G4Media.ro

Guvernul PSD – ALDE pregătește lovitura de grație pentru cercetătorii români. Proiect…

Guvernul PSD – ALDE pregătește lovitura de grație pentru cercetătorii români. Proiect de ordonanță care centralizează politic finanțarea proiectelor

Ministerul Cercetării a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță despre care cercetătorii de top spun că va avea un impact negativ major asupra domeniului. Proiectul elimină din procesul de finanțare singurul organism (UEFISCDI) cu capacitate administrativă și centralizează decizia la Minister, o structură politizată și incapabilă să distribuie proiectele pe bază de merite.

De altfel, Ministerul Cercetării este unul dintre cele care pierd sume semnificative la rectificarea anunțată joi de premierul Dăncilă, un semnal al lipsei de competențe în instituția condusă de Nicolae Burnete. Același minister s-a remarcat în ultimii doi ani prin eliminarea cercetărilor și profesorilor străini din procesul de evaluare a proiectelor de cercetare.

”Proiectul de ordonanță continuă contrareforma din domeniul cercetării. Deși țara noastră este deja pe ultimul loc în Europa în domeniul cercetării, și pe o tendință de scădere, guvernul continuă să propună măsuri care afectează negativ sistemul de cercetare. Fără un sistem de cercetare performant, care să asigure resursa umană capabilă de inovare, economia românească se va plafona în timp ce economiile occidentale și din alte țări emergente care știu să valorizeze cercetarea și inovarea vor beneficia de profiturile masive din domenii cu înaltă valoare adăugată, cum ar fi inteligența artificială sau biotehnologia”, declară pentru G4Media.ro Răzvan Florian, președintele Institutului Român de Știință și Tehnologie, unul dintre cercetătorii validați internațional.

Și Mihai Miclăuș, cercetător la INCD pentru Științe Biologice Cluj-Napoca și membru în Consiliul Director al Ad Astra, critică prevederile proiectului, calificându-le drept ”o contrareformă în cercetare, urmând același pattern legislativ cu scoaterea evaluatorilor străini din competițiile naționale de proiecte: se începe cu un OG într-un loc, un HG în altul, un OM și apoi OUG-ul „salvator” care „aliniază legislația privind activitatea de cercetare la politicile și practicile europene în domeniul CDI în contextul Strategiei Europa 2020”. Doar o constatare: o căutare cu termenul „Uniunii Europene” în legislația actuală (OG57) returnează 4 rezultate, în timp ce în noul proiect returnează zero rezultate”.
.
Ce face mai exact OUG-ul pregătit de minister, care ar urma să inlocuiască de facto OG nr. 57/2002:

Proiectul își propune să scoată din peisajul cercetării românești UEFISCDI, care este în prezent principala agenție de finanțare a cercetării. Astfel, finanțarea pe bază de competiție a proiectelor de cercetare ar urma să fie făcută ori direct de ministerul cercetării, ori de universități sau institute de cercetare. În ultimul caz ar apare un conflict de interese important atunci când cercetători din aceste universități sau institute ar solicita finanțare de la propriile instituții, spune Răzvan Florian.

Mihai Miclăuș explică și el efectele ordonanței: ”(i) principala unitate executivă în domeniul cercetării (UEFISCDI), ce rulează cam 25% din bugetul MCI preponderent transparent, este scoasă din peisaj; (ii) INCD-urile sunt mufate direct la pixul ministrului, care alocă banii prin Programul Nucleu, un program netransparent bugetat consistent (25% din bugetul MCI, similar cu bugetul Academiei Române); (iii) prevederi precum „Promovarea cercetătorilor se face ţinându-se seama, în principal, de performanţa ştiinţifică, confirmată la nivel naţional şi internaţional” sunt scoase din lege etc”.

Cu alte cuvinte, alocarea fondurilor pentru cercetare va fi decuplată de instituția care are atribuții și competențe și va depinde exclusiv de decizia unui ministru numit politic.

”Ce nu a reușit fostul ministrul, dl Lucian Georgescu, și anume desființarea UEFISCDI, încearcă actualul ministru, nu printr-o prevedere expresă, ci printr-un artificiu, prin care aceasta este practic lăsată în afara circuitului de alocare competitivă a banului public. Noii conducători de programe de cercetare vor fi definiți „după chipul și asemănarea MCI”, și vor cânta în struna acestuia, spune Mihai Miclăuș.

”Din păcate, capacitatea administrativă a ministerului cercetării în domeniul programelor de finanțare a cercetării este mai mică decât cea a UEFISCDI, iar implementarea proiectului de ordonanță ar aduce pentru cercetători mai multă birocrație, mai multe probleme în interacțiunea cu finanțatorul, mai puțină transparență a organizării competițiilor. Ministerul cercetării ar trebui să se ocupe de elaborarea, aplicarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor în domeniul cercetării-dezvoltării, domeniu în care activitatea sa lasă de dorit, nu de sarcini pur administrative, pe care UEFISCDI le face mai bine. În toate țările dezvoltate există o agenție de finanțare a cercetării, cum e UEFISCDI, care e o entitate distinctă față de ministerul cercetării. Niște exemple sunt Agence Nationale de la Recherche în Franța, DFG în Germania, UKRI în Marea Britanie. La nivelul Comisiei Europene există Agenția Executivă pentru Cercetare care este și ea distinctă de directoratul responsabil de cercetare”, a mai spus Răzvan Florian pentru G4Media.ro.

