G4Media.ro

În județul Alba începe testarea în masă pentru coronavirus prin metoda „pooling”…

sursa foto: Florina Raicu

În județul Alba începe testarea în masă pentru coronavirus prin metoda „pooling” / DSP: Beneficiile metodei sunt economisirea resurselor și depistarea din timp a unui posibil focar

Direcția de Sănătate Publică Alba demarează prin laboratorul propriu testarea în masă: vor putea fi realizate zilnic până la 4.000 de teste, prin metoda ”pooling” utilizată la nivel internațional, au transmis miercuri, reprezentanții instituției. Metoda se aplică deja în județul Bihor încă din data de 9 aprilie, însă rezultatele aplicării acestei măsuri nu au fost anunțate public până acum.

Săptămâna viitoare ar trebui să înceapă testarea la scară largă a populației din județul Alba.

Metoda ”pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și pe cele de cercetare științifică derulate de echipa de cercetători a Universității Ben-Gurion din Israel.

Ce presupune metoda. Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâția subiecți, astfel că se poate ajunge la testarea chiar și a 4.000 de persoane pe zi.

”În acest demers DSP Alba colaborează și cu cercetători români, pentru îndrumare și consultanță (…) Testarea de tip ”pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private. Bugetul alocat de Ministerul Sănătății va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului național”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusă în acest proiect, iar Primăria Alba Iulia a demarat deja o achiziție pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop.

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiștii epidemiologi ai DSP Alba. Reprezentanții instituției spun că, într-o primă fază, testarea se va adresa angajaților din instituțiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuși riscului. Cu timpul, ne propunem să extindem testarea și la populație.

Cum funcționează. Există mai multe modalități de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică, potrivit lui Sinea. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive.

”Prin implementarea metodei ”pooling” va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire al virusului. DSP Alba va elabora un model științific de realizare a eșantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populației. Au fost identificate două principale beneficii ale implementării acestei metode: una de ordin financiar, și anume economisirea de resurse, precum și depistarea din timp a unui posibil focar”, se precizează într-un comunicat al DSP, transmis miercuri.

În județul Alba au fost depistate până acum 177 de persoane infectacte cu coronavirus. Dintre acestea, 107 s-au vindecat, iar 10 au decedat.

Marți, în județ au fost prelucrate în total 384 de teste, iar de la începutul perioadei de testare, în județul Alba au fost realizate 6.979 de teste.

Sursa foto: Florina Raicu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. dar unde o sa bage pe toti ghinionistii? la hotel?
    ce fac cu minorii despartiti de parinti?

    • ca degeaba dati exemplu cu Israelul, ei nu baga la arest pozitivii. nici coreeni, nici alte tari cu testare in masa.
      smecheri , au invatat de la Cercel & Firea. spera sa gaseasca cateva zeci de mii de asimptomatici sa faca bani din institutionalizarea lor pana la alegeri.

  2. De ce nu incep in Suceava?
    Ca acolo e zona rosie

  3. au voie?
    le da voie Orban voie?
    normal
    este conducere PNL … la Bucuresti era PSD!

    • Tonul este sugubat, putin ironic.
      Dar treaba este mult mai serioasa. Daca testul este necesar, daca testarea are o utilitate pentru politica de sanatate publica, atunci FAPTUL CA ORBAN L-A INTERZIS IN BUCURESTI, din motive de primar PSD, este o crima. Este un act politic indreptat impotriva eforturilor de zadarnicire a bolilor.
      Guvernul PNL este unul criminal.

    • mai usor cu speculatiile.

      Sa incerce mult iubita primarita sa pune in aplicare treaba si daca se loveste de Orban, sa ne anunte.

    • „ne”, in sensul de public :))

  4. Nu e „pooling”, ci e POLLING, de la verbul „to poll”, si e termen consacrat in statistica, teoria sistemelor, informatica, electronica, etc.

    • Mea culpa, este posibil sa fie „Pooling”, de la ideea ca se amesteca sample-uri de la mai multe persoane.

  5. E aproape sigur pooling, pentru ca se fac teste RT-PCR, care sunt relativ scumpe si dureaza mult, si numarul de infectati in judet e foarte mic, ceea ce face testele de anticorpi inutile.

    Testele de anticorpi pot fi folosite direct, prin sondaj, pentru ca sunt mult mai ieftine si mai rapide. Pe de alta parte, in general au o rata foarte mare de rezultate fals pozitive, astfel incat poti sa obtii rezultate concludente numai daca numarul real de infectati (pe care incerci sa-l afli) e peste 10%.

    Pe de alta parte, sistemul asta de pooling cu puteri ale lui 2 merge numai daca numarul de teste pozitive e foarte mic, la multe teste pozitive consumi 2x teste ca sa-i gasesti pe toti. Exista si alte sisteme de pooling, care tolereaza o rata mai mare sau mai mica de teste pozitive:

    https://www.smarterbetter.design/origamiassays/default/choose_assay