in Romania si nu cunosc procedura efectiva a votului.

    Insa va pot expune, procedura in tara mea, in Franta :
    -intri la vot (in scolile unde sunt organizate birourile de vot)
    -mergi la 1a masa, cea cu buletine de vot; ti se verifica identitatea si se bifeaza in registrul de vot
    -iei cel putin 2 buletine de vot si intri in izoloir; introduci buletinul in plic; pastrezi buletinele neutilizate, sau le arunci in pungile de hartie de langa izoloire
    -iesi din izoloir si mergi la masa a 2a, cea cu urna de vot; iti este verificata iarasi identitatea, ti se pune stampila pe cartea de elector, semnezi registrul de vot si introduci votul in urna

    Totul, dureaza maxim 3-4 minute.

    Exista mese A-K si mese L-Z. Exista multe birouri de vot. Nu am intalnit niciodata, cozile pe care le-am vazut in pozele din Romania. Sau cand am vazut coada in fata ambasadei Romaniei aici, la Paris.

    Din momentul in care se deschid mai multe birouri de vot, pentru a nu exista cozi imense, in functie de numarul de alegatori, stiindu-se exact numarul de alegatori, nu vad care pot fi problemele?

    Curaj voua