
Guvernul Orban a aprobat un proiect de lege despre care Consiliul Economic și Social spune că ar putea duce la ”creșterea nejustificată a tarifelor la polițele RCA”
Guvernul a aprobat în ședința de vineri dimineață un proiect de lege prin elimină limitarea la maximum 25% din prețul poliței RCA a cheltuielilor administrative și de vânzare ale acesteia.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
De asemenea, actul normativ prevede și că asiguratorii nu vor mai fi obligați să notifice Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de orice intenție de modificare a primelor de asigurare.
Proiectul de lege a fost inițiat în toamnă de Ministerul Finanțelor și a primit recent aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social pe motiv că măsurile propuse vor avea ca efect creșterea nejustificată a tarifelor la polițele RCA.
Actul normativ aprobat de guvern va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot.
Inițiativa vine ca răspuns la decizia Comisiei Europene din 2018 de a declanșa procedura preliminară de infrigement împotriva României pentru nereguli în legislația RCA și pentru că autoritășile române au intervenit cu reglementări de tarife pe piața liberă a asigurărilor auto. Comisia Europeană a reacționat astfel la măsurile de plafonarea a primelor RCA luate în 2016, în timpul Guvernului Cioloș, ca urmare a numeroaselor proteste ale transportatorilor rutieri, și apoi în 2017 de către Parlament.
Potrivit Comisiei Europene, legislația adoptată în 2017 în domeniul asigurării de răspundere civilă auto a adus o serie de obligații care sunt incompatibile cu Directiva europeană 2009/138/CE (Solvabilitate II), precum:
- obligația asiguratorilor de notificare prealabilă a modificărilor aduse primelor RCA
- limitarea ponderii costurilor administrative și de vânzare în calcularea primelor de asigurare
- obligația ca plafoanele pentru primele plătite de clienții cu risc ridicat să fie calculate pe baza „tarifelor de referință”
- limitarea criteriilor de segmentare în funcție de riscuri la cele de care asiguratorii pot ține seama la calcularea primelor lor.
Bruxelles-ul consideră că măsurile luate de autoritățile române ”îngrădesc libertatea asiguratorilor de a-și stabili propriile prime”, se arată în Expunerea de Notive care a însoțit proiectul de lege la CES.
Ce modificări aduce proiectul de lege, potrivit documentului citat:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii