G4Media.ro

Impactul impozitului pe cifra de afaceri: Toate companiile românești care furnizează energie…

sursa foto: Pexels

Impactul impozitului pe cifra de afaceri: Toate companiile românești care furnizează energie vor da faliment, rezistă doar multinaționalele, susține asociația de profil

Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă dacă vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri şi doar cei susţinuţi de multinaţionale vor putea supravieţui, a declarat miercuri Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), citat de Agerpres.

Reamintim că proiectul de OUG făcut public marți seară de Ministerul Finanțelor introduce taxarea suplimentară de 3% din cifra de afaceri pentru companiile desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM. Taxarea pe cifra de afaceri se adaugă impozitului pe profit deja existent de 16% plătit de fiecare companie din România.

„Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte”, a spus Lungu.

Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.

„Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării”, a adăugat el.

Lungu a mai spus că, aşa cum arată proiectul de ordonanţă, această contribuţie este în plus faţă de tarifele actuale ale ANRE şi, după cum scrie în text, se va aplica la întreaga cifră de afaceri a companiei, nu doar pentru activitatea din energie, iar multe dintre companii au şi alte activităţi.

El a atras atenţia şi asupra retroactivităţii acestei prevederi. „Ea va intra în vigoare de anul viitor, dar noi în martie trebuie să plătim contribuţia aferentă cifrei de afaceri de anul acesta. Evident că nimeni nu şi-a bugetat aşa ceva”, a completat Lungu.

Totodată, ordonanţa schimbă fundamental piaţa şi prin reintroducerea consumatorilor reglementaţi, după ce, la 1 ianuarie 2018, piaţa fusese complet liberalizată.

„Dacă s-a plecat de la ideea că există anumite companii care nu declară adevăratele profituri, nu înţeleg de ce nu se fac controale la acele companii şi este bulversată întreaga piaţă”, a mai spus Lungu.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ce spun parintii elevilor slabi la invatatura? Ca profesorul e de vina. Asa si cei care ne conduc acum. Nu ei sunt slabi sa conduca, sa gestioneze o tara, ci multinationalele, bancile etc sunt de vina.

  2. Poporul a ales. In 2019 si 2020, poporul va alege din nou, posibil pe altcineva.

    • Poporul e prea prost sa aleaga pe cine trebuie sau e prea prost sa iasa la vot. Stampila tot pe cei 3 trandafiri va fi pusa.

  3. Poporul a ales , dar nu a ales asta, asa ceva nu scria in progamul de guveernare asa cum nu scria
    nici split tva, nici mutarea contributiilor, nici aministia si gratierea,nici modificarile la codul penal
    nici restrangerea atributiilor presedintelui, acum sa ne intelegem o parte din popor a ales pentru pomeni in special pensionari si bugetarii, cealalta parte au fost prostiti desi cand cand ai increderere ca un infractor sa conduca tara esti cam prost totusi , iar cealalta parte au stat acasa si nu au mers la vot ca ei nu voteaza ca @toti sunt la fel@ .

  4. Ai dreacu’ prosti nu sunt chiar prosti…
    Hai sa facem o scurta analiza se stie ca guvernul doreste sa puna mana pe bani din fodurile de pensii administrate privat(foarte multi bani)
    Acum cateva luni valcov venea si ne explica cum aceste fonduri au investit in DIGI(de altfel companie romaneasca ca sa o scurtam cu aia cu straini ne vor raul) si cum acesta investitie este proasta si vor pierde bani romanilo(un motiv pt a se cere nationalizarea acelor fonduri)
    Acum vine guvernul cu taxe inventate chipurile pt multinationalele straine 🙂
    Companiile energetice si telecom (digi are obiect de activitate telecom si energetic) trebuie sa plateasca noi taxe peste noapte
    In mod normal piata reactioneaza si actiunile acestor firme scad drastic,valcov va iesi zilele urmatoare cu „v-am zis eu” si uite cum avem un motiv pt a nationaliza sau cumva muta acele fonduri de la pensiile private la stat.