G4Media.ro

Horia Petran: În condițiile în care costul energiei crește foarte mult, s-ar…

pexels.com

Horia Petran: În condițiile în care costul energiei crește foarte mult, s-ar putea ca o casă pasivă să fie decizia cea mai bună, chiar dacă este mai scumpă inițial

Alegerea soluției unei case pasive, care presupune un buget inițial mai mare, s-ar putea dovedi soluția cea mai eficientă, în condițiile creșterii susținute a costurilor cu energia, a declarat inginerul Horia Petran, Senior Researcher at NIRD URBAN-INCERC și președintele Cluster pRO-nZEB, în cadrul dezbaterii Sierra Quadrant „Casele pasive, soluția green pentru locuințele viitorului?”.

Acesta a explicat că tehnologiile pe care le presupune o casă pasivă – materialele și sistemele de termoizolare, ferestre foarte performante, etanșeitatea la aer a clădirii – există de ani de zile.  Ce este necesar acum este schimbarea perspectivei din care este privită o investiție și acordarea unei atenții mai mari pentru costurile de exploatare, în detrimentul costurilor de investiție.

„O clădire este, prin definiție, o investiție pe termen lung. Și atunci, dacă privesc din perspectiva investiției pe care o fac pentru a avea o casă care o să dureze poate 100 de ani, dar pe care eu o voi utiliza, să zicem, termen de o generație, 30 de ani, ar trebui să analizez costurile suplimentare de investiție inițială și să văd ce beneficii aduc, iar decizia ar trebui să o iau pe costurile totale, ştiind că dacă pun o termoizolație mai groasă, dacă pun o fereastră mai performantă, dacă am un sistem de ventilare cu recuperarea căldurii, toate acesta o să însemne un impact asupra costurilor de investiții de exploatare care vor scădea și care vor avea un impact asupra bilanțului total – costul total pe durata de utilizare”, a explicat acesta.

„S-ar putea, mai ales în condițiile de acum, în care costul energiei crește foarte mult, o casă pasivă să fie decizia cea mai bună, chiar dacă este mai scumpă inițial”, a subliniat Horia Petran, doctor în științe în inginerie mecanică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. -Oamenii nostrii nu au ce manca, nu mai au nici macar paine!
    -Nu inteleg… atunci sa manance cozonac…

  2. „case pasive” = importuri masive din China. Nesustenabil.

    • Fals. Avem fabrici în România. Mai bine dăm banii pe termoizolație produsă în România, decât pe gazul orcilor!

  3. Ce BS userist…deci la noi, daca s-ar descoperi cum sa-ti construiesti o casa cu caramizi din aer, brusc aerul pentru constructii s-ar scumpi in asa hal incat tot pe la 100.000 – 150.000 euro ar costa casa din aer. Orice cocioaba, coliba din trestii, din crengi daca are titlul de casa – la noi brusc pret de casa „de caramida”. Casa pasiva? Prima data uitati-va cum toti arhitectii si designerii de asemenea case de lemn, de tabla, de containere – toti stau in ceva zdravan de caramida.

    Prima data sa-si creasca el familia intr-o casa pasiva apoi sa vina sa ne vanda faza. Pana atunci – caramida, gaz, piscina incalzita si iarna, etaj si garaj pentru 2 SUV-uri – exact ca si ei.

  4. Prețurile la case pasive conform standardelor sunt astronomice. O soluție ar fi un sistem de case pasive prefabricate eventual si modulare care să poată fi upgradate si care să si coste decent. Casa să poată fi comandată si să vină direct pe niste piloni de beton.
    Actualmente te duce la 500.000 euro casa pasivă de 100 mp.
    Altă soluție ar fi să „pasivizam”casele ne pasive prin consumul redus. Dacă încălzim doar ziua până la 17 grade si noaptea dormim cu sticle cu apă încălzită consumul se reduce de sute de ori si se poate trăi asa. Milenii au dormit așa japonezii si au trăit bine.

    • poate acum sunt astronomice. eu am investit 150k euro in construirea unei astfel de case pasive (170 m2 utili, 600mc volum de incalzit). s-a pus accent pe izolare, astfel ca vara nu am nevoie de AC.
      ultima investitie majora (in afara de fotovoltaice) a fost facuta in 2021, deci inainte de nebunia cu preturile de acum

    • @Dab Ok, dab și iarna ce faci? Si eu am stat fără aer condiționat vara asta desi casa mea nu era pasivă la 28 grade, iar panourile fotovoltaice cu siguranță nu iti vor asigura încălzirea pe timp de iarnă. Deci dai 500.000 euro pt ce? Ca sa plătești cât mine la întreținere ? Și asta cu suprafețe construite de 250 mp , utile 170 mp cu 150. 000 euro sunt povesti. Chiar pentru o casă ne pasivă!!! 😏

  5. Si noi astia multii care stam in blocuri construite in anii 70-80 ce facem? Ce zicea tovarasu? Mai punem o plapuma pe noi?

  6. Eu stau in 50mp…îmi permit să las AC pornit tot timpul și iarna să țin 24 grade in termostat, și cu un geam ușor crăpat pentru aer proaspăt în permanență! La casă e ceva mai scump, mult mai scump!

