G4Media.ro

Impopular și divizat, guvernul Scholz este mai slab ca niciodată după alegerile…

Sursa Foto: Twitter/ Olaf Sholz

Impopular și divizat, guvernul Scholz este mai slab ca niciodată după alegerile regionale din Bavaria și Hessa

Guvernul lui Olaf Scholz, măcinat de diviziuni, apare luni mai slab ca niciodată, după o înfrângere severă în două alegeri regionale care au confirmat ascensiunea extremei drepte, trasmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Verdictul urnelor este „dezastruos” pentru coaliție, a subliniat săptămânalul Der Spiegel, în urma scrutinului desfășurat duminică în Bavaria (sud), cel mai bogat land german, și în Hessa (vest), unde se află Frankfurt, sediul Băncii Centrale Europene (BCE).

În aceste bastioane conservatoare, Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului, Verzii și liberalii din FDP sunt, așa cum era de așteptat, învinși de dreapta, dar și de AfD, formațiunea de extremă-dreapta, care ar urma să ocupe locul al doilea.

Pentru FDP, rezultatul a fost clar: partidul nu a reușit să obțină cele 5% necesare pentru a rămâne în parlamentul bavarez și ar putea pierde similar și în Hessa.

La jumătatea mandatului său, guvernul lui Olaf Scholz este aspru sancționat de un electorat îngrijorat de criza industrială și de reapariția problemei migrației.

AfD, „pe drumul cel bun”

„Pierderea sprijinului este atât de evidentă” încât guvernul „va fi obligat să își revizuiască cursul actual”, afirmă Der Spiegel.

O autocritică inițiată deja de liderul SPD Lars Klingbeil, care vede înfrângerea ca pe „un semnal pentru cele trei partide” pentru a le determina „să se ocupe mai repede” de problemele cu care se confruntă germanii.

Avansul clar al AfD în aceste două landuri, care întruchipează o Germanie prosperă și încrezătoare, este un șoc.

„Nu se mai poate spune că (AfD) este un partid care este puternic exclusiv în estul” țării, unde se află regiunile din fosta RDG, adesea defavorizate din punct de vedere economic, subliniază cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Co-liderul AfD, Alice Weidel, a interpretat rezultatele ca fiind „o pedeapsă” pentru guvern și „un vot pentru schimbare”.

„Suntem pe drumul cel bun”, a spus ea.

Acest partid anti-imigrație, care critică, de asemenea, măsurile de protecție a climei ca fiind costisitoare și restrictive, și-a confirmat creșterea în sondajele naționale. Cu doi ani înainte de următoarele alegeri legislative, el se situează în prezent între 20% și 22% din intențiile de vot, în spatele Uniunii Creștin-Democrate (CDU), de dreapta.

AfD a beneficiat de faptul că campania s-a axat în mare parte pe criticile la adresa coaliției aflate la putere din decembrie 2021, care a fost afectată de dispute neîncetate.

Temerile legate de o nouă criză a migrației, precum cea din 2015, se află, de asemenea, în topul preocupărilor alegătorilor, potrivit sondajelor de opinie, din cauza creșterii numărului de sosiri de solicitanți de azil în ultimele luni.

Performanță „foarte dezamăgitoare”

În Hessa, ministrul de interne Nancy Faeser, care a condus lista social-democrată, a suferit un eșec major: SPD (15%) s-a clasat în urma AfD (aproximativ 18,5%), la egalitate pe locul trei cu Verzii, actualul aliat junior în guvernul regional.

Partidul lui Olaf Scholz se află la mare distanță de Uniunea Creștin-Democrată (CDU), condusă de un candidat necunoscut, Boris Rhein, care are 34,2%, în creștere bruscă față de 2018 (27%).

„Din păcate, nu am reușit să ne impunem cu temele noastre. Este o prestație foarte dezamăgitoare”, a recunoscut ministrul, un greu al guvernului, care intenționează să își păstreze portofoliul în pofida criticilor opoziției.

În Bavaria, fulminantul șef al guvernului Markus Söder a câștigat, dar cu un rezultat ușor mai slab (36,4% la 36,6%) și cel mai slab din ultimii peste 70 de ani pentru partidul său, Uniunea Creștin-Socială (CSU), avatarul regional al CDU.

El s-a declarat „mulțumit” de rezultat, care îi va permite să formeze „o majoritate stabilă și puternică” cu actualul său partener, Alegătorii Liberi (Freie Wähler), un partid foarte conservator cu o puternică prezență în mediul rural, care ar urma să obțină aproximativ 15% din voturi.

AfD (aproximativ 16%) ar urma să se claseze și aici pe locul al doilea, în fața Verzilor (14,6 la 14,9), în timp ce SPD, cronic slab în acest land, cade și mai mult (aproximativ 8%).

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. pe intelesul românilor, adio schengen din 2024 incolo. nu se va opune austria ci direct germania

    • Neaaaah!!! Cu CDU la putere, Romania are mai multe sanse si PSD + AUR la noi la putere. Suna extrem de naspa, stiu, dar o sa vedeti ca o sa avem mai multe sanse.

    • M-am suparat si eu pe austrieci dar , daca stai sa te gandesti noi suntem de vina cu voturile noaste de c…at , baselu mai avea putin si ne baga in schengen , era vb de maritim si aierian . La ce coruptie generalizata avem in bucuresti nu e de mirare ca nu ne lasa , vezi dosarele tigareta din 90 este un doc pe yutube . Daca atunci era asa cam cum credeti ca este acuma , nu este vb nici de migranti nici ca nu vor austriecii , e vb de trafic institutionalizat.

    • un mameluc care refuza sa dea Ukrainei TAURUS

  2. Dupa atatea aberatii legislative costisitoare pentru public pornite de la ecologisti e firesc ca balanta sa incline catre CDU. AfD este in limite rezonabile. Oricum, nu comparati AfD cu intunericul taliban de la hAu.ru!

    • Exact…au luat-o razna definitiv ecologistii planetei. NU spune nimeni sa nu respectam anumite reguli de bun simt, dar aia deja distrug fel si fel de obiecte de patrimoniu „ca sa atraga atentia”. E nevoie de o UE mai unita, mai pornita spre a stopa imigrantii, reguli de intrare mai stricte, un Schengen mai multe verificari, Frontex bine pus la punct, o UE puternica militar si economic!