G4Media.ro

Ian Williams, expert CSIS: Interesul SUA în Iron Dome ar putea încuraja…

Foto: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

Ian Williams, expert CSIS: Interesul SUA în Iron Dome ar putea încuraja și alte țări să îl cumpere

Interesul Statelor Unite în sistemul antirachetă Iron Dome, realizat de Israel, ar putea să determine și alte țări să fie interesate să îl achiziționeze, a declarat Ian Williams, bursier în cadrul International Security Program de la Center for Strategic and International Studies, o organizație de tip think-tank din Washington. Expertul CSIS, care este și directorul adjunct al Missile Defense Project, a comentat pentru G4Media.ro anunțul recent făcut de autoritățile americane și israeliene potrivit căruia US Army intenționează să cumpere și să testeze sistemul Iron Dome, care utilizează radare și rachete-interceptor pentru a răspunde atacurilor cu rachetă și proiectile de artilerie. Caracterizând înțelegerea drept o „evoluție interesantă“, Williams susține că ea are potențialul să devină „o afacere uriașă“ și pentru industria de apărare din Israel.

Conform informațiilor, armata americană urmează să plătească suma de 373 milioane de dolari pentru a cumpăra două baterii Iron Dome realizate de compania Rafael Advanced Defense Systems din Israel, care includ 12 lansatoare, doi senzori, două centre de gestionare a luptelor și 240 de interceptoare. Washingtonul vrea ca cele două baterii să fie livrate până în 2020.

Departamentul Apărării de la Washington a anunțat miercuri că sistemul realizat de compania israeliană va fi folosit inițial în teste, în timp ce Pentagonul evaluează opțiunile pentru acoperirea nevoilor militare pe termen lung. În principiu, Iron Dome va fi utilizat pentru forțele militare americane desfășurate în diferite regiuni de pe glob, inclusiv în Europa, ca sistem de apărare și protecție împotriva unei game largi de amenințări balistice și aeriene: drone, mortiere, rachete sau proiectile de artilerie.

Rugat să comenteze înțelegerea majoră dintre Statele Unite și Israel, Ian Williams a afirmat următoarele:

„Este un proiect interesant. În acest moment, achiziția pare să fie limitată în scopul testării (sistemului), dar ea vine într-un moment în care armata americană încearcă să-și extindă rapid capabilitățile de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune (SHORAD). Armata încearcă acum să recupereze timpul în ceea ce privește apărarea aeriană, o capabilitate pe care o cam neglijase destul de mult în ultimele decenii. În condițiile în care competiția împotriva unor puteri apropiate, cum ar fi Rusia și China, se intensifică, armata americană și-a dat seama că este posibil să nu beneficieze mereu de dominația aeriană completă și caută soluții provizorii pentru protejarea forțelor sale împotriva amenințărilor precum artileria, rachetele de croazieră și a dronelor. În același timp, armata ia în considerare și alte opțiuni, inclusiv arme cu energie dirijată.

Ceea ce rămâne neclar în acest moment este dacă armata este interesată să achiziționeze întregul sistem antirachetă Iron Dome (interceptoare, lansatoare, radar, unitatea de comandă și control) sau doar să cumpere bucăți din el ca să îl integreze într-un sistem de sisteme mai cuprinzătoare, de protecție împotriva atacurilor. Opinia mea este că este e vorba de varianta din urmă. Armata americană a testat deja interceptorul Tamir din Iron Dome pentru viitorul său Multimission Launcher, în 2016. Eu cred că US Army ar fi mult mai interesată de interceptor, eventual de lansator, deoarece Tamir operează într-un spațiu care umple un gol existent între protecția oferită de sistemele Patriot și NASAMS și rachetele Stinger.

