G4Media.ro

Hotărâre de Guvern: Schimbul valutar prin automate de către casele de schimb…

Sursa foto: AdobeStock

Hotărâre de Guvern: Schimbul valutar prin automate de către casele de schimb care dețin structuri turistice, interzis

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre care prevede, printre altele, că este interzisă desfăşurarea activităţii de schimb valutar prin intermediul automatelor de acest gen de către casele de schimb valutar şi entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în şedinţa Executivului a fost aprobată hotărârea pentru aprobarea procedurii de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfăşoare activităţi de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, precum şi a entităţilor care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, ce solicită să desfăşoare operaţiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie şi pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar.

Prin actul normativ aprobat sunt indicate entităţile care se supun procedurii de autorizare şi/sau înregistrare la Ministerul Finanţelor, în vederea desfăşurării activităţii de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, fiind vizate în acest sens casele de schimb valutar şi respectiv entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică care solicită să desfăşoare aceste activităţi.

De asemenea, se stabileşte că documentele în baza cărora se poate realiza organizarea şi desfăşurarea activităţii de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, sunt autorizaţia şi scrisoarea de atribuire a codului statistic, documente cu valabilitate limitată în timp.

„Este interzisă desfăşurarea activităţii de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar, de către casele de schimb valutar şi entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, luând în considerare faptul că, în desfăşurarea activităţii de schimb valutar trebuie asigurate măsurile de cunoaştere a clientelei, conform dispoziţiilor Legii nr. 129/2019”, precizează sursa citată.

Totodată, actul normativ menţionează că entităţile a căror autorizaţie expiră pot depune cererea de reautorizare însoţită de documentaţia aferentă, completată cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate a autorizaţiei.

Hotărârea mai stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi documentele pe care trebuie să le depună entităţile, în funcţie de categoria din care fac parte, în vederea obţinerii autorizaţiei şi a scrisorii de atribuire a codului statistic.

„Astfel, în cazul caselor de schimb valutar una dintre condiţiile specifice o reprezintă, constituirea unui capital social, subscris şi vărsat, de minimum 350.000 lei. Prin stabilirea cuantumului capitalului social, subscris şi vărsat de minimum 350.000 lei, se asigură disponibilităţile băneşti necesare derulării activităţii, la un nivel similar celui reglementat în prezent (75.000 de euro), eliminându-se în acelaşi timp obligaţia dovedirii provenienţei sumei, ţinând cont de faptul că, în practică, verificarea sursei s-a dovedit dificil de realizat”, arată Guvernul.

Prin actul normativ sunt stabilite operaţiunile care pot fi efectuate de către entităţile autorizate, condiţiile în care Comisia poate dispune revocarea sau anularea autorizaţiei acordată unei entităţi, precum şi suspendarea sau revocarea scrisorii de atribuire a codului statistic.

Hotărârea mai menţionează obligaţia entităţilor care deţin autorizaţie de schimb valutar valabilă, emisă în condiţiile OMFP nr. 664/2012 şi care doresc să continue activitatea de a depune în termen de maximum 360 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului documentele necesare obţinerii autorizaţiei şi scrisorii/scrisorilor de atribuire a codului statistic, potrivit noilor dispoziţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sa fie plata cu cardul obligatorie peste tot!

  2. Exact asta era problema romanilor. Nu am auzit de partid politic care sa dea legi sau ordonanțe fara dedicație. Aici 100% s-au suparat pe un prieten de-al lor si ii inchid firmele. Care e justificarea acestei masuri?? Hotelierul nu are voie sa aiba casa de schimb valutar pt ca??? Oare Phoenicia Hotels au case de schimb?? Ca prea a fost vocal patronul lor in ultima vreme..

  3. deci pensiunile turistice nu au voie sa vanda valuta… ok, mai dati o lege ca spalatoriile auto sa nu vanda gogosi si nici farmaciile umbrele.

    pe de alta parte, nu inteleg care e faza cu interzicerea automatelor de schimb valutar. e simplu, e sigur, e convenabil. de ce sa nu le dai voie? nu trebuie sa fie ale pensiunilor, sa fie ale bancilor. sa functioneze pe baza de card: cumperi 100 de euro, iti ia bani de pe cardul de lei. nu e complicat deloc.

  4. schimbul valutar îl va face direct recepționerul, desigur la negru. Eu așa aș face :))

  5. In Romania cleptocrata legile nu sunt decât schimbări ale regulilor jocului in timpul jocului făcute de legislatori, angajații cleptocratiei.
    Deci 1 bagi bani in cleptocratie mizând pe niște reguli.
    2 Grupurile de furt sunt concurate de afacerile cinstite.
    3 Legislatorii dau legi in favoarea hoților, după ce ai bagat bani in cocina lor.
    Concluzii:
    1. Dacă ai bani de afaceri nu-i băga in Romania.
    2. Dacă poți emigra, pleacă
    3. Dacă nu poți emigra parazitează angajându-te la stat
    4. Dacă nu poți parazita si nici emigra atunci angajează-te și dă 80% din munca ta bandiților. Oricum din postura de angajat vei da de zeci de ori mai puțini bani cleptocratiei decat din cea de investitor.
    Pentru nimic in lume NU INVESTI IN ROMANIA!

    • @Volodea

      Cum ai calculat cei 80% pe care-i da un angajat statului?

    • @ dima… Volodea are dreptate in ceea ce zice si iata de ce… Din 100 de lei statul iti ia 40de lei ca impozit pe venit. Apoi se adauga 20 de lei tva pentru tot ceea ce cumperi. Avem deja 60 de lei luati. Mai adauga diverse taxe si impozite si treci lejer de procentul de 80%. si cand te gandesti ca in vechime unii faceau rascoale pentru ce nu le convenea „zeciuiala” adica li se lua 10% din venit…

  6. Inca o lege cu dedicatie pentru patronii de case de schimb valutar. Practic se interzice amplasarea de automate de schimb valutar sau infiintarea de case de schimb in hoteluri. Ce grija au hotii la cravata din parlament de afacerile clanurilor interlope !