G4Media.ro

În Japonia, guvernul se autofelicită, în ciuda lipsei de transparență. Premierul este…

sursa foto: Pixabay.com

În Japonia, guvernul se autofelicită, în ciuda lipsei de transparență. Premierul este mulțumit de lupta împotriva epidemiei, dar a anunțat luni prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii mai

Există veteranul Shigeru Omi, vocea expertului, care se află nesmintit lângă premierul japonez Shinzo Abe la conferințele sale de presă privind gestionarea crizei coronavirusului. Există „Unchiul 8 zecimi”, profesorul Hiroshi Nishiura, poreclit astfel din cauza strategiei sale de „reducere a contactului uman cu 8 zecimi” pentru a face față epidemiei. Aceste două figuri sunt purtătorii de cuvânt ai ”senmonka kaigi”, comitetul de specialiști cu care guvernul japonez s-a înconjurat în situația de pandemie. Acest grup de lucru a fost garantul lui Abe când a declarat starea de urgență pe data de 7 aprilie sau când a prelungit-o până la sfârșitul lunii mai.

Ei cer, Abe pune în practică. Nimic, spune Abe, nu este decis fără avizul acestor experți. Guvernul reia declarațiile acestora cuvânt cu cuvânt. Și invers. Astfel, elementele limbajului se rotesc într-o buclă. Evitați „overshoot” (explozie în numărul de cazuri dincolo de capacitatea spitalului), evitați „3 mitsu” (situația de proximitate care facilitează infectarea), nu recurgeți la „lockdown” (izolare totală).

O problemă ar fi că opiniile acestor experți autorizați și ale medicilor din domeniu sau din afara bolilor infecțioase nu sunt întotdeauna asemănătoare. Ba chiar, uneori, se bat cap în cap, și nu de puține ori experții fac schimb de ”amabilități” prin intermediul mass-media sau al rețelelor de socializare.

Tensiunea din spitale

Contradicțiile sunt numeroase, dar trebuie să recunoaștem că Japonia se descurcă oficial mult mai bine decât unele țări europene. Fără a-și obliga cetățenii să rămână acasă, Tokyo înregistrează puțin peste 15.000 de cazuri de Covid-19 și puțin peste 500 de morți. Totuși, aceste cifre nu spun nimic despre tensiunile din spitalele din Tokyo, unde chiar și efectuarea unui test este o provocare: „A trebuit să sun de multe ori în zadar, a trebuit să aștept zile bune înainte de a face un test PCR. Testul a fost pozitiv, și atunci a trebuit să lupt din nou pentru a fi internat”, povestește un bărbat de 50 de ani care și-a revenit după două internări în spital.

„Am întâlnit cu toții această dificultate de a obține un test pentru pacienții pentru care consideram că este necesar. Așa că am decis să înființăm propriile noastre centre de testare PCR”, a declarat președintele Asociației medicilor din Tokyo, Haruo Ozaki.

Mai multe persoane au murit înainte de a fi testate sau în așteptarea rezultatelor promise la o săptămână după prelevare, recunoaște comitetul de experți. „Există o întârziere de 4 sau 5 zile înainte de a primi rezultatele”, confirmă Takuma Kato, care lucrează la Ministerul Sănătății. Controversa privind prea puținele teste PCR (aproximativ 8.000 pe zi pentru ultima lună) este de lungă durată. Expertul Shigeru Omi recunoaște „că nu avem o imagine de ansamblu asupra realității contaminării”, dar asigură „că putem vedea în continuare tendințele generale”.

„Date provizorii”

Experții externi ai senmonka kaigi, cum ar fi Kentaro Iwata sau Kenji Shibuya, consideră că strategia de urmărire și stingere a focarelor a fost valabilă la început, dar că acum este necesară schimbarea modului de operare, pentru a putea identifica și izola chiar și cele mai puțin simptomatice cazuri. O altă problemă care a fost subliniată pe scară largă a fost lipsa de transparență a datelor comunicate.

Nimeni nu este în măsură să calculeze cu exactitate raportul dintre cazurile pozitive și numărul de persoane testate, astfel încât este imposibil de măsurat evoluția. Numărul deceselor este scăzut, dar este discutabil faptul că excesul de mortalitate înregistrat în martie și începutul lunii aprilie a fost pus pe seama gripei. „Sunt doar date provizorii”, răspunde Ministerul Sănătății.

În ciuda prelungirii stării de urgență ca urmare a faptului că presiunea asupra spitalelor persistă, Shinzo Abe este destul de mândru: „Țara noastră a reușit, datorită tehnicilor sale de a urmări focarele de infecție, să pună capăt primului val de coronavirus, cel din Wuhan. Numărul de persoane afectate de cel de-al doilea val în curs, cel care a tranzitat Europa, a trecut de vârf și este spre final. Această lună mai este luna în care vom pune capăt acestei epidemii și luna care ne va permite, de asemenea, să fim pregătiți pe deplin pentru următoarea epidemie”.

Abe a felicitat și s-a felicitat pentru disciplina populației, care a respectat apelurile de a rămâne acasă fără a fi nevoie de sancțiuni.

Sursa: Liberation / Autor: Karyn Nishimura / Preluare via Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...