G4Media.ro

Grecia va introduce pentru prima oară votul prin corespondență la alegerile europarlamentare…

Foto: Parlamentul European

Grecia va introduce pentru prima oară votul prin corespondență la alegerile europarlamentare din iunie pentru a combate absenteismul

Buletinul de vot prin corespondență va fi folosit pentru prima dată în Grecia la alegerile europarlamentare din iunie, după ce proiectul de lege va fi votat în Parlament, a anunțat guvernul, citat de publicația Ekathimerini. Proiectul de lege relevant al ministerului de interne este postat pentru consultare publică până la 10 ianuarie, urmând să fie depus în parlament la scurt timp după aceea.

Guvernul speră că votul prin corespondență va reduce rata de abținere la vot, deoarece oferă o alternativă pentru mai multe categorii de alegători cărora le este dificil să se prezinte personal la un centru de votare: persoanele în vârstă, cei cu dizabilități, lucrătorii sezonieri și studenții, printre alții.

În afară de alegerile europene, sistemul de trimitere prin corespondență va fi aplicat și la referendumurile naționale, în special pentru alegătorii cu domiciliul în străinătate, întrucât pentru alegerile europarlamentare din iunie nu vor fi înființate centre de votare în străinătate. Sistemul nu va fi aplicat în cazurile în care se organizează alegeri duble în aceeași zi: de exemplu, atât alegeri naționale, cât și alegeri pentru Parlamentul European, sau alegeri naționale și referendum național.

Alegătorii care doresc să trimită buletinul de vot prin poștă trebuie să se înregistreze pe listele speciale puse la dispoziție online de ministerul de interne, după ce proiectul de lege va trece de Parlament. Înregistrarea va fi accesibilă prin intermediul platformei unificate a administrației publice (gov.gr), al centrelor de servicii pentru cetățeni (KEP) sau al autorităților diplomatice grecești din străinătate.

Alegătorii vor trebui să facă acest lucru cu cel puțin 40 de zile înainte de alegeri – de exemplu, pentru alegerile europene din 9 iunie, termenul limită pentru înregistrare este 28 aprilie. Alegătorii sau reprezentanții legali vor ridica personal buletinele de vot și plicul de corespondență în locuri publice sau private, păzite de poliție și supravegheate de televiziuni cu circuit închis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...