G4Media.ro

Imigrație: Italia nu trebuie să fie „lăsată singură”, afirmă Olaf Scholz

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Imigrație: Italia nu trebuie să fie „lăsată singură”, afirmă Olaf Scholz

Italia „nu trebuie să fie lăsată singură” de partenerii săi europeni în fața sosirii migranților în Mediterana, a declarat joi, 8 iunie, cancelarul german Olaf Scholz, care este așteptat la Roma în aceeași zi, scrie Le Figaro.

„Italia, Grecia și celelalte țări mediteraneene se confruntă cu o provocare enormă, pe măsură ce numărul persoanelor care ajung la frontierele lor crește. Nu putem lăsa Italia și celelalte țări pe cont propriu; trebuie să adoptăm o abordare bazată pe solidaritate și responsabilitate”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat Corriere della Sera.

Număr semnificativ de sosiri

Cancelarul urmează să se întâlnească la mijlocul zilei cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni. „Avem nevoie de o repartizare partajată a responsabilităților și competențelor între statele membre ale UE”, a insistat Olaf Scholz, amintind că țara sa a primit „peste un milion” de ucraineni care au fugit din cauza războiului din 2022, precum și „230.000 de refugiați din alte țări”.

Giorgia Meloni, care conduce o coaliție de extremă-dreapta, și-a axat în mare parte campania electorală pentru alegerile din 2022 pe lupta împotriva imigrației ilegale, dar a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de migranți care au sosit de la începutul anului. Potrivit cifrelor Ministerului de Interne, aproximativ 52.300 de migranți au sosit în Italia între 1 ianuarie și 7 iunie, față de 21.200 în aceeași perioadă în 2022.

Reforma politicii privind migrația

Italia, țara de primă intrare în care au sosit sute de mii de migranți în ultimii ani, a reproșat partenerilor săi din Uniunea Europeană lipsa de solidaritate în distribuirea migranților, chiar dacă mulți dintre ei părăsesc ulterior peninsula pentru alte țări. Miniștrii europeni de interne se întâlnesc joi la Luxemburg pentru a încerca să iasă din impasul în care se află spinoasa reformă a politicii de migrație, care prevede solidaritate între statele membre în primirea refugiaților și examinarea accelerată a anumitor cereri de azil la frontiere.

Propunerea de compromis prezentată de Suedia, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE, prevede o solidaritate europeană obligatorie, dar „flexibilă”. Statele membre ar fi obligate să primească un anumit număr de solicitanți de azil care sosesc într-o țară din UE supusă presiunii migratorii („relocări”) sau, în caz contrar, să aducă o contribuție financiară țării respective.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...