G4Media.ro

Guvernul pregătește re-centralizarea controlului în Sănătate prin preluarea conducerii spitalelor de la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul pregătește re-centralizarea controlului în Sănătate prin preluarea conducerii spitalelor de la Consiliile Județene

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vrea ca Ministerul Sănătăţii să păstreze controlul asupra managementului spitalelor din România şi după încetarea stării de urgenţă. În acest moment, spitalele din teritoriu sunt în subordinea consiliilor județene sau consiliilor locale.

„Intenţia mea este să păstrez acest control”, a declarat Tătaru, în timpul unei vizite la Botoşani, potrivit Agerpres.

Guvernul a adoptat, la începutul lunii aprilie, Ordonanţa de Urgenţă 40, care prevede că, pe perioada stării de urgenţă, Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.

Multe dintre spitalele subordonate autorităților locale au avut probleme majore cu echipamentele și medicamentele, cu lipsa de personal medical și cu managementul propriu-zis al pandemiei.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada situaţiei de urgenţă instituite în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi”, se precizează în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2020.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Descentralizarea la romani:formarea unor cnezate, voievodate conduse de familii „princiare”, sau baroni locali-depinde cum privesti-stanga sau dreapta!Nu merge…capitalismul desantat la romani cu descentralizarea data pe mana demagogilor care se incuscresc si se nasesc pentru a -si spala banii murdari, spaga si a impune managerii in functiile cheie!Acesta-i realitatea la nivelul fiecarui judet indiferent de culoarea politica!

    • Așa este, din păcate descentralizarea și autonomia la noi nu au dat rezultatele scontate, decât sporadic.

    • Pai da, am realizat si noi ce altii fac de zeci de ani. Descentralizarea are limitele ei si nu o poti aplica oricand si oriunde. Mai ales in sistemul sanitar . Sigur , e discutabil aici daca guvernul ar fi in stare sa gestioneze mai bine spitalele locale. Cred ca e de ajuns sa ne uitam cum arata spitalele din subordinea guvernului sa vedem ca nu e un manager mai bun decat consiliile judetene.

  2. IN SFAAAARSIT!!!!!
    Aveti o datorie morala fata de cei care au murit in toti acesti ani de cand spitalele au fost date pe mana mafiei politico-administrative si le-au transformat in surse de profit pentru partide si acolitii lor si in materiale de propaganda electorala. Dar asta presupune sa „desteleniti” DSP-urile ca si acolo e ca in spitale. Coafeze, croitorese. vanzatoare, amante, pile si pupile ale politrucilor au ajuns pe posturi cheie in structurile DSP-urilor, de asta sistemul este la pamant. Daca nu se depolitizeaza sistemul si nu se taie increngaturile mafiote, vor mai muri multi oameni nevinovati si asa va fi foarte greu de reorganizat sistemul.

  3. Bravooooooooooo!
    Desi ai calcat pe bec de cateva ori se vede ca incerci sa faci ceva!
    Dar pariu!
    ORBAN SE VA OPUNE!( Ca doar nu o sa ia masinaria de facut bani si de numit prieteni la conducere de la CJ.uri)
    Pariem?

    • Atâta timp cât românii cotizeaza la CNAS , nici nu era cazul ca spitalele să fie in subordonare locală.
      Dar si asa cu subordonare centrală , ce folos?
      Am avut nevoie de tratamente de incercare si am ,,,,, boala de care sufăr eu , boală rară, „NU SE AFLA TRECUTĂ IN LISTA DE BOLI RARE”!
      Asa că cel mai bine ar fi fără plata CAS.
      Unde se duc banii ⁉doar ei stiu.

  4. Sunt de acord cu masura.
    Sa se dea in schimb baronilor locali ce conduc CJ sau CL posibilitatea de a-si muta amantele si verisoarelor in propria organigrama.
    Ca sa fie masura completă desființată si DSP.
    Nu mai creat i o structura noua in minister.

  5. Perfect de acord cu Conu Fanica!

  6. Si uite asa se duce naibii descentralizarea. Asta este vina pnl ului, care adopta modelul psd ist, nu intelege ca nu se poate face treaba cu oameni numiti politic in f-ctii si nu alesi. Din cate stiu n-au schimbat legea electorala, presedintele CJ va fi si pe viitor, numit, politruc cu alte cuvinte.

  7. Consider ca este cea mai corecta si benefica masuar pentru sistemul de sanatate ;la fel , trebuie facut si ptr. sistemul de invatamant ,Nici directorii de invatamt la judete si la scoli sa nu fie numiti politic , ci prin concurs organizat de ministerul de resort.

    • Asa este. Am susținut mereu ca descentralizarea în aceste 2 domenii a fost o eroare. Sper sa le vina mintea la cap și sa rămână acolo!

  8. Descentralizare !
    Ce o insemna asta in capul lui: Flutur, Oprisan, Toader?

    • Nu inseamna nimic!
      Daca numesc ei cumetri si amante e descentralizare.
      Făcând praf banii publici!
      Oricum vor scapa de participare la genocid impotriva romanilor!

  9. Statul ar pastra controlul asupra spitalelor județene prin conducere militara pana la nivel de sef de secție pentru minimum doi ani.
    Apoi conducerea sa treacă spre civili!
    As vrea sa vad care parlamentar ar vota contra.
    Era sa scriu parlamentar incompetent dar mi-am dat seama ca e un pleonasm.

  10. @ Vasile Trandafir: Asta ar fi o solutie, dar intrebatii-i pe militari si o sa vedeti ca sunt ingroziti de ce au gasit si abia asteapta sa plece din unitatile in care au fost trimisi.
    Doar militarii ar mai putea pune stavila tupeului politrucilor care au distrus spitalele si ar impune o conduita corecta personalului medical cu care au fost impanzite spitalele de aceeasi politruci.
    Dar e adevarat si e trist, nu asta e menirea militarilor, sa curete mizeria din spitale facuta in ani de zile de aceeasi politruci corupti, incompetenti, analfabeti, dar cu tupeu si jegozenie cat cuprinde.