Mai mult, cercetătorii reclamă și reinstituirea unui mecanism care ar distorsiona competiția în domeniul. ”Un alt element foarte negativ al proiectului de ordonanță este restaurarea Programului Nucleu, prin care se alocă aproximativ 20-30% din bugetul ministerului cercetării, exclusiv către institutele naționale de cercetare-dezvoltare (INCD). Programul Nucleu este o struțo-cămilă care are, de facto, rolul unei finanțări de bază care să asigure continuitatea funcționării unei instituții de cercetare, dar de fapt acordă finanțarea în urma unei pseudo-competiții de proiecte de cercetare. Proiectul de ordonanță sugerează o selecție a proiectelor în sistem competițional, dar, în mod contradictoriu, și că fiecare INCD va primi prin acest sistem, garantat, cel puțin 20% din media veniturilor din cercetare din ultimii ani. De fapt competiția e doar între proiecte din cadrul aceluiași institut”, spune Răzvan Florian.

”În privința INCD-urilor, acestea sunt „binecuvântate” cu un nou Program Nucleu, care va suge bani publici (repet, 25% din bugetul MCI), pompați în institute ce au fost prima și ultima dată evaluate cu evaluatori internaționali în 2011/2012. Cum celor de la butoanele cercetării nu le-a prea plăcut ce au văzut în acele rapoarte, indulgent redactate de străini, au considerat că e mai bine să aplice pe mai departe Programul Nucleu, să dea ei banii „cui trebuie” și să uite de prevederile OG57 art. 67, pct. 6 și art. 68, privind finanțarea instituțională de bază și respectiv cea de susținere a performanței”, spune și Mihai Miclăuș.

Proiectul va duce și la eliminarea de facto a experților din străinătate care evaluează instituțiile de cercetare, spune Răzvan Florian: ”Proiectul de ordonanță elimină mecanismele de finanțare instituțională de bază și de finanțare instituțională complementară de susținere a performanței, introduse în 2011 pentru a înlocui Programul Nucleu. Finanțarea instituțională de bază avea rolul de a asigura o alocare justă, pe bază de standarde de cost, a finanțării de bază pentru susținerea funcționării infrastructurii instituțiilor publice care nu sunt finanțate direct de la bugetul de stat, cum ar fi INCD-urile, dar și alte tipuri de instituții. Finanțarea instituțională complementară avea rolul de a asigura o competiție reală între instituțiile care solicită o astfel de finanțare de bază, care să asigure alocarea eficientă a fondurilor publice către cele mai performante instituții. Legislația care ar urma să fie abrogată asigură accesul la finanțarea complementară a tuturor instituțiilor de cercetare evaluate și clasificate pe baza performanței, deci nu doar INCDuri dar și universități, spitale, fundații, etc. deoarece și în astfel de instituții există cercetători performanți care nu beneficiază de o finanțare de bază din alte surse. Legislația actuală prevede ca evaluarea și clasificarea instituțiilor care ar beneficia de aceste finanțări să se facă de echipe de experți care să provină în proporție de cel puțin 50% din străinătate, pentru a se asigura obiectivitatea evaluărilor, dar această prevedere este eliminată de proiectul de ordonanță”.

Foto: Ministrul Cercetării, Nicolae Burnete (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Exact ca in comunism, fiindca ati fost prea fraieri sa votati in 2016 nu meritati democratie.

  2. Nicolae Burnete a facut parte din Comisia, mosita peste noapte de ministrul Pop, care a decretat ca Ponta nu a plagiat, desi 135 de pagini erau copiate cuvant cu cuvant. Deci, la ce vreti sa va asteptati de la acest politruc ?????

  3. De unde pana unde lovitura de gratie pentru cercetatorii romani? Poate fi o lovitura de gratie pentru fraierii care se cramponeaza sa faca cercetare pe bune in Romania. Dar pentru marea masa de cercetatori a caror contributie e maxim sa reproduca ceva ce s-a cercetat deja pe meleaguri mai civilizate, miscarea asta e o gura de oxigen.

  4. In Romania nu prea exista cercetare, mai mult maculatura. Putini sunt afectati, majoritatea se bucura, vor ajunge mai repede/usor la bani, doar trebuie sa fii membru de partid sau sa ai relatii. Punct!

  5. Ce te poti astepta de la slugile lui Iohanis si USR? Acest tipi de la G4media sunt toti niste nenorociti de propagandisti, dati afara de la situri zise mai „de doamne ajuta” fiindca stirile lor erau prea gogonate pana si acolo.Cine i-a finantat aici? Cat priveste ordinul de ministru, sa-l vedem intai. Dar e cert ca UEFISCDI si avocatii sai s-au compromis prin lipsa de obiectivitate, criterii irelevante si partinire totala in alocarea fondurilor.Iar dl Florian, vechi slugoi al lui Funeriu, se vede scos complet din joc si latra. Cainii latra, caravana trece!

  6. Burnete mi a fost profesor, era sluga lui Ioan Rus. Era foarte sever dar nu aprecia noua tehnologie, era impotriva a tot ce era nou in domeniul tehnicii si culmea ironiei a ajuns ministrul cercetarii