G4Media.ro

Guvernul Orban a aprobat un proiect de lege despre care Consiliul Economic…

sursa foto: Pixabay

Guvernul Orban a aprobat un proiect de lege despre care Consiliul Economic și Social spune că ar putea duce la ”creșterea nejustificată a tarifelor la polițele RCA”

Guvernul a aprobat în ședința de vineri dimineață un proiect de lege prin elimină limitarea la maximum 25% din prețul poliței RCA a cheltuielilor administrative și de vânzare ale acesteia.

De asemenea, actul normativ prevede și că asiguratorii nu vor mai fi obligați să notifice Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de orice intenție de modificare a primelor de asigurare.

Proiectul de lege a fost inițiat în toamnă de Ministerul Finanțelor și a primit recent aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social pe motiv că măsurile propuse vor avea ca efect creșterea nejustificată a tarifelor la polițele RCA.

Actul normativ aprobat de guvern va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot.

Inițiativa vine ca răspuns la decizia Comisiei Europene din 2018 de a declanșa procedura preliminară de infrigement împotriva României pentru nereguli în legislația RCA și pentru că autoritășile române au intervenit cu reglementări de tarife pe piața liberă a asigurărilor auto. Comisia Europeană a reacționat astfel la măsurile de plafonarea a primelor RCA luate în 2016, în timpul Guvernului Cioloș, ca urmare a numeroaselor proteste ale transportatorilor rutieri, și apoi în 2017 de către Parlament.

Potrivit Comisiei Europene, legislația adoptată în 2017 în domeniul asigurării de răspundere civilă auto a adus o serie de obligații care sunt incompatibile cu Directiva europeană 2009/138/CE (Solvabilitate II), precum:

  • obligația asiguratorilor de notificare prealabilă a modificărilor aduse primelor RCA
  • limitarea ponderii costurilor administrative și de vânzare în calcularea primelor de asigurare
  • obligația ca plafoanele pentru primele plătite de clienții cu risc ridicat să fie calculate pe baza „tarifelor de referință”
  • limitarea criteriilor de segmentare în funcție de riscuri la cele de care asiguratorii pot ține seama la calcularea primelor lor.

Bruxelles-ul consideră că măsurile luate de autoritățile române ”îngrădesc libertatea asiguratorilor de a-și stabili propriile prime”, se arată în Expunerea de Notive care a însoțit proiectul de lege la CES.

Ce modificări aduce proiectul de lege, potrivit documentului citat:

Citește integral avizul CES:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Se pregateste un nou „tun”?
    Trasportatori in sus si-n jos.
    De cetățean nu-i pasa nimanui: sa plateasca sau sa stea in casa
    Intrebare: câte taxe plateste o persoana fizica din Ardeal sa poata ajunge cu masina personala de 1 mai la marea românească?

    • Cu alte cuvinte: circulația e libera sau e taxata si supra-supra taxata?

    • Plateste cat platesc si ceilalti romani, dar ce legatura are asta cu prefectura?

    • Vali: o sa-ti raspund ca sa intelegi. Unul care locuieste la Cernavoda nu plateste taxa de pod ca sa ajunga si el sa vada marea. Ala din Ardeal e mai prost si trebuie sa plateasca?
      E Romania unitara sau e divizata?

  2. am scăpat de dreaq și am dat peste taică-su 🙂

  3. Foarte rău.
    Și așa suntbdestui care circulă fără RCA.
    Dacă mai și cresc prețurile,să vezi atunci surprize(neplăcute)!!!