G4Media.ro

În China, bacteriile și virușii eliberați de topirea ghețarilor îi îngrijorează pe…

Foto: Anurag Linda, Uniunea Europeană de Geoștiințe

În China, bacteriile și virușii eliberați de topirea ghețarilor îi îngrijorează pe oamenii de știință

Ghețarii sunt ca niște congelatoare uriașe, care păstrează o cantitate impresionantă de microbi, bacterii și viruși timp de zeci de mii de ani. Acest ecosistem a rămas neschimbat și conservat din Epoca de Gheață, dar încălzirea globală pune acum sub semnul întrebării această metodă de conservare, relatează Franceinfo.

Topirea ghețarilor eliberează o masă de microbi și bacterii în atmosferă, în special în Tibet, la poalele munților Himalaya. Cercetătorii chinezi specializați în știința criosferei lucrează acolo, la o altitudine de peste 6.500 de metri.

Acești microbi și bacterii constituie o resursă științifică neprețuită care, într-un fel, dispare în aer odată cu topirea ghețarilor. Cercetătorii de la Institutul chinez de resurse ecologice și de mediu și-au dat seama că trebuie să acționeze foarte repede, așa că prelevă mostre din gheață pentru a recupera microbii și bacteriile și pentru a preveni dispariția lor pentru totdeauna. Comunitatea științifică este conștientă că are o resursă foarte prețioasă, care moare sub ochii săi din cauza căldurii.

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de apariția unor noi pandemii: anumiți viruși și bacterii, care au rămas adormiți din cauza frigului, s-ar putea trezi și ar putea reprezenta o amenințare pentru animalele sălbatice, dar și pentru oameni.

Unul dintre cercetătorii chinezi explică faptul că un virus găsit pe o carcasă de animal din ghețar a fost izolat în laborator. Acesta era încă activ. Același cercetător subliniază că un virus necunoscut, foarte patogen, care ar fi eliberat odată cu topirea gheții, ar putea infecta oamenii.

Alți oameni de știință cred că următoarea pandemie ar putea proveni de la topirea ghețarilor. Acesta este, de asemenea, unul dintre obiectivele acestei cercetări din Tibet: identificarea tuturor acestor virusuri în vederea prevenirii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...