G4Media.ro

Guvernul vrea să pună ambasadele să-i identifice pe românii din străinătate pentru…

Guvernul vrea să pună ambasadele să-i identifice pe românii din străinătate pentru ca Fiscul să le comunice taxele de plătit

Ambasadele şi consulatele României din străinătate vor trebui să îi identifice pe toţi românii stabiliţi în străinătate, pentru ca Fiscul să-i poată înregistra în Spaţiul Privat Virtual, portal prin care ANAF le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară, scrie Adevărul, care citează un proiect al Ministerului Finanțelor.

Proiect de ordin arată că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”.

Necesitatea vine, potrivit Finanţelor, din faptul că mulţi cetăţeni români domiciliază sau lucrează în străinătate şi din faptul că este interesul statului român de îndeplinire a obligaţiilor fiscale de către toţi contribuabilii, indiferent dacă sunt pe teritoriul României sau domiciliază/muncesc în străinătate.

Potrivit proiectului lansat de Minister, vor fi incluse în SPV mai multe documente, respectiv: chestionarele întocmite de persoana fizică la sosirea şi/sau plecarea în/din România, notificările privind rezidenţa persoanelor fizice prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cererea pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală şi certificatul de rezidenţă fiscală.

Finanţele estimează că, în 3 luni de la adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului ce prevede aceste schimbări, vor fi create conexiunile între sistemele informatice ale Fiscului şi oficiile consulare sau ambasadele României. „În ceea ce priveşte implementarea acestora în SPV, s-a prevăzut o normă tranzitorie potrivit căreia aceasta se aplică în termen de 3 luni de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce priveşte implementarea termenului de 3 luni, s-a apreciat necesar atât pentru crearea conexiunilor la sistemele informatice între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României, cât şi pentru adaptarea sistemelor informatice”, arată proiectul citat de Agerpres.

Pentru obţinerea de informaţii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau părăsesc teritoriul României şi care solicită rezidenţa fiscală în România sau solicită scoaterea din evidenţa organelor fiscale române, a fost elaborat un ordin al ministrului finanţelor pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice, care reglementează si formularele: „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România”; „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”.

În baza datelor înscrise în chestionare şi în funcţie de prevederile Codului fiscal şi a convenţiei de evitare a dublei impuneri, organul fiscal competent va stabili şi va notifica persoana fizică dacă aceasta este rezidentă sau nerezidentă în România, dacă are obligaţie fiscală integrală în România sau va fi impusă numai pentru veniturile obţinute din România.

Citește tot articolul pe Adevărul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

45 comentarii

  1. Foame mare de bani la ministerul Disco-circarului!!! As vrea sa-i vad pe cei din ambasade si consulate fugarind oamenii pe strada ca sa-i identifice!!!! Mai ales prin Congo!!! Poate dau de Bombonel!

    PS. Inca o idee „minunata” a unor minti odihnite!

  2. ca sa nu se mai mire lumea de ce oamenii nu se inscriu pt votul prin corespondenta.

    • Sint pe jos de rîs..no comment..voi de muncă ați auzit?toată ziua cu mîna întinsă la pomana(mă rog cică voi dați legi)..eu zic să-i trimiteți o decizie de impunere lu Trump că și ăla are sigur ceva conexiuni și taxe neplătite prin romania.

    • Nu mai conectati asta cu votul, va rog! Nu vi se pare clar o masura de intimidare a psd-ului sa ii sperie pe romanii din diaspora sa nu vina la vot? Pentru vot iti trebuie un pasaport valid, ce treaba are asta cu resedinta fiscala si taxele?

  3. Rezidenta fiscala in UE poate fi facuta/declarata intr-un singur stat.
    Daca ai declarat rezidenta fiscala in Germania inseamna ca doar in Germania platesti taxe indiferent de unde sunt veniturile. Adica cei cu rezidenta fiscala in Germania care au o casa de vacanta in Romania pe care o inchiriaza platesc taxe statului german, desi casa unde se produce acel venit/profit este pe teritoriul Romaniei. Sper ca am inteles corect.
    Cred ca Orlando a dat de fundu la sac si vine campania, Docila nu intra in turul doi, au nevoie de bani sa cumpere ulei si faina „ca sa dea la lume”.