Achiziția este, de asemenea, o afacere cu potențial mare pentru industria de apărare a Israelului. În ciuda succesului operațional pe care l-a înregistrat, Israelul s-a chinuit să găsească un interes străin mult mai mare pentru Iron Dome. Și aceasta în ciuda multor eforturi de marketing. Interesul SUA i-ar putea impulsiona și pe alții să studieze mai mult sistemul. Este important să rețineți că Statele Unite au acorduri semnificative de lucru cu Israelul privind producția Iron Dome, astfel încât o parte din producție se va realiza foarte probabil în SUA.“

Ce este Iron Dome

Iron Dome face parte dintr-o rețea elaborată de sisteme de apărare antirachetă care operează în Israel, în valoare de miliarde de dolari. Sistemul își are originea în conflictul din 2006 dintre Israel și Hezbollah, grupul islamist care acționează din sudul Libanului. În timpul confruntărilor din acel an, Hezbollah a lansat mii de rachete spre Israel, provocând daune uriașe și uciderea a zeci de israelieni.

Un an mai târziu, ministrul israelian al Apărării din acel moment, Amir Peretz, a anunțat că firma de stat Rafael Advanced Defense Systems va dezvolta un nou scut de apărare antirachetă. La realizarea sistemului participă și Israel Aerospace Industries și Raytheon, compania americană care produce sistemul Patriot. Radarele sunt produse de ELTA System, o filială a companiei Israel Aerospace Industries. Statele Unite au subvenționat deja cu fonduri importante crearea sistemului Iron Dome (unele surse vorbesc de 1.4 miliarde de dolari).

Sistemul Iron Dome este format din trei unități majore. Atunci când inamicul lansează rachete sau proiectile de artilerie, acestea sunt urmărite cu ajutorul unei unități radar. Datele sunt trimise unei unități de control și gestionare a luptelor, care analizează datele și transmite coordonatele țintă unei unități portabile de interceptare a rachetelor. Aceasta va lansa rachete de interceptare împotriva proiectilelor inamice. Sistemul este ușor de transportat, fiind nevoie de doar câteva ore pentru relocarea și instalarea lui. Rachetele-interceptoare transportă 10 kg. de explozivi și pot intercepta un proiectil aflat la distanțe între 4 și 70 km. depărtare.

Oficialii israelieni susțin că sistemul antirachetă, care funcționează în orice condiții meteo, are o rată de succes de până la 90%. Experții afirmă că Iron Dome este capabil să ofere protecție orașelor împotriva amenințărilor aeriene cu rachete și proiectile de artilerie, el fiind folosit în mod intensiv de către Israel pentru a intercepta rachetele trase de către militanții palestinieni din Fâșia Gaza.

Sistemul a devenit operațional la începutul anului 2011, fiind testat în luptă în luna aprilie a aceluiași an, când a doborât o rachetă lansată asupra orașului sudic Beersheba. În timpul crizei din Gaza din 2012, Iron Dome ar fi interceptat, în doar trei zile, 245 de rachete trase de palestinienii din Hamas din Fâșia Gaza, o performanță lăudată de armata israeliană. În total, sistemul defensiv a interceptat 421 de rachete lansate spre Israel.

Producătorii scutului defensiv afirmă că Iron Dome este eficient din punct de vedere al costurilor, deoarece tehnologia radar utilizată face diferența între rachetele care pot să atingă zonele locuite și cele care nu vor lovi ținte populate. Doar proiectilele dușmane care se îndreaptă către orașe sunt vizate și doborâte de către Iron Dome.

Surse: BBC, CSIS, G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ar trebui sa fie o prioritate pentru noi acest Iron Dome.

  2. SUA pregateşte Iron Dome pentru Katiuşa ruşilor.

  3. Katiusha, Kalașnikov…
    Până una alta, mr president, aliat Putin, escaladează cursa înarmărilor!!
    Conform articolului,” s-a rămas în urmă…!”
    Afaceristul pamfletar, vedetă TV, președinte, prin conjunctură, face jocurile constructorilor de arme!
    Nicicând, in evoluția (involuția) lor, americanii nu au fost mai jos….!
    Când Twitter dictează politica globală… rușine AMERICĂ!