G4Media.ro

Iași: Povestea telescaunului de la Ciric sau cum s-au îngropat în pădure…

Iași: Povestea telescaunului de la Ciric sau cum s-au îngropat în pădure 1,5 milioane de euro, bani europeni

Dacă s-ar face un top național al celor mai inutile investiții cu bani europeni, telescaunul de la Iași ar ocupa cu siguranță un loc pe podium. Amenajat în zona de agrement Ciric, telescaunul, care parcurge o zonă de doar 363 metri, și doar printre copaci, nu mai funcționează de doi ani. Pentru realizarea obiectivului, prezentat în 2013 ca o veritabilă atracție, au fost cheltuiți aproape 1,5 milioane euro. Pe perioada celor patru ani de funcționare (2013-2016), încasările totale au fost derizorii, de doar 10.600 euro. Calculând la prețul unui bilet, rezultă că telescaunul a fost folosit de mai puțin de 10.000 de persoane, în toată perioada lui de funcționare. Proiectul are o istorie tumultuoasă: de la erori de proiectare la defecțiuni încă din primele zile de funcționare, până la scoaterea lui definitivă din funcțiune. Acum, nici măcar paznici nu mai are.

  • Telescaunul intră cu brio în topul celor mai inutile investiții din România.
  • Este cel mai scurt telescaun din țară, ce străbate doar o mică pădure fără nicio atracție, plină de gunoaie; de doi ani a fost abandonat total, acum nemaiavând nici măcar pază.
  • Ironia: este primul proiect finanțat de UE în Iași, după aderare.
  • Istoria Telescaunului de la Ciric este pe cât de tumultuoasă, pe atât de revoltătoare.

Ce ar fi de făcut cu Telescaunul de la Ciric, abandonat de doi ani fără a mai avea acum nici măcar pază? Oficialii Primăriei Iași spun că au un plan pentru a relansa investiția, inclusiv cu o eventuală extindere peste lacul Ciric. Dar astfel de declarații au mai fost făcute de-a lungul timpului și nu și-au găsit un corespondent în realitate.

Telescaunul se află pe malul drept al lacului și parcurge o distanță prin pădure, fără nimic spectaculos în afara frecventelor gunoaie, între strada Moara de Vânt și șoseaua Ciric. În noiembrie 2018, proiectul va ieși din perioada de sustenabilitate, iar autoritățile ieșene spun că vor anunța atunci un plan pentru a pune din nou în funcțiune instalația.

Amenajarea telescaunului a făcut parte dintr-un proiect mai mare de modernizare a zonei de agrement Ciric, în valoare totală de aproape 12 milioane euro. Proiectul a fost implementat pe axa destinată turismului din Programul Operațional Regional 2007-2013, iar fondurile nerambursabile au reprezentat jumătate din această sumă. La Ciric a fost realizat un complex care cuprinde piscine, locuri de plajă, pontoane, debarcadere, o zonă de cățărare, parcări, drumuri de acces, terenuri de sport și zone de picnic. Pentru implementarea proiectului au fost defrișate 6,6 ha de pădure, Primăria plantând în compensare o suprafață de 37 ha în altă zonă a orașului.

Modernizarea zonei Ciric a fost primul proiect implementat de Primăria Iași cu fonduri nerambursabile, după aderarea la Uniunea Europeană.

Proiect făcut pe genunchi și modificat în timpul lucrărilor

Lucrările la complexul Ciric au început în februarie 2011, dar instalația pentru telescaun a fost montată abia în 2012. Probleme s-au ivit încă de la început: prin proiect s-a prevăzut un spațiu (culoar) de 7,5 metri, dar firma care a livrat instalația, compania austriacă Leitner, a informat municipalitatea că spațiul necesar pentru telescaun este de 15 metri. Primăria a scos rapid din joben o soluție pentru a nu crește suprafața de pădure ce urma să fie defrișată, conform avizelor primite: a renunțat la câteva alei pietonale prin pădure, astfel încât să poată fi tăiați mai mulți copaci din zona telescaunului.

O altă problemă de proiectare a vizat faptul că traseul stabilit, deși foarte scurt, nu era în linie dreaptă. Tot la cererea furnizorului, traseul a fost modificat. Toate aceste probleme au dus la întârzierea construirii telescaunului. În martie 2012 a fost primit ultimul aviz de mediu care a permis municipalității să defrișeze pădurea și să înceapă efectiv montarea instalației.

La doar patru zile după inaugurare, telescaunul s-a stricat
Inaugurarea din mai 2013 a fost făcută cu mult fast de autoritățile locale, chiar dacă lucrările pentru modernizarea zonei de agrement Ciric nu erau întru totul finalizate, fiind făcute doar recepții parțiale. Sute de ieșeni au participat la eveniment, iar principala atracție a fost telescaunul, în prima zi cu acces gratuit. Însă dezamăgirea a fost imediată: traseul de 360 metri (371 pe lungimea coardei) era parcurs în 6 minute și 11 secunde, iar singurul peisaj ce putea fi admirat consta în copacii din dreapta și din stânga. Ieșeni intervievați atunci de presă precizau la unison faptul că traseul telescaunului trebuia prevăzut peste lacul Ciric, astfel încât să existe totuși o utilitate, cel puțin pentru peisaj.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Nu există o autoritate care să supervizeze toate tâmpeniile unor primari incompetenți ? Și o lege care să-i tragă la răspundere și să recupereze banii aruncați pe prostii ?

  2. Da. In alta Romanie, in alta dimensiune…..

  3. Sunt fost ieșean, actual clujean, cunosc destul de bine ambele orașe.
    An de an văd cu dezamăgire cum diferența dintre cele două orașe crește, în detrimentul Iașiului.
    În fine, nu vreau să dezvolt subiectul, vreau doar să le sugerez ieșenilor și altora să ia un mic exemplu de la Cluj:
    https://complexsportivgheorgheni.ro/