    • Nu ai inteles bine in ceea ce priveste casa de vacanta.
      Cei cu rezidenta fiscala in Germania care inchiriaza casa de vacanta aflata in Romania trebuie sa plateasca taxe statului roman. Nu conteaza daca sunt cetateni romani sau germani sau poate francezi, taxele pe venitul din inchirierea casei de vacanta aflata in Romania se platesc catre statul roman.
      La fel, daca romanii au o casa de vacanta in Germania pe care o inchiriaza vor plati taxe statului german, indiferent daca au sau nu rezidenta fiscala in Germania.

  4. In sfarsit vor fi identificate diasporele infractoare, care vin vara sa si faca buletine, analize moca, sa-si umple cu carnati si slanina rablelele euro 1 si 2 si ar dori sa distruga si statul de drept, inainte sa plece ca “specialisti IT”, sa faca zidarie si instalatii sanitare in RFG sau pe unde mai pleaca ele…

    • Mai lasa vodka dimineata…

    • Boss hai că te angajez de troll. 10 ruble la postare

    • hahahha diaspora a saracit romania la cate buletine GRATIS si-au facut, ca sa nu mai poata bugetaru sa se duca in concediu ca vine diaspora sa faca buletine :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD thuoamne ce esecuri de oameni

    • Datorita diasporei ai TU ce baga la ghiozdan. Sefii tai te.au lasat in coaiele goale. Nici pe alea nu le ai pline. Nasol sa ti le sugi singur. Putoare ce esti! Toata ziua stai la „da si mie”.

    • Da ! Totul gratis pt diaspora iarăși pt voi pret plin !Hai ma lasi , si ca să îmi fac un buletin ce e dreptul meu ca cetățean trebuie sa bag prin buzunare ca de nu ,nu te iau in calcul ! Si analize moka unde ? Nici nu m-as gândi sa vin sa imi fac vreo analiză moca unde trebuie sa imi buzunare ,cand aici bine mersi am totul gratis ! Eu cred ca e invers la ceea ce tu ai denumit acolo!

  5. Sa fie oare o modalitate de a descuraja romanii sa se inregistreze pentru votul in strainatate? Adica te inregistrezi, apoi fiscul te ia in colimator.

    • Exact la asta mă gândeam și eu. Pe lângă că lumea se temea oricum să se înregistreze au mai venit acum și cu chestia asta care adâncește confuzia și mai mult. Ca să te înscrii la votul prin corespondență trebuie să trimiți o poză după cartea de rezident. Cine are această carte plătește taxe în țara de reședință deci nu văd ce treabă mai are statul mafiot cu veniturile făcute în altă țară.

    • Bingo!
      Cum ma mai contraziceam pe aici pe site, acum ceva timp, cu un utilizator, @gigi, ideea principala este sa-i gaseasca pe cei care au domiciliul declarat in Romania, dar de fapt locuiesc afara, ca sa ii poata controla cumva. Repet fragmente:

      Eu cred in continuare ca principalul motiv pentru care nu se inscriu foarte multi din cei de afara la votul prin corespondenta este ca vor sa-si pastreze, din motive birocratice de inteles, actele de identitate romanesti (ca si cand ar domicilia in tara). As zice majoritatea celor din strainatate – dar este doar o estimare, n-am date si nici Statul n-are :), tocmai vrea sa afle! – si-au pastrat actele de identitate cu domiciliul din tara.
      Ca urmare, pentru a se inscrie ca alegatori romani cu domiciliul in strainatate, vor trebui sa declare statului roman ca, de fapt, au domiciliul in strainatate. [La rezidenta functioneaza cam la fel.] Deci, cu prima ocazie cand vor avea de-a face cu autoritatile romane, vor ramane fara CI. Ceea ce este just, dar nerezonabil in conditiile ineficientei si incompetentei birocratiei romanesti. Si uite ca au gasit si prima ocazie: cand se inscrie ca votanti din afara tarii inseamna ca tocmai instiinteaza Statul roman ca ceva e in neregula cu actele lor de identitate.

      OUG97/2005 Art.31(2) prevede faptul ca rezidenta nu poate dura mai mult de 12 luni. E greu de crezut ca cei mai multi din cei plecati din tara sunt plecati de mai putin de un an.

      OUG97/2005 Art. 30 defineste clar ce e domiciliul si ce e resedinta: „Resedinta este acolo unde persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu.”
      Deci nu e neaparat sa fie pe teritoriul tarii. Este doar o locuinta care nu este principala, respectiv utilizata temporat (temporar inseamna, in intelesul legii, mai putin de un an). Asadar, dupa un an, nu mai exista ratiunea unei resedinte, trebuie mutat domiciliul la adresa respectiva. Pentru cei din tara, prin eliberarea unei noi C.I. cu noua adresa trecuta la domiciliu iar pentru cei din strainatate prin inregistrarea in pasaport a mentiunii „Cetatean roman cu domiciliu in strainatate. Tara …. ” si retragerea cartii de identitate vechi . Iata un motiv ingrijorator pentru cei care doresc sa isi pastreze cartile de identitate romanesti, desi locuiesc in straintate de ani buni.