    • Stai să nu mai ai nicio subvenție și să-ți permiți si ai să înțelegi despre ce se discută aici! 😏

  7. Ce s-au iritat postacii rusofili… Auzi la ei, casa pasiva 500.000 de euro pentru 100 de metri patrati!… Unde, in centrul Parisului?

    Romania are o problema cu izolarea caselor (si a blocurilor). In Occident izolarea caselor este subventionata: iti pui o izolatie mai performanta, o parte din costuri e suportata de stat. La noi este exact invers: nu incurajam izolarea caselor, dar platim subventii pentru incalzire (inca inainte de cresterea preturilor se plateau subventii de la stat, inclusiv sistemul centralizat din Bucuresti era – si este – subventionat). Aceasta este o strategie paguboasa! Platim an de an subventii. Pentru o termoizolare mai buna, statul plateste o data pentru 30 de ani…

    E usor de inteles ce ii irita pe postaci: daca romanii isi izoleaza casele nu la standard de casa pasiva ci pentru reducerea la jumatate a consumului de gaze in perioada de iarna, Romania ca stat nu va mai avea nevoie NICODATA sa importe vreun metru cub de gaz din Rusia…

    Pentru o casa obisnuita, reducerea la jumatate a consumului de gaze in perioada de iarna inseamna cam asa: 15 cm polistiren (in loc de 10 cm), ferestre tripan (in loc de termopan), 50 de cm vata bazaltica la acoperis (in loc de 20 cm). Nu e casa pasiva, dar platesti la jumatate incalzirea fata de casele ce se construiesc in mod obisnuit astazi…

  8. stii cum se zice, lead by example. Hai sa te vad.

  9. Eu am construit o casa normala de 200 mp (bine izolata dar nu pasiva) si in loc sa dau dublu pe constructia ei ca sa o fac pasiva am investit cca 20000 euro pe un sistem fotovoltaic performant (off grid). Dupa calculele mele daca mai bag inca 6000-7000 euro in sistemul fotovoltaic + 5000 euro intr-o pompa de caldura ma voi putea si incalzi iarna folosind in proportie de 80% curentul produs de acest sistem. Din 2018 de cand m-am mutat in aceasta casa nu sunt legat la electrica si folosesc intre 30 si 40 kw/zi vara si intre 10 si 20kw/zi iarna…..practic timp de 8 luni pe an caut metode sa consum mai mult curent deoarece e pacat sa nu folosesc mai mult daca tot e moca, 2 luni pe an am suficient iar inca 2 luni pe an mai trebuie sa suplimentez curentul folosind un generator (anul trecut am folosit 220 litri motorina). Deja am suplimentat vara aceasta capacitatea bateriilor si dupa calculul meu daca mai pun inca 8-10 kw de panouri ma voi putea si incalzi in 80% din prioada rece folosind curent produs de acest sistem.
    Pe scurt – dupa parerea mea decat sa platesti triplu pe ferestre, usi si izolatie de casa pasiva, iar apoi sa te chinui sa faci economie la curent si incalzire, mai bine faci o casa sanatoasa din caramida de 30-40 cm, cu izolatie Ok si cu restul de bani iti faci un sistem fotovoltaic cu materiale de calitate care te va tine 15 ani fara interventii prea mari apoi te chinui sa gasesti metode sa consumi pe care il produci. Dupa 15 ani va trebui sa inlocuiesti acumulatorii ( cam 50% din valoarea sistemului) dar la cum evolueaza acum lucrurile probabil la acel moment nu vor mai fi asa de scumpi. Restul sistemului ar trebui sa tina 25-30 de ani daca l-ai facut din materiale de calitate….

    • Ferestre şi uşi „ca lumea” înseamnă să ai mai puțin transfer de căldură prin anvelopa clădirii şi să elimini punțile termice (montaj în precadre). Asta înseamnă, pe de o parte, că poți reduce necesarul de energie pentru asigurarea confortului interior şi că poți avea nevoie de mai puține panouri fotovoltaice care să asigure acest necesar şi, pe de altă parte, că elimini riscul de a avea probleme de sănătate prin apariția mucegaiului, igrasiei etc. S-ar putea ca nişte uşi şi ferestre „ca lumea” să fie mai ieftine decât nişte panouri fotovoltaice care nu rezolvă problemele menționate. Lucruri similare se pot spune şi cu privire ventilația cu recuperare de (>90%) căldură. Iar costurile nu sunt aşa de mari precum delirează unii prin comentarii. Şi „casa pasivă” nu se referă la faptul că nu poți folosi cărămidă sau beton, cum se insinuează p-aici, ci la o casă care îndeplineşte nişte cerințe de confort şi necesar de energie stabilite printr-un standard şi atinse prin respectarea unor principii de amplasare (aporturi solare), termoizolație bună şi continuă, ferestre şi uşi cu rezistențe bume la transfer termic, etanşeitate la aer etc. Partea de panouri fotovoltaice vine complementar, iar un necesar de energie scăzut le va face şi mai rentabile! Sunt chestii de bun simț…

  10. Stati putin sa se dezmeticeasca guvernul si sa puna taxa pe soare daca tot investesti in fotovoltaice