G4Media.ro

Guvernul de la Chișinău adoptă o nouă rectificare bugetară pe fondul crizelor…

Cabinetul de miniștrii de la Chișinău, condus de premierul Natalia Gavriliță, s-a întâlnit în ședință pentru rectificarea bugetară pe 2022. Sursă/Guvernul Republicii Moldova

Guvernul de la Chișinău adoptă o nouă rectificare bugetară pe fondul crizelor mari ce lovesc Republica Moldova: Creșterea economică a fost revizuită de la 4,5% la 0.3%, iar nivelul inflației a fost calculat la 15,7%

Executivul Republicii Moldova a anunțat, luni, ce schimbări va opera odată cu rectificarea bugetară din acest an, astfel că strategia bugetară a fost modificată pentru ca statul să poată face față multiplelor crize cu care se confruntă în plan economic ca urmare a războiului din Ucraina, creșterea inflației și implicit a prețurilor, dar și pe fondul incertitudinilor din zona energetică.

În ședința de guvern de astăzi, Executivul de la Chișinău a decis ca proiectul de rectificare bugetară să revizuit de la o creștere prognozată la finele anului trecut de 4,5% la una de doar 0,3%. Nivelul inflației a fost calculat la 15,7%, iar majorarea exporturilor cu 4,5%, în timp ce cota importurilor a fost modificată în creștere cu 6,9%. De asemenea, guvernanții au calculat și creșterea salariului mediu pe economie cu 15,1%.

Comparativ cu bugetul aprobat anterior în toamna anului trecut, veniturile se vor majora cu 3,1 milioane de lei și se vor ridica la circa 84 miliarde de lei moldovenești [circa 4,2 miliarde de euro].

Împrumuturi mai ieftine din exterior

O modificare va fi operată și la împrumuturile pe care statul le va contracta și anume guvernul se va împrumuta mai ieftin din exterior, în valută forte, în detrimentul celor interne.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, a precizat luni că Guvernul va renunța la împrumuturi în valoare de 4,9 miliarde lei moldovenești [circa 250 de milioane de euro] de pe piața internă. Finanțarea deficitului bugetar va fi suplinită din împrumuturi externe, care, potrivit lui Budenschi, vor fi majorate cu 5,4 miliarde lei [circa 270 de milioane de euro].

Pentru finanțarea deficitului bugetar preconizat la 19,8 miliarde de lei [aproape un miliard de euro], Republica Moldova se va împrumuta de la Fondul Monetar Intrnațional (FMI) cu 125 de milioane de dolari în plus față de cât era preconizat inițial, iar de la Banca Mondială cu alte 100 de milioane de dolari. Pe lângă aceste, și Franța va oferi Republicii Moldova un împrumut de 75 de milioane de euro, iar Polonia va acorda și ea unul de 20 de milioane de euro.

Granturile către Republica Moldova vor constitui 2,54 miliarde de lei [circa 225 de milioane de euro], circa 2,9% din totalul veniturilor bugetului public național.

Volumul datoriei de stat, raportată la Produsul Intern Brut va ajunge la sfârșitul anului la 102 miliarde lei ceea ce reprezintă 37,3 la sută din PIB-ul Republicii Moldova. Potrivit lui Budeanschi, ponderea datoriei în PIB se va reduce cu 3,1% față de cea indicată în bugetul adoptat în toamna lui 2021.

Încasări mai mari la buget

Taxele și impozitele vor reprezenta 63,4% din venituri și se estimează că acestea vor ajunge la 53,2 miliarde lei moldovenești, majorându-se față de cel aprobat anterior cu 1,47 miliarde de lei.

Numai Serviciul Vamal al Republicii Moldova a colectat de la începutul acestui an la bugetul de stat peste 8,5 miliarde lei moldovenești, fiind atestată o creștere de 25% față de încasările din intervalul similar din 2021.

Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor crește cu 86,1 milioane de lei și vor constitui 12 ,37 miliarde de lei. Majorarea respectivă se va produce în mare parte datorită primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală care se ridică la 62,8 milioane de lei.

La partea de cheltuieli a bugetului public național pentru anul 2022, comparativ cu volumul estimat inițial, se prevede o majorare de circa 7,9%, sau cu 7,56 de miliarde de lei, volumul precizat constituind 103,77 miliarde de lei.

În structura bugetului public național, cheltuielile bugetului de stat se prevăd în sumă de 72,87 miliarde de lei, cu o majorare de 6,88 miliarde de lei sau cu 10,6% față de cel aprobat la finele anului trecut.

Foto: Cabinetul de miniștri de la Chișinău, condus de premierul Natalia Gavrilița, s-a întâlnit în ședință pentru rectificarea bugetară pe 2022. Sursă/Guvernul Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. las’ că le mai dă măciucă o pomană de o suta de milioane