      Din datele vehiculate in presa, din circa 5,6 mil romani traitori in afara granitelor, doar 0,7 mil (cca 12,5%!!!) au si actele in regula (adica predat Cartea de Identitate si aplicat pe pasaport mentiunea „cetatean roman cu domiciliul in strainatate” (la resedinta nu mi-e prea clar cum e). [Sursa: https://www.g4media.ro/doar-zece-mii-de-romani-s-au-inregistrat-pentru-votul-in-strainatate-presedintele-autoritatii-electorale-permanente-ritmul-este-nesatisfacator.html ]

      Ca urmare, circa 5 milioane par a locui „stabil” in tara, desi in realitate nu se intampla asa. Ei isi pastreaza CI-urile din motive birocratice: este de n-şpe ori mai dificil sa rezolvi treburi cu acte in Statul roman cu pasaport cu mentiune de domiciliu in strainatate (trebuie sa te duci la alte ghisee, in resedinta de judet nu la tine in oras, etc.) decat cu un CI neaoş. Si au dreptate!

      Dupa mintea mea, Statului ar trebui sa-i fie doar comunicata o adresa la care sa poata trimite instiintarile legale, fara ca cetateanul respectiv sa poata zice „Ah, dar n-am primit, ca nu mai locuiam acolo. Sau „eram plecat de vreun an din tara”. Atat! O adresa unde sa primesti corespondenta oficiala fara sa te poti da lovit. Unde dormi, unde gatesti, unde tavalesti … asta char nu e treaba statului. In actul de identitate trebuie trecut CNP-ul, grupa sanguina (pentru accidente), poza si … cam atat. Dar intre ce as vrea eu si ce se intampla in realitate e diferenta mare. Momentan lucram cu materialul clientului care asta zice: esti plecat de la domiciliu mai mult de un an, schimb actul de identitate!

      Ei, domnul @gigi, cum ramane?! Era EVIDENT ce urmeaza 💡 … sau sunt eu o inteligenta sclipitoare?! 😆 🙂 LoL

      Opinia mea este ca e vorba in continuare de aceeasi dilema a romanilor din strainatate: intre daca sa iubeasca mai mult libertatea (votul) decat confortul (acte cu domiciliul in tara). As zice ca intre un vot important si un calvar birocratic, foarte putini vor alege studiul mecanismului intrinsec al birocratiei. 🙁

    • De pus in practica cam imposibil,asa ca ce-i suge fiscul unuia din diaspora?

  6. cum s-ar zice, nu ii lasam sa munceasca in Romania ca suntem prea prosti sa le facem locuri de munca, dar cand ajung sa se descurce cumva… hai sa ii jumulim deniste bani.

    E FOAME MARE de bani …. luati din pensiile speciale daca nu aveti!

  7. si se mai mirau unii ca nu vor cei din diaspora sa se inregistreze…. Jigodismul ca politica de stat. Ce taxe au de platit daca sunt plecati de ani de zile ? Desigur ca au, exact ca noi, prostii de-aici care primim tot felul de „somatii” si „avertismente” de plata formulate cu un limbaj interlop, pentru datorii de care nu stim. Si pentru care ne pierdem apoi timpul pe la tot felul de ghisee unde in loc sa ne demonstreze ca am avea intr-adevar de platit, trebuie noi sa dovedim ca ori au date false, ori respectivele dari sunt platite demult (iar dac-ai pierdut vreo chitanta de-acum 10 ani, esti bun de plata)

  8. Vor sa scaneze tot astia, ANAF? more like SCANAF! :))

  9. Legarea consulatelor de sistemele IT ale Anaf-ului va costa pe undeva la vreo …80 Mil. Euro. Iar taxele luate de la roamnii din diaspora vor fi asa la vreo …..50.000 euro, iar toate vor fi contestate in instanta (procesele durand 3-4 ani).
    Super proiect!

  10. Ce e, bos, minciunica asta?
    Noi platim taxe in Anglia, ne doare in pula de ANAF.

  11. Trebuie să le rupem gâtul la alegeri, apoi să-i tragem la răspundere pentru distrugerea țării. PSD-ul trebuie să dispară pentru totdeatna, altfel nu vom avea liniște în țară.

