G4Media.ro

REPORTAJ Iadul tiriștilor din inima Europei

REPORTAJ Iadul tiriștilor din inima Europei

Aflat în nordul Franței, orașul Dunkerque este unul dintre principalele noduri rutiere ale Europei care asigură legătura dintre Marea Britanie și Europa, dar și traficul de mărfuri frecvent dintre Belgia, Olanda și Franța. În ultimii ani a devenit, însă, coșmarul șoferilor de camion care tranzitează zona. Mii de refugiați au paralizat practic autostrăzile și parcările din zonă pentru a încerca să ajungă în Marea Britanie, visul majorității imigranților.

Parcări închise și drumuri blocate. În ultimii ani, problema imigranților din nordul Franței a fost mediatizată intens, însă nu și rezolvată. Pentru un șofer de camion este un adevărat coșmar să treacă prin acea zonă. Toate intrările în Franța sunt îngustate și se formează adevărate blocaje în care pierzi timp important pentru șoferii profesioniști care sunt obligați să oprească după un anumit timp.

Autostrăzile care duc spre punctele de îmbarcare spre Anglia sunt pline de refugiați, imprevizibili și dispuși să facă orice pentru a se urca într-un vehicul cu destinația UK. Parcările sunt închise și, practic, ești obligat să mergi în zonele amenajate și securizate de autorități.

În Dunkerque singura parcare securizată este în Loon Plage, o mica localitate aflată chiar lângă port. Parcarea a devenit un lux din punct de vedere financiar, având în vedere că, pentru câteva ore, plătești  peste trei zeci de euro doar pentru a un loc de parcare păzit.

Câteva sute de tiruri stau și așteaptă ora de îmbarcare pentru Marea Britanie sau, pur și simplu, își fac pauza într-un țarc de câteva hectare, păzit de forțe impresionante de securitate cu zeci de camere video și împrejmuit cu gard de peste doi metri cu sârmă ghimpată deasupra. În jurul acestei parcări, zeci de imigranți pândesc momentul de neatenție al șoferului pentru a se urca într-un camion care, de cele mai multe ori, nu ajunge în Anglia așa cum își doresc ei.

Pidou-supermarketul cu refugiați bonus. La câțiva metri de parcare se află un supermarket Pidou cu parcare mare și, de obicei, goală, în timp ce zeci de camioane așteaptă în stradă să se elibereze un loc din zona securizată. În parcarea magazinului, în doar câteva minute, riști ca șofer să găsești pe lângă marfă și câțiva refugiați.

Viorel din Cluj, șoferul unui camion care se întorcea din Anglia, a găsit șapte refugiați în remorcă urcați în timp ce a cumpărat o pâine .”Nu știu când s-au urcat și cum au închis ușa, probabil cineva i-a ajutat. Am stat câteva minute și, când să plătesc la casă, angajații chemaseră deja jandarmeria pentru că văzuseră pe camerele video cum se urcaseră la mine în remorcă câțiva refugiați” a povestit șoferul.

Jandarmii care au venit au găsit în interior șapte refugiați speriați care vroiau să ajungă în Marea Britanie. Printre ei erau femei și copii, unul care avea doar patru ani și se născuse după ce părinții lui părăsiseră Siria, în lungul drumul de ani de zile al acestora către o viață mai bună. După o nouă identificare, probabil a zecea oară Jandarmeria din Franța i-a eliberat pe imigranți care, mai mult ca sigur, s-au întors să-și mai încerce norocul încă o dată.

Refugiații-periculoși, dar inofensivi. Pentru șoferii de camion care trec prin Franța, principala problemă o reprezintă, de fapt, hoții care te pot lăsa fără motorină sau marfa din remorcă, nu imigranții. Aceștia, deși par să fie o problemă, nu fură, ci doar își doresc să ajungă în Anglia.

Mai mulți șoferi mi-au povesit cum s-au trezit cu imigranți în camion. Când au văzut că nu merg spre Anglia, au bătut în spate, le-au deschis ușile și au coborât uitându-se după următoarea cursă care poate chiar va ajung în UK. Majoritatea șoferilor mi-au spus că marfa din camion a rămas intactă, că refugiații nu au furat sau deteriorat nimic.

Problema șoferilor este că, atunci când sunt descoperiți cu refugiați de autoritățile engleze, pierd foarte mult timp cu declarații și documente. Există și o categorie de șoferi care au făcut bani frumoși de pe urma refugiaților. Câțiva șoferi de tir, foarte puțini, riscă și ascund în camioane refugiați contra unor sume destul de frumoase, aproape două mii de euro de persoană, în ciuda controalelor destul de rigide ale englezilor.

Tabăra de refugiați de lângă Dunkerque incendiată anul trecut. În tabăra de refugiați Grande-Synthe, din apropiere de Dunkerque, au ars circa 300 de case din satul improvizat, iar ansamblul a fost distrus într-o măsură care nu mai permite reconstrucția. Tabăra se dorea a fi un model pentru migranții cu destinația Anglia, dar, cauza dezastrului, a fost un conflict între refugiații afgani și cei kurzi. S-au încăierat într-o sâmbătă seara și șase dintre ei au fost răniți cu arme albe. Potrivit mai multor mărturii, tensiunile s-au acumulat pe măsură ce creștea numărul de afgani, sosiți la Grande-Synthe după desființarea taberei improvizate din apropiere de Calais cunoscute sub numele de “Jungla”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Am avut si eu ruta spre Anglia saptamina trecuta si in parcarea Aire Vemars dupa Paris noaptea in timp ce dormeam mi-au desfacut din suruburi isa de la remorca pentru a se urca si din cauza ca nu au reusit sa se urce au venit si au incercat sa forteze usile la cabina si sa bata cu pumnii in usa.Asa ca nu sint chiar cheie de biserica , daca ar fi reusit sa urce in remorca mi-ar fpi compromis marfa caci aveam fructe si englezii ar fi refuzat sa o mai ia , dar daca reuseau sa urce in cabina oare ce s-ar fi intimplat ?

  2. Tot la aire de vemars, dimineata cand am facut ocolul masinii am gasit usa din spate deschisa, nu aveau unde sa se ascunda, avand paletii cu marfa pusi pe jumatatea remorcii. In schimb la plecarea din peco total din calais prima intersectie cand am fost nevoit sa incetinesc sa cedez trecerea altor turisme in spatele camionului s-a innegrit instantaneu, am fost nevoit sa merg pana in terminal cu usa deschisa si cu luminile de avarii pornite, colegii si-au dat seama imediat de ce merg asa si mergeau in urma mea. Pe liniile de asteptare inainte de intrarea in port am oprit si am inchis usa, am trecut de controlul din hangar unde se pun acei magneti sub remorca (francezul imi spunea ca e ok sa merg mai departe) iar cand am ajuns pe linie inainte de a ma urca pe vapor la controlul cu cainele surpriza. Una bucata imigrant pentru care a trebuit sa stau cam 5 ore la control amanuntit si declaratii.
    P.S. politia franceza nu isi face datoria cum trebuie, nu-i intereseaza cati imigranti ai in masina, vor sa scape de ei. Te opreste englezul si dai de bucluc.

  3. Acum doua săptămâni am incarcat din Danemarca un stand pentru expozitia din Belgia(Brussel),am reusit sa descarc până in ora 14,30.Dupa descarcare,am anunțat dispecerul care mi-a dat incarcare a doua zi,atunci am cautat cea mai apropiata parcare,fiind un Texaco pe centura Brussel.
    Urmează odihnă,iar a doua zi in jur de 5 dimineața mam trezit pregatindu-ma să plec la încărcat, servind si o cafea intre timp am vazut cred ca in jur de talibani iesind dintre camioane,au trecut pe lânga mine,ne-am uitat eu la ei si ei la mine? oprindu-se in spatele camionului meu si incercând sa deschidă uşile.
    Eu fiind gol(neîncarcat) nu am avut emoții,dar totuşi ma enervase tupeul de care au dat dovadă(adică te face pe fața făra pic de frică),ok
    Am pornit imediat motorul,am introdus marşarierul stiind ca trailerul e prevazut cu 2 proectoare pentru mersul inapoi,iar in acel.moment fiind luminați bine si deconspirați,s-au hotărât sa mă lase in pace…
    Deci,vreau sa va spun că au un tupeu incredibil,iar să te dai jos la ei nici vorbă,te pot răni fară pic de milă…..