  12. ar trebui precizat ce se impoziteaza ?! brutu’ sau netu’ ? sa stie tot rezidentu’ !

  13. Eu înțeleg că cei mai mulți dintre comentatorii de pe G4 se dau de … dreapta.

    Ei spun singuri despre … ei (încercăm să .. sărim peste lauda de sine), nu doar că urăsc stânga dar și c-ar fi mai instruiți (culți în cap, cum ar veni), mai corecți și respectiv că ei sunt cei în stare să aprecieze cel mai bine, ce e rău și ce e bine, pentru România și cetățenii ei.

    Or, ce se vede din cvasitotalitatea postărilor dinaintea mea: Toți se reped ca berbecii să critice faptul că statul, la care pretind că țin, pune la dispoziția cetățenilor săi un instrument mai modern de informare și rezolvare a problemelor fiscale care minimizează timpul și necesitatea de deplasare la sediile ANAF.

    Nu credeți că ajungeți prea departe cu … penibilul abordării!?

    • Care probleme fiscale? Omu sta in alta tara 11 luni pe an, plateste toate taxele acolo, vine o lina in Ro la rude, si ii freaca grija pe aia de la anaf sa plateasca taxe si in Ro. Ce taxe adica? Mue pizede iudemere alde!

    • Taci dreaq, postac psdos, cara-te la latrine si mananca acolo ce ai tu de mancat, pentru mizerabila plata psdista la postacit, obraznicule!

    • Ti-ai gresit pseudonimul: tu doar de iure ai dreptate; de facto gresesti!

      Cei de afara nu fug de plata taxelor/impozitelor catre statul roman (chiar daca, in termeni de contraprestatie, vezi si tu ca nu le merita!), ci de cosmarul ai imbâcseala birocratica romaneasca. Ceea ce nu-i tot un drac! 💡

      E ca si cum mi-as repara eu ceva la masina si ai veni tu, binevoitor (dar cunoscut ca un impiedicat) sa ma ajuti putin. Eu iti zic tie „multumesc frumos” si n gand „mai rau ma incurci, rezolva ce ziceai maibdemult ca faci si n-ai facut”, iar tu te superi, ca nu apreciez. 🙂

      Apropos, ai lucrat cu SPV de la ANAF?! Incearca, rezolva si dup’aia vorbim in cunostinta de cauza! :mrgreen:

    • Sanitare,
      De ce vrei sa pari că nu poți înțelege ceea ce citești (lasă-i pe ceilalți analfabeți funcțional care mișună pe-aici). Eu n-am spus nimic despre fuga de plata impozitelor.

      Am spus că SPV îi ajută la rezolvarea problemelor fiscale.

      Da, am cont în SPV și rezultatele au fost extrem de benefice pentru companie și implicit, pentru mine – cu toată interfața rudimentară, alături de alte lipsuri. Accesul la Fișa Rol de pildă m-a ajutat să regăsesc sume uriașe majoritatea plătite de pe vremea lui Boc, atunci când, în apogeul crizei, a introdus sistemul de impozitare in functie de veniturile anului anterior(!?!!). Cu deșteptele de la ghișee și chiar cu conducerea ANAFului de sector, nu am reușit să-i fac să-mi restituie banii (de unele sume îmi spuneau că sunt prescrise). În schimb, pe baza informaților din SPV am văzut că pot face regularizări și de luni bune, nu mai plătesc sume mari din taxele care se fac de 2 ani în contul comun.

      Tot ușor din SPV se pot verifica plățile pentru veniturile din chirii și drepturi de autor (și din nou, poți vedea regularizări pentru care n-o să te deranjeze nicio persoană de la ANAF, atunci când ai tu de primit).

    • Experienta mea cu SPV a fost diametral opusa: rapoarte gresite, sume de plata inexistente, toate rezolvate cu … vreo 6 drumuri si 2 cereri la Administratia Financiara.

      Am zis „Doamna, se mai intampla, asta este. Dar cine greseste, trebuie sa plateasca – asa e corect. Nu-i vrem capul, dar ziceti-mi si mie, CINE e cel care a gresit? Cum il cheama? Fac si o petitie.” Ai impresia ca a existat vreun vinovat?! [Asta-i cosmarul birocratului, sa-i ceri numele aluia care a gresit! 😈 Mai bine te rezolva pe sub mana, decat sa-ti dea vreun nume. Nu poate, pentru ca fie se pune rau cu respectivul, fie incepe distractia cu reclamatiile. Asa ca … vorba aia … „nu mai bine va fac eu un platouas”?! 😆

      Si ai impresia ca inafara de doamna respectiva (sefa serviciului), mai stia cineva de acolo cum a aparut greseala si , in general, despre ce vorbesc?! Toti ziceau „asa apare in sistem”.
      „Asa, si!?! Asta e argument?! Sistemul e infailibil, sau cum?! Uitati aici hartiile, ce mi-ati impus ce ce am platit!”

      Ori, sa ai un SPV care sa iti faca talmes-balmes situatia si sa o poti rezova doar pentru ca esti paranoic si pastrezi toate documentele si printate, ordonat si doar ca se gaseste o SINGURA doamna (care urmeaza sa se pensioneze!) care sa inteleaga ce se petrece … nu e chiar „un instrument modern”. Asta e Statul pe care trebuie sa-l laud pentru modernitate. 🙁

      Dar hai sa fim moderati, tu esti cazul fericit, eu sunt cazul nefericit. Realitatea trebuie sa fie undeva pe la mijloc, ceea ce este nesatisfacator pentru epoca si tehnologia disponibila. Eu nu gasesc nimic de laudat in privinta instrumentului modern.

      Iar inrolarea cu japca mi se pare precum testul pentru Sifilis la obtinerea permisului auto: „Daca tot nu reusim sa va testam, va prindem la cotitura cand vreti permisul auto! Hu-ha!” Pai asa face un stat modern?! La japca!?

  14. Nu as avea nimic impotriva faptului sa renunt la CI cu adresa din Romania (fiind locuitor in strainatate). Problema este ca pentru orice lucru de rezolvat in Romania iti trebuie „act de identitate”. Pasaportul nu este considerat „act de identitate”, numai CI este considerat „act de identitate”.

    Un exemplu personal – mama statea intr-un apartament (proprietate personala mama). A decedat si fiind singurul mostenitor a trebuit sa fac prin notar actele de mostenire. Daca nu ai un CI cu rezidenta in Roamania, notarul nu face nimic pentru tine. Trebuie intai sa iti faci CI (chiar daca e temporar).

    OK, mergi sa iti faci CI (care dureaza o saptamana ) si te intreaba pe ce adresa si musai sa vina proprietarul in persoana sa declare ca accepta sa iti faci pe adresa respectiva resedinta (temporara). Dar proprietarul e mort si scopul e sa trec actele adresei respective pe numele meu (ca mostenitor legal). Ati priceput cercul birocratic. Nu poti sa treci actele casei pe numele tau caci nu ai adresa in Romania (pasaport cu domiciliul in strainatate). Nu poti sa iti faci actele pe adresa respectiva pentru ca nu este pe numele tau. Si te invarti in cerc in legislatia romaneasca.

    Ai casa dar nu poti intra in posesia ei. Trebuie sa rogi un prieten sa te ia temporar pe adresa lui ca sa poti rezolva.

    Problema apare si la cimitir cu actele ca sa poti face inmormantarea – in conditiile in care eliberarea unui CI (temporar) dureaza minim o saptamana. Le-am zis ca vin cu mama moarta si le-o pun pe masa. Ajutor de inmormantare, incheierea pensiei si conturilor mamei. Haleluia…fara CI cu resedinta in Romania nici nu se uita birocratul respectiv la tine. Eu in loc sa stau cu mama ultimele ore, ma plimb sa imi fac CI ca sa pot sa o inmormantez. Asta este statul roman cu a lui birocratie si legi care se bat cap in cap.

    Cei care critica de ce romanii inca prefera sa aiba CI cu resedinta in Romania desi nu mai locuiesc in Romania nu stiu despre ce vorbesc.

  15. Ordinarul asta de proiect de lege iesit din ordinara minte a discotekarului de la finante incalca doua libertati fundamentale UE : dreptul la circulatie, si libertatea fortei de munca. Este un imputit ordinar, anaful nu e in stare in tara sa se digitalizeze, au avut fonduri UE dar tot n-au facut-o, insa e gata s-o faca pentru a hartui diaspora in UE, o mizerie. Asta e o lovitura foarte clara impotriva diasporei, de a o impiedica sa voteze. Niste nenorociti, scapa-ne doamne odata de dusmanii, hotii si tradatorii astia!

    • Imputito, postaca jegoasa, ti-am dat raport! Pt limbaj licentios, comunisto!

    • Postac asistat, va zica tu esti si sub numele ”de facto”, nu v-ar mai tine pamantul pe voi si hotii psd-alde-udmr! In seara asta va dau raport si tie, si lui.

    • Ti-am dat primu, pesedisto, comunista si postaca a slugoilor securistoizi! Din ce bani te platesc astia sa trolezi aici? Mars pe saiturile voastre putiniste! Sau la elementara sa predai lucru manual, mai pt nivelul tau…

  16. Stimati autori ai acestui articol,

    Pe langa relatarea unor fapte scrise de altii, ati putea sa adaugati si o analiza originala? De exemplu, nu credeti ca daca ambasadele sau consulatele transmit catre Fisc orice date au colectat de-a lungul timpului, asta este o incalcare directa a GDPR? De fapt, nici nu stiu ce date au ei dreptul sa colecteze.

    • Nu stiu exact ce date pot trimite ambasadele. Ca a trecut X-escu pe la ambasada sa rezolve ceva acte si a prezentat CI cu resedinta in Romania nu e dovada ca si e rezident in tara respectiva. Daca ambasada nu are o dovada clara ca persoana respectiva e inscrisa ca rezident in tara respectiva, poate sa declare dupa ureche ca ar fi ceva, insa legal fara o hartie eliberata de tara respectiva, nu poate spune ca e si rezident acolo.

      Asta o stiu de la o prietena care are pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate. Ca sa il prelungeasca trebuie sa aduca la ambasada o multime de acte sa dovedeasca rezidenta din statul respectiv. Basca ca trebuie traduse. Amnasda nu stie nimic, nici nu poate stii. Asa ca ce date?

  17. Cum sa-ti predai cartea de identitate după un an de stat afara? Îți mai rămâne doar pașaportul. Înseamnă ca nu mai poti intra în tara deși ai ramas cetățean roman fiindcă nu ai act de identitate, pașaportul nu poate fi folosit în România, doar afara. Dacă ai ramas cetățean roman trebuie sa ai carte de identitate.

    • Ești tu sigur? De unde pana unde ai ajuns tu la minunata concluzie? Pașaportul e act de identitate, admis oriunde in România ca atare atâta timp cât scrie in el ca ai domiciliul in străinătate. Închipuiește-ți ca poți fi bine mersi cetățean roman atâta timp cât nu ai renunțat la cetățenie… De unde le scoateți mai fraților? Tot romanul e atoateștiutor și băgator in seama, nu contează ca nu știe, nuuu, el își da cu părerea, poate asta trebuie sa scrie pe certificatul de naștere sa știm ca suntem romani, dătător cu părerea.

    • @Eu, Pasaportul nu e act de identitate pe teritoriul Romaniei. Indiferent ca scrie sau nu „cu domiciliul in strainatate”. Legile sunt ambigue si se contrazic. Poti avea probleme cu un politai capos daca iti cere CI cu adresa si tu ii arati pasaportul.

      Pe teritoriul Romaniei nu faci nimic fara CI cu adresa. Corect sau incorect, birocratul roman nu stie legea (care oricum e ambigua si mai sunt vreo cateva pe tema asta care se contrazic), asa ca vrea sa vada Carte de Identitate cu adresa, altfel te refuza. Mori cu dreptatea in mana legal. De asta prefera romanii din strainatate sa isi pastreze CI cu adresa din Romania.

  18. De ce guvernul nu ii cauta pe aia care au dat tunuri de millione de euro in afaceri cu statul si au fugit din Romania cu banii, asa mi sa laut de sugacii astia.

  19. cineva trebuie sa plateasca privilegiile faraonice ale nomenklaturii. prostii.

  20. Daca taxele vi le platiti odata in tarile in care lucrati de ce daca sunteti cetateni romani nu vreti sa va declarati veniturile?Fiecare cetatean si le declara .Nu urlati voi hotii hotii?Sau cand e vorba de munca la negru si afaceri ilegale care va privesc personal alea trebuie trecut cu vederea?Si aveti tupeu sa spuneti ca doriti sa for totul legal,ca afara.
    .Amuzant

    • Pai daca declara veniturile la anaful din alta tara si platesc impozitele in tara respectiva, de ce il freaqa grija pe Orlando? Pentru ca au ramas fara bani? Pai sa se gandeasca cum sa albeasca economia subterana si apoi sa i intrebe pe oamenii aia care i treaba. Dar osul e tot mai.mic si câinii tot mai